Auto do 7000PLN

03 Wrz 2024, 11:37

Wstrzymajcie swoje konie, bo wracamy do początku dyskusji, czyli dane modele, ale za to na drugim końcu Polski :ok:

Spójrz na te:
- https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-focus-ford-focus-kombi-2-0-benzyna-145-km-sprzedam-zamienie-ID6Gk0te.html
- https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-leon-seat-leon-1-6-16v-klima-salon-pl-ii-wl-od-nowosci-ID6GIiXF.html
- [link do oferty na Olx wygasł]
- https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-vectra-sprzedam-opel-vectra-kombi-ID6GHpF5.html

To tak na szybko. Wiem, są kombi, które odrzucasz, ale odfiltrowując wynalazki i małe pierdki 1.0 -1.4 w okolicach Poznania to są jedne z lepszych propozycji.
A gdybyś ew nie dał sobie przetłumaczyć :mrgreen:
Circa 7,5k na auto, które do tego ma spełniać specyficzne potrzeby (długie trasy), to niewielki budżet. Szukanie danego modelu, który jest wystawiony w sztukach homeopatycznych, do tego 500km od domu jest nonsensem, bo sprzedających mamy jakich mamy, czyli cukierek przyjeżdżaj pan, bo już pięciu z lawetami jedzie, a na miejscu zonk, trafiasz na zajeżdżonego ulepa. I w takiej sytuacji nie masz ani auta, ani kilku stówek za dojazd, za to jeden dzień w plecy :ok: zatem telefon w łapkę, dzwonisz, umawiasz się na ogledziny auta, które jest blisko, sprawdzasz, jeździsz i jak ok bierzesz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2024, 11:58

W okolicach Jarocina czyli jakieś ~70 km od Poznania jest takie Audi A4, długo w jednych rękach, warto sprawdzić:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/a ... TIuMC4wLjA.

(Akurat jestem z okolic i czasem widzę, stan ok, lekka korozja)
Paczkowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,9 tdi 110
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Wrz 2024, 12:12

Paczkowski napisał(a):Akurat jestem z okolic i czasem widzę, stan ok, lekka korozja)

Nie lubisz autora że takie auta mu polecasz ?

Widzę temat się rozkręca :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Wrz 2024, 12:19

To w takim razie właściciel masochista skoro od 2017 użytkuje to auto :)
Paczkowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,9 tdi 110
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Wrz 2024, 12:29

Paczkowski napisał(a):To w takim razie właściciel masochista skoro od 2017 użytkuje to auto

Czemu ? Wystarczy że ma kieszeń pełną $$$ i poziom bólu motoryzacyjnego bardzo wysoko a jak połączymy to z brakiem doświadczenia z autami które można nazwać trwałymi to robi się normalka.

Ktoś kto szuka starego Japońca i jeździł starym Japem przy takich autach przeżegna się nogą już po pierwszym miesiącu jazdy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2024, 13:29

Wow, nie spodziewałem tylu nowych odpowiedzi, dziękuję wszystkim. Zaczynajmy.

Sprawdziłem te Volvo - spoko ale też nie ma ich jakoś super dużo...
Co do GDI - nie jestem jakimś super znawcą, ale co w tym silniku aż tak złego może się dziać oprócz wtryskiwaczy?

Przepraszam ale kombi to totalnie nie mój klimat i chyba się nie przełamię... Stracę na tym ale to chyba jedyna rzecz z wymienionych, której sobie nie podaruję... Wolę nawet 1.4 na trasę. Ten seat, którego wysłałeś jest bardzo fajny, astra bardzo mi się podoba, brat miał taką 1.6 tylko 4-drzwiową, miałem okazję nią jeździć i bardzo dobrze się prowadziło. Te dwudrzwiowe od zawsze mi się podobały.
Co do wyjazdów - jest opcja, że wyląduję na jeden/dwa dni we Wrocławiu po powrocie więc coś w tych okolicach też będę szukać.

A4 i tym podobne wolę odpuścić jednak.
D4n13l
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...
    Samochodem elektrycznym dookoła świata - Izabella Miko
    Izabella Miko przyleciała do Polski prosto z USA by opowiedzieć o tym, po co jeździła na stację paliw... elektrycznym Mitsubishi i-MIEV. Zdradzi też, jak wyglądałaby jej podróż dookoła Ziemi za kierownicą auta na prąd. ...

04 Wrz 2024, 15:17

Zacząłem się zastanawiać czy nie szukać większych silników biorąc pod uwagę jaka trasa je czeka - 2.3 w górę i przeglądając olx natknąłem się na takie [link do oferty na Olx wygasł]

Warto w ogóle interesować się e46? Wiem, że te że słabszymi silnikami są takie sobie, ale może ktoś wypowie się na temat większych. Ogólnie proszę o informację czy warto interesować się większymi silnikami w tym budżecie
D4n13l
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 15:43

Tia, super wybór tu mi "1,4 nie odpowiada" a teraz synonim "bezawaryjnej" jazdy :D
Bravo kolego :mrgreen:

Tak jak powiedziałem zaczyna się :D
szybki
Moderator - Tuning

04 Wrz 2024, 16:05

Zaczyna się co? Zadałem pytanie czy większe silniki nie będą lepsze do celów, które je czekają i dałem przykład BMW pisząc, że wiem o ich awaryjności. Idealnym autem dla mnie, nad którym bym się nie zastanawiał byłaby Honda Civic VI 1.6 w górę ale ich praktycznie nie ma, najbliżej mi do VII też 1.6 ale ciągle zastanawiam się też nad astrą i próbuję zebrać więcej propozycji i informacji.

Beta odrzucona, co z silnikami powyżej 2.0?
D4n13l
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 20:47

Jeszcze raz, powoli.
Masz mało kasy na auto, jak na rok 2024 i obecną sytuację. "Zaczyna się", że wrzucasz przeróżne wynalazki, które nie będą miały nic wspólnego z bezstresową jazdą, racjonalizując sobie swój wybór w przeróżny sposób, czyli na siłę próbujesz pozbyć się kasy, którą mógłbyś wydać np na romantyczne wakacje z dziewczyną.
Co do tej beemki - e46 to obecnie rydwan każdego domorosłego driftera a la "bondo rokiem", przejął schedę po e36 pt gruz :ok: ten w ogłoszeniu, biorąc pod uwagę cenę vs silnik faktycznie jest gruzem i / lub swapem, bo 2.8 to niemal święty graal u beemiarzy. Fakt, że był rozwalony przodem ma tu niewielkie znaczenie, bo na pewno nie był to jego jedyny wypadek, a to, czego nie widzimy... tam może się dopiero dziać :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2024, 21:14

D4n13l napisał(a):co z silnikami powyżej 2.0?

Ale tu nie chodzi o pojemność silnika tylko to w czym jest zamontowany. Auta, gdzie były wkładane silniki o dużej pojemności to wyższe, segmenty, większe gabaryty, większe przebiegi, większe koszty utrzymania i starsze roczniki
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Wrz 2024, 05:17

Okej, podziwiam doświadczenie, przez które że zdjęć aż tyle zauważyłeś... Dobrze - zostajemy przy prostocie i pora określić kilka modeli za którymi będę latać, wiem że w tym budżecie to ważniejszy jest stan techniczny ale wolę mieć kilka opcji pewnych, przy których ryzyko jest mniejsze niż przy innych. Na wakacje jeszcze przyjdzie pora, na teraz trzeba czymś dojeżdżać....

Rozumiem, że nie ma co szukać jak największego silnika bo to się w tym budżecie nie opłaca, proszę jednak o rozjaśnienie czy GDI w mitsu jest aż o tyle gorszy od GPS, jak czytałem wczoraj opinie o galancie 2.4 to każda była pozytywna - stąd to pytanie.

Do czasu wyjaśnienia silników GDI moje typy to:

Galant 2.0/2.4
Carisma 1.6/1.8
Civic VII 1.6
Astra H GTC 1.8
Leon 1.6

*Każda propozycja to benzyna*

Proszę o opinię oraz ewentualne dodanie swoich propozycji, już odpuśćmy szukanie w okolicy Poznania, jak mówiłem wracając mogę zatrzymać się we Wrocławiu czy innych miastach gdzie flixbus mi przejdzie. Dzięki!
D4n13l
Nowicjusz

05 Wrz 2024, 08:33

D4n13l napisał(a):podziwiam doświadczenie, przez które że zdjęć aż tyle zauważyłeś
porównaj sobie fotki 1 i 4. Mmmmm, co za spasy

Szerszy komentarz odpuszczę, bo bez sensu się produkować w tym temacie, skoro jednak wiesz lepiej :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2024, 08:39

D4n13l napisał(a): GDI w mitsu jest aż o tyle gorszy

Tak właściwie nie jest gorszy tylko nie założy się LPG i trzeba mieć na uwadze nagar. Konstrukcyjnie też jest więcej zagwostek no ale to nie gr.vw.

D4n13l napisał(a):Astra H GTC 1.8
Leon 1.6

Jeżeli potrzebujesz naprawdę bezawaryjności to te dwa auta odstrzel.
Oczywiście są to proste jak cep konstrukcje ale przy nich musisz się liczyć z "zawsze coś" .
szybki
Moderator - Tuning

05 Wrz 2024, 09:40

Podziwiam konsekwencję, Astra GTC 1,8 za 7k z nalotem 300 tys z linków, które wrzucił Mike jest ok, albo Vectra w dieslu, ale BMW 25 letnie za 10k bo ma 2,8 jest be be..

Może niech faktycznie autor skupi się na tych japońcach bo ciężko będzie tutaj się z czymś porozumieć. Jeśli chodzi o to forum i Europę to zdaje się znaczek na masce odgrywa główną rolę.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2007