Auto do 7000zł

20 Lut 2017, 02:16

Witam.
Nadszedł czas na zmianę auta z Daihatsu Applause II na...? No właśnie. Z tym problemem siedzę już dobre 3 miesiące.
Kwota do 7000zł, rzecz jasna używany :mrgreen:
Wymagania:
- Hatchback/Sedan/Liftback (bagażnik min. 350L)
- moc 100KM minimum, spalanie w okolicach 7L i mniej (jazda głównie do pracy czyli wioska->małe miasteczko)
- skrzynia manualna
- myślałem głównie nad Dieslem, auto jak zmieniam to wyłącznie z przymusu sił wyższych, nigdy z "zachcianki" tak więc musi być mało awaryjne. Racja - benzyna czy diesel mogą wiele przejechać, ale lepiej jest kupić diesla z 200tys. km przebiegiem niżeli benzynę z 200tys. km. Zaraz pewnie będzie, że każde auto się psuje. Tak, każde, kwestia tym że w jednym psuje się coś raz na kilka lat, w innym jak coś się zepsuje to naprawa wychodzi tyle co koszt auta. Dalej jeździłbym Applausem gdyby nie fakt, że już 210tys. km przekroczone, ponoć ich silniki wytrzymują do 230-250tys. km. Przez 4 lata użytkowania był wymieniany jedynie filtr oleju, paliwa, filtr powietrza, miska olejowa, pasek rozrządu i 1x szpilka koła + tylne amortyzatory (norma po 150tys. km) - w tym przypadku zastosowałem amortyzatory z Forda Probe I (używane), które miałem pod ręką, nadal sprawne, niebawem wymiana poduszki amortyzatora).
Żadne Kombi nie wchodzi w grę. Auta typu Audi, BMW, WV, Renault również odpadają.
Na oku mam Volvo S60 (pierwsza generacja) oraz Mitsubishi Carisma (póki co brak konkretów co do roku),
Volvo S60 - im więcej o nim czytam tym bardziej mam mieszane uczucia o nim, biorąc pod uwagę jego awaryjność.
Mitsubishi Carisma - póki co to jeszcze zdania o nim nie mam.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś doradził, czas powoli zaczyna gonić, a ja mam coraz większy mętlik co wybrać...
ice6666
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Daihatsu Applause II
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Lut 2017, 10:11

ice6666 napisał(a): Racja - benzyna czy diesel mogą wiele przejechać, ale lepiej jest kupić diesla z 200tys. km przebiegiem niżeli benzynę z 200tys. km.

Kupno diesla +15 lat z tym przebiegiem jest nierealne (oczywiście zdarzają się wyjątki,ale są rzadko spotykane).
Więc nie patrz na przebieg tylko na stan techniczny samochodu.

ice6666 napisał(a):Na oku mam Volvo S60

Masz za mały budżet na S60, jak już to na jakieś S40.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Lut 2017, 10:57

Dlaczego Audi,VW,Renault odpadają? Tylko podaj sensowny argument..
Na S60 masz mały budżet jak już przedmówca wspomniał.
Carisma jest ok tylko unikaj silnika GDI 1.8 125km.
A jeśli już jesteśmy przy japońcach to popatrz na Civica VI sedan albo Corolle E11.
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy,ten silnik miał 90km.
[link do oferty na Olx wygasł] - polift.
[link do oferty na Olx wygasł] - przedlift.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Lut 2017, 14:26

Z 200tys. km przebiegu podałem jedynie przykład. Wiem, że teraz znaleźć auto z takim lub niższym przebiegiem jest bardzo ciężko. Ale dobry diesel powinien sporo przejechać więc teoretycznie kupno auta nawet z przebiegiem 300tys. km powinno być bezpieczne. Przez rok jeździłem Volvem 940GL, kupiony z przebiegiem ok. 100 tys. km od pierwszego właściciela (przebieg realny, wszystko udokumentowane w książce), przez wszystkie lata co w nim było robione to jedynie rozrząd (+ wymiana filtrów i innych drobnostek i jedna wymiana tylnych amortyzatorów). Inna kwestia to taka, że sama elektronika trochę nawalała, ze wskazówek działał jedynie obrotomierz i to jedynie jak było sucho. Często trzeba było kilka razy go odpalać - z niewiadomych przyczyn były przypadki iż po prostu żadne ze świateł nie działało. Został sprzedany 2 lata temu - ruda potajemnie rozwijała się pod lakierem więc nie było co ratować. Został sprzedany z przebiegiem ok 850tys. km.
Jeżeli S60 jest faktycznie warte swojej ceny to ewentualnie mogę dołożyć 1000-2000zł.
S40 - ciężko znaleźć ofertę z silnikiem 102KM czy 115KM.
Audi,VW,Renault i BMW :D Ogółem mówiąc - jestem osobą, która woli auta nieco mniej spotykane na Polskich drogach - nie bez powodu wziąłem Daihatsu Applause II. Więc jakikolwiek VW odpada, BMW również (+ fakt awaryjności silnika). Renault wizualnie mi nie podpasował (bez względu na model). Nad jakimś Audi w ostateczności mógłbym się zastanowić.
Civic i Corolla opcja ciekawa, ale musiałbym poszukać z nieco mocniejszym silnikiem, ale będę się rozglądać.
Dodam, że auto będzie kupowane albo w Polsce albo w Niemczech. Chociaż bardziej kieruje się w stronę Niemiec - stan aut często jest o wiele lepszy niżeli w Polsce.

Ps. Aby było czytelniej użyłbym "cytuj", ale niestety coś nie chce zadziałać...
ice6666
Nowicjusz

20 Lut 2017, 14:37

ice6666 napisał(a):Jeżeli S60 jest faktycznie warte swojej ceny to ewentualnie mogę dołożyć 1000-2000zł.
raczej 5-6k :ok:
ice6666 napisał(a):Ps. Aby było czytelniej użyłbym "cytuj", ale niestety coś nie chce zadziałać...
musisz najpierw zaznaczyć cytowany fragment, a następnie kliknąć cytuj
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2017, 16:51

mike napisał(a):raczej 5-6k :ok:

Patrzyłem się tutaj pod względem "rarytasów" cenowych :P
3 tygodnie temu "prawie" dorwałem S60 za... 4800zł.
Prawie bo był to akurat czas gdzie miałem ważniejsze wydatki.
Auto stan bdb, do wymiany jedynie akumulator i hamulce do sprawdzenia (jedna strona słabiej hamowała). Cena niska tylko ze względu na to iż facet na już potrzebował pieniędzy aby spłacić kredyt - tak tłumaczył.

mike napisał(a):musisz najpierw zaznaczyć cytowany fragment, a następnie kliknąć cytuj

A jednak problem był tryb prywatny w przeglądarce :x
ice6666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

20 Lut 2017, 16:59

ice6666 napisał(a):3 tygodnie temu "prawie" dorwałem S60 za... 4800zł.
Prawie bo był to akurat czas gdzie miałem ważniejsze wydatki.
Auto stan bdb, do wymiany jedynie akumulator i hamulce do sprawdzenia (jedna strona słabiej hamowała). Cena niska tylko ze względu na to iż facet na już potrzebował pieniędzy aby spłacić kredyt - tak tłumaczył.
oczywiście, a do tego miał wyjazd za granicę i już kupił kolejne auto... :roll:
Dzięki takim ludziom jak Ty powstają złe stereotypy o dobrych markach. To że na allegro/olx wiszą za psie pieniądze nic nie znaczy, bo nie wiesz w jakim są stanie i trzeba będzie sporo dołożyć do takiego wozu.
No i podobno w Tajlandii można spotkać kobiety z...pulokiem (pozdrawiam hanysów) :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2017, 17:39

mike napisał(a):oczywiście, a do tego miał wyjazd za granicę i już kupił kolejne auto... :roll:
Dzięki takim ludziom jak Ty powstają złe stereotypy o dobrych markach. To że na allegro/olx wiszą za psie pieniądze nic nie znaczy, bo nie wiesz w jakim są stanie i trzeba będzie sporo dołożyć do takiego wozu.
No i podobno w Tajlandii można spotkać kobiety z...pulokiem (pozdrawiam hanysów) :ok:

Auto nie było wystawione na portalu aukcyjnym (przynajmniej nie znalazłem go wtedy), jadąc na Koszalin gość przed wjazdem do siebie je postawił z karteluchą "sprzedam". O akumulatorze i hamulcach sam powiedział, podczas jazdy przy hamowaniu faktycznie było czuć jak delikatnie ściąga. Żadnych innych defektów podczas jazdy nie zauważyłem, równo chodził, zero stuków itp. Blacha zdrowa, przynajmniej na pierwszy rzut oka, jak spód wyglądał - nie mam pojęcia. I tak nie miałem przy sobie gotówki więc nie chciałem zabierać gościowi czasu na jeżdżenie na kanał. Na pierwszy rzut oka wszystko było dobrze, ale jednocześnie nie mogę powiedzieć, że nie było tam wad ukrytych czy też innych, których sam nie wykryłem.
Dla mnie to co jest napisane w ofercie jest mniej ważne, głównie patrze się na foto - jak tam jest w miarę ok. to mogę się umówić na oględziny auta i wtedy wszystko zweryfikować.
ice6666
Nowicjusz

21 Lut 2017, 11:32

A Toyota Carina? Bardzo rzadki już widok na drogach a auto praktycznie nie do zdarcia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2017, 23:05

Barol napisał(a):A Toyota Carina? Bardzo rzadki już widok na drogach a auto praktycznie nie do zdarcia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... xtor=SEC-8

Dzisiaj przeglądałem Allegro, przejrzałem ok. 100 stron, ale to gdzieś mi umknęło :P
Dodaje go do mojej "listy aut". Im auto bardziej solidne i mniej spotykane na Polskich drogach tym lepiej dla mnie :D
Ogółem mówiąc - jestem już pod lekką desperacją więc zgodziłbym się nawet na auto benzyna/benzyna+lpg, tylko aby awaryjność była dość na niskim poziomie (i samo spalanie aby nie przerosło miesięcznych możliwości portfela :D i aby przejechało chociaż z 5-6 lat (czyli ogółem średnio ok. 70 tys. km).
Dopatrzyłem się jeszcze przykładowo:
[link do oferty na Allegro wygasł] Chociaż do Civic czy Acordów mam dziwne wrażenie, że uwielbiają się z rudą. Wiele jest tego typu ogłoszeń...
Co w oko mi jeszcze wpadło to Hyundai Elantra III 2.0 CRD, chociaż same opinie o tym aucie zbyt ciekawie nie są, szczególnie gdy chodzi o jego moc.
Patrzyłem się na Mazdy - tu nawet i na Kombi bym poszedł, ale niestety korozja w Mazdach też mile widziana...
ice6666
Nowicjusz

22 Lut 2017, 00:07

Jak chcesz 6 lat przejeździć to Civic może nie być dobrym wyborem :D
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

22 Lut 2017, 10:06

Niestety jak to japońce nie grzeszą dobrą blachą :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2017, 12:50

galakty napisał(a):Jak chcesz 6 lat przejeździć to Civic może nie być dobrym wyborem :D

No liczę chociaż na 5-6 lat przy jednym aucie :D
Gdyby tylko były Applausy z mocniejszymi silnikami to bez zastanowienia bym brał bo silniki nie do zdarcia.

Barol napisał(a):Niestety jak to japońce nie grzeszą dobrą blachą :mrgreen:

Applaus też japoniec, ale rdza dopiero teraz go chwyciła to jeszcze na drzwiach od kierowcy :P Ale do samej Mazdy też mam obawy iż trafię na jakiegoś odnowionego topielca...
ice6666
Nowicjusz

22 Lut 2017, 13:36

Civic 6 lat bez ingerencji w blachy nie wytrzyma, zapomnij. Ogólnie mało które auto wytrzyma taki czas, zimy u nas są tragiczne dla aut, sól, sól, sól...
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

22 Lut 2017, 14:32

Może Rover 6xx fajne autko,często dobrze wyposażone i poniżej budżetu do dostania :ok:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Zrobiony na Accordzie,silniki też Hondowskie
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam