Auto do 70tys zl - jaki kupic :(

09 Cze 2011, 19:29

Witam,

na samym poczatku przepraszam za brak polskich liter w poscie ale na kompie, na ktorym pisze nie ma polskiego jezyka zainstalowanego :(

Zwracam sie do Was z prosba o pomoc w wyborze auta. Zalozenia sa takie:
1. auto do 70tys zlotych
2. preferuje SUVy ale jezeli ktos ma inny pomysl i dobrze go zargumentuje to pewnie sie i nad innymi zastanowie :)
3. Raczej preferuje marki: VW, Volvo, Audi, BMW, Toyota - oczywiscie jak ktos ma inne pomysly to rowniez sie zapoznam
4. raczej auto uzywane bo przy tych wymaganiach i tej kasie to tylko to pozostaje :)
5. jezeli podajesz swoja propozycje to prosze uargumentuj ja :)

Ja myslalem o VW Tuareg :)
Prosilbym o wypowiedzi doswiadczonych uzytkownikow forum - z gory dziekuje za pomoc
tomalq
Nowicjusz

Miejscowość: Torun

09 Cze 2011, 20:01

Subaru Forester, lub Outback, maja lepszy naped, motory tez daja rade, kupisz w miare dobrym roczniku.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

09 Cze 2011, 20:28

dzieki za propozycje - poczytam sobie o nich - no chyba, ze masz jakies doswiadczenie z nimi to prosilbym o szczegoly (jak tam sprawuja sie na trasie, jak spalanie, naprawy)
tomalq
Nowicjusz

09 Cze 2011, 22:01

Audi a6 (C6) 2.0 Tdi 170Km. ;] Bmw 330D ( Spalanie ok + Napęd na 4 koła + przesadny moment obrotowy ) lub X5 Nisan naVara lub Patfinder Ten drugi mniej znany .. w tej cenie podejrzewam ze by sie też kupiło jakas a8 .. Takie moje propozycje . Pozdrawiam.
x5pawel5x
Nowicjusz

Miejscowość: gostyn

09 Cze 2011, 22:21

tomalq napisał(a):dzieki za propozycje - poczytam sobie o nich - no chyba, ze masz jakies doswiadczenie z nimi to prosilbym o szczegoly (jak tam sprawuja sie na trasie, jak spalanie, naprawy)

Szukaj na stronkach gdzie sa oceny roznych autek, czy raporty spalania. Generalnie to ze w Niemczech jako najbardziej pozadany samochod Subaru jest na 2-gim miejscu o czyms swiadczy, to nie jest masowka typu VW, tylko dosc fajne autko z charakterem. Diesla masz fajnego B4(i nigdzie poza subaru takiego silnika nie znajdziesz), z tego co czytalem to pracuje prawie ze bez drgan i dosc malo pali. Symetryczny naped 4x4, ktory jest jak chodzi o osobowke czy SUVa chyba bezkonkurencyjny, a juz na pewno jak chodzi o ten sam przedzial cenowy. Prowadzic oba sie autka powinny idealnie i jak kupisz cos z mocniejszy motorem, to raczej Subaru wlasnie bedzie najwiecej frajdy z jazdy dostarczalo. Minusem bedzie na pewno cena czesci(ale do X5 tez za darmo czesci nie rozdaja), oraz fakt ze np silnika czesc warsztatow nawet nie bedzie chciala ruszyc. Forester i Legacy tez reduktor powinny miec(Subarownik potrzebny w celu potwierdzenia, jak to z reduktorami jest :?: ), o co w innych SUV'ach ciezko, szczegolnie moze byc przydatny, jakbys sie na diesla zdecydowal, ktory jakis tam mega osiagow nie ma.
Czimi
Stały forumowicz

10 Cze 2011, 09:01

xpawel5x dziękuję za propozycje na pewno się z nimi zapoznam.

Czimi - dziękuję za pomoc, polukam sobie po innych stronach jakie są opinie na temat Subaru. Powiem szczerze, że sceptycznie podchodziłem do Twojej propozycji ale widząc Twoje przekonanie do tego autka chyba nie przystoi mi nie zainteresować się głębiej tym pojazdem :) Poczytam, poszukam pomocy u wujka Googla i w razie czego dam znać.
Oczywiście jeżeli inni forumowicze mają jeszcze coś do dodania to z miłą chęcią poczytam.
Jeszcze raz dzięki.
tomalq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...

10 Cze 2011, 21:15

No te oba Subaru co podalem to maja swoje plusy jak i minusy, na 100% nie nadaja sie od uzywania w terenie, tak samo jak te typy co ty podales zreszta, za duze w srodku tez nie beda. Forester to taki sredniej wielkosci SUV, a Outback to podniesione kombi, cos jak Volvo XC70 czy Audi A6 allroad. Majac 70k zl, to jak poszukasz to znajdziesz cos fajnego w kazdym badz razie.

Ja bym celowal w diesla, jak chodzi o Forestera czy Outbacka, jak 150KM to za malo, to albo zaczipowac, albo zostaje Outback z 2.5 czy 3.0 motorem.
Czimi
Stały forumowicz

10 Cze 2011, 21:42

czytałem gdzieś, że Subaru z dieslem mają straszne problemy ze sprzęgłem (szczególnie na małych obrotach). Auta jak najbardziej udane z tego co czytałem ale...... kurde ja to jestem troche wzrokowiec a wizualnie te auta trochę odstają (trochę lepiej od rocznika 2008), skarżą też trochę wykończenie środka i plastyki. Jeżeli mieszkałbym gdzieś poza miastem bez zastanowienia brałbym któregoś z nich. Problem polega na tym, że jestem mieszczuchem i patrzę też na wygląd :( - wiem głupie :(
tomalq
Nowicjusz

10 Cze 2011, 21:45

Mi tam sie akurat najbardziej Forester sprzed roku 2008 podoba i CH..!! :D On ma pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekne ksztalty kurna, nooo. Kazdy kto ma jako takie pojecie o motoryzacji szybciej popatrzy na takie Subaru z "poprzedniej epoki" niz na najnowszego Passata, A6 i itp. :P

Co do sprzegla - automat i problem znika.

A za 70k zl dorwiesz juz rocznik od 2008 w gore, czyli najnowszy model.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:06-08 ... Sports.jpg
Czimi
Stały forumowicz

10 Cze 2011, 23:21

a co myslisz o:

mitsubishi asx (w sumie nowe auto)
mitsubishi outlander (coś ma w sobie :) )
audi a6 allroad (chyba nie ta cena :( )
mazda cx-7
tomalq
Nowicjusz

11 Cze 2011, 10:45

Wiesz, jak ci ma przeszkadzac troche slaba jakosc plastikow w Subaru, to w Mitsubishi, bedziesz mial to samo.

A6 allroad, niczego nadzwyczajnego soba jak dla mnie nie reprezentuje patrzac na cene, i tak na nowszy model nie masz kasy, a pakowac sie w C6 to tez nie wiem po co, na dodatek jakbys chcial diesla, to w C6 masz srednio udanego 2,5 TDI V6... lepiej juz Volvo XC70 wg mnie.
Czimi
Stały forumowicz

11 Cze 2011, 13:43

W subaru reduktor maja tylko silnik benzynowe wolnossące 2.0 z manualem. Co do postrzegania marki przez ludzi, jak mialem Forka w poprzedniej budzie to na prawde cała masa ludzi sie za nim oglądała, na kazdych swiatlach ktos sie patrzy, duzo wiecej ludzi sie na niego patrzy niz na RS4 ktore obecnie posiadam. Z ręką na sercu mowie, ze zadne inne auto sie nie prowadzi tak jak Subaru ( w tej klasie a nawet i drozszych samochodów). Moim zdaniem modele do 2008 roku były najładniejsze, Legacy 2007-08, Forester 2006-2007, Outback 2007-2009 i takich modeli bym szukał, te nowe są bo są , prowadzą sie fajnie ale nie maja tego charakteru. Kolejna sprawa to zawieszenie, ostatnio bylem na spocie AUDI w krakowie, i nawet zapalency Audików mówili, ze Subaru jakos tak cicho i perfekcyjnie wybiera dziury, duzo lepiej niz niemieckie samochody, trwalosc tez duzo wieksza niz w niemieckich samochodach. I przedewszystkim frajda z jazdy, jak masz subaru to Ci sie chce tym autem jezdzic, gwanartuje ze przez dlugi okres czasu bedziesz wybierał jak najdłuzsza droge do domu z jak naiwkesza iloscia zakrętów:) Tak wiec jesli potrzebujesz auto zeby miec przyjemnosc z jazdy, zeby podrozowac w dobrych warunkach bierz subaru, jesli wolisz "lansik" to szukaj BMW czy AUDI czy innego auta.

Jesli audi to raczej najnowsze A4 z motorem 2.0TFSI i Quattro, jedyne sensowne wyjscie, stare modele sie nie prowadziły, silniki były dupiane.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

11 Cze 2011, 18:15

A Volvo xc90:D
Adi9191
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Maz