27 Kwi 2014, 11:52
Witam , jestem na kupnie samochodu do ok 8.5 tyś a do czego będzie służył o tym dalej.
Samochód będzie służył mi do dojazdu do pracy ale nie zawsze , dystans jaki będę robił to max 15 tyś rocznie min 7 tyś km. Średni dystans pokonywany to jakieś 10-15 km , czasem jakis dojazd do sklepu 4 km , rzadziej wyjazdy rzędu 40-100 km (dystans oczywiście w 1 stronę )
Zastanawiam się czy wybrać lpg czy diesla.
- Jestem bardziej za lpg ale wtedy auto musi mieć spalanie benzyny w granicach 6-8 l bo gdy będę robił krótkie odległości nie zdąży się przełączyć na lpg , (spalanie lpg do 12l)
- Diesel , teraz jeżdżę samochodem zasilanym tym paliwem i zadowolony bym był gdyby palił w granicach 6-7 litrów.
Teraz kilka pomocnych informacji :
- obecnie jeżdżę passatem b3 1.9 td (75 km) kombi
- dynamika może być na tym poziomie (jestem młodym kierowcą ale nie rajdowcem
- chciałbym żeby to auto posłużyło mi +- 3 lata
- 8.5 tyś to maksymalna cena na samochód ( zostawiłem sobie 2 tyś na przerejestrowanie samochodu i jakieś naprawy)
Przeglądając samochody na allegro w mojej okolicy natknąłem się na dużo mondeo mk3 , passat b5 , audi a4 , fiat stillo , vectra b
Pytanie co w tej kwocie polecicie Wy.
Co mi się podoba : bmw e30 , honda civic VI, chciałbym samochód z tylnym napędem ale za tą kwotę będą pewnie dość mocno katowane samochody.
Proszę o pomoc, pozdrawiam .