Auto do 8 tys. tanie i ekonomiczne

28 Cze 2010, 21:08

witam poszukuje auta do 8 tys auto ma być tanie w eksploatacji oraz ekonomiczne.
zastanawiam się nad kilkoma modelami, prosiłbym o pomoc oraz o poradę.
auto ponadto ma być wygodne i nie męczyć w trasie.
moimi typami są:
Audi 100 2,5 TDI
Audi 80 1,9 TDI
Vlovo v40 1,9 TD

interesuje mnie m.in. awaryjność, oraz "czułość" na jakość ropy,głównie na tą zza naszej wschodniej granicy.
pozdrawiam lukash159.
lukash159
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

28 Cze 2010, 22:28

Mercedes W201 czyli 190 w wersji 190D (2.0D 72KM) lub 190 2.5D (2.5D 75KM)
- awaryjność znikoma jeśli podstawowe rzeczy wykonywane
- dobre świece, akumulator i zapali w największy mróz (mi odpalał przy - 10 tylko na 2 świecach sprawnych)
- spali wszystko co jemu wlejesz do zbiornika
- wygoda o wiele większa niż w w/w,
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

29 Cze 2010, 00:03

Też bym celował w jakiegoś miska.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2010, 18:40

A co powiecie mi na temat renault laguna I (wersja 2,2 D ewentualnie 1,8 B+G)?
lukash159
Nowicjusz

03 Lip 2010, 18:56

Jogi4x4 napisał(a):Mercedes W201 czyli 190 w wersji 190D (2.0D 72KM) lub 190 2.5D (2.5D 75KM)
- awaryjność znikoma jeśli podstawowe rzeczy wykonywane
- dobre świece, akumulator i zapali w największy mróz (mi odpalał przy - 10 tylko na 2 świecach sprawnych)
- spali wszystko co jemu wlejesz do zbiornika
- wygoda o wiele większa niż w w/w,

Wszystko się zgadza i sprawia, że jest to niemal idealne auto na... taryfę, bo idealne jest w124. Autor pisał, że ma się nie męczyć w trasie, a nie ma nic bardziej męczącego jak niemoc wyprzedzenia cysterny przez 10km albo rozkmina pod tytułem "czy moje auto jest dość szybkie aby opłacało mi się płacić za autostradę". Dlatego jeżeli MB 190 to tylko jakaś benzyna wyraźnie ponad 100km z LPG, oczywiście tylko sekwencja. Propozycje autora również nie są złe, Audi 100 2.5 TDI oraz 80 1.9 TDI to super samochody, w dodatku b. trwałe, tylko nie wiem czy dostaniemy za tą kasę odpowiednie sztuki, po podkręceniu zapewnią również zadowalające osiągi. Alternatywą dla MB może być E36 z silnikiem 1.8is na sekwencji, ostatecznie 1.8i.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Lip 2010, 19:32

oczywiście zastanawiałem sie nad MB ale juz C klasa i 2,2 albo 2,5 w dieselku, oczywiście dla mnie jeżeli Mercedes to tylko w automacie. A za kwote 8 tys cieżko bedzie znaleźć coś rozsądnego.niestety:( e36 boje się ze względu zrujnowania portfela. (ewentualne naprawy + koszty paliwa) do tego niekoniecznie dobre blachy oraz duża liczba aut powypadkowych doprowadzonych do takiego stanu przez pseudo kierowców(oczywiście nie ubliżając nikomu).
lukash159
Nowicjusz

03 Lip 2010, 19:38

Za te pieniądze ciężko będzie nawet o C klase w benzynie,nie mówiąc juz o dieslu.A myślaleś może nad Passatem B4??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2010, 20:09

myślałem własnie też nad paskiem ale nie podoba mi sie jego bryła, tył oczywiście jak w wiekszości samochodów natomiast przód mi kompletnie nie podchodzi. w sumie nie ma się co dziwić skoro jest to auto niemieckie z połowy lat 90.

[ Dodano: 7 Lipiec 2010 ]
znalazłem ostatnio w moich okolicach auto dość przystępne cenowo, sprowadzone i nie "wytłuczone" w Polsce (jeździ po naszych drogach niecały rok) , rocznikowo i przebiegowo jest nie najgorzej, właściciel pisze że miało spotkanie ze zwierzyną, mimo to wygląda nie najgorzej jest to peugot 406 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] moje pytanie jest takie czy ktoś miał bliższy kontakt z tym autem lub słyszał opinie o nim. pozdrawiam lukash159.
lukash159
Nowicjusz