Auto do 8 tysięcy dla studenta.

24 Lis 2010, 19:27

Witam. Mam obecnie skodę felicie z 98 roku w gazie, silnik 1.3, trochę nie za bardzo nadaje się na trasę
Chciałbym ją zmienić na coś "lepszego".
Mam 19 lat, studiuje, miesieczny przebieg ok 1000-1200 km, z czego połowa trasa.
Potrzebuje auto wygodnego, w miarę dużego (podróżują ze mną 2 osoby, każda zabiera jakis bagaż),
nie psującego się czeto:D, "jakoś wyglądającego", taniego(przeciętnego) w eksploatacji.
Silnik benzyna+gaz albo tani diesel lub oszczędny benzyniak goły.

Cena do ok.8 tysięcy.

Jakie macie propozycje?
Potem dodam te auta, o których myślałem.

Pytanko 2 - honda civic VI 3d wejdą tam 3 osoby i bagaż? :D bo z zewnątrz wydaje się małe.

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
damian1590
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

24 Lis 2010, 19:33

Moja propozycja to właśnie civic 6 wejdą spokojnie 3 osoby i do bagażnika co tam chcesz....silnik 1.4is za tą kase.... auto z zewnatrz malutkie ale w środku ogólnie jest dość dużo miejsca troszke rdzewieje szczególnie nadkola tylne... no ale jest niskie dobrze sie prowadzi po przesiadce ze skodu poczujesz spora roznice
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

24 Lis 2010, 19:42

E36 318is, ewentualnie z LPG. Ale jak z gazem to już lepiej wziąć 320i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Lis 2010, 19:42

No wlasnie ale to by bylo 1,4 bez gazu, bo jakos hunde gazowac nie wiem czy wypada:D a tak szczerze, to ponoć silniki w dupe dostają ostro. Tylko też nie wiem jak to jest. 1.4 nie ma zmiennych faz, tak jak jest to w przypadku 1.5 - ktoremu teoretycznie gaz szkodzi...

Co myślicie o gazie do 1.4 /1.5vtec?

Bo na benzin tak srednie 6,5-7 literow hmm:D Zreszta przeliczajac, na sekwencji w jakims silniczku np 1.8, 2.0 bede musiał na miesiąc zalewać benzyny za te 30-40 zł, żeby elegancko na benzynie odpalał, gazu będzie taki silnik brał średnio też te 10 literów(trasa+miasto) wiec 23 zl na 100km. przy moim przebiegu ok. 230 zl na miecha, do tego te 30-40 zl za benzin na sekwencji wychodzi 260 zl powiedzmy. a przy 7 literach na 1k km kosztować będzie 320:D do podziału między mną a znajomymi wychodzi gitara:D

Jak jest z częściami - cenami?

Teraz o BMW. Jak te silniki też radzą sobie z gazem? BO też różne opinie:(
Wiem, są samochody równie piękne jak civic, duże, ale też za tą kase jeszcze na gazie kupie zajechany rocznik 95:(

Proszę składać dalsze propozycje innych aut.
damian1590
Nowicjusz

24 Lis 2010, 19:48

Gaz w japończykach słabo się sprawdza, w BMW bez problemu. Tylko trzeba dobrać odpowiednie graty i gazownika, a nie druciarza. Rocznikiem się nie jeździ, BMW jak jest dbane to w wieku 20 lat nie ma się czego obawiać. Za tą kasę dorwiesz laleczkę z początku produkcji albo całkiem sensowny egzemplarz z okolic 93 - 95. Oczywiście w sedanie, z coupe będzie gorzej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2010, 20:00

1.5 vtec-e ma zmienne fazy rozrządu i pali mniej niż 1.4 przy kontrolce ekonomi(jest taka)6 litrów na 100 jedne i drugie można gazować nic sie nie stanie...silniki dostaja w dupe ale sa wytrzymałe ale przy zakupie warto sprawdzić kondycje bo też lubią spalić oleju :razz:
Bmw 318 sedan spali więcej przy gorszej dynamice ale też tolerują gaz najlepiej sekwencja w obu przypadkach z czesciami pewnie ceny zbliżone jeszcze bym polecał Audi 80 2.0+gaz duże wygodne wytrzymałe
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...
    Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...

24 Lis 2010, 20:26

No to ja polecę Peugeota 306.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

24 Lis 2010, 20:34

nitro napisał(a):1.5 vtec-e ma zmienne fazy rozrządu i pali mniej niż 1.4 przy kontrolce ekonomi(jest taka)6 litrów na 100 jedne i drugie można gazować nic sie nie stanie...silniki dostaja w dupe ale sa wytrzymałe ale przy zakupie warto sprawdzić kondycje bo też lubią spalić oleju :razz:
Bmw 318 sedan spali więcej przy gorszej dynamice ale też tolerują gaz najlepiej sekwencja w obu przypadkach z czesciami pewnie ceny zbliżone jeszcze bym polecał Audi 80 2.0+gaz duże wygodne wytrzymałe

Przy jakiej gorszej dynamice? Pisałem o modelu 318is 140km, Civic 1.4is 90km to osiągi dobrą klasę niżej, a ten 1.5 115km to z pół klasy niżej, bo chyba o tym 1.5 pisałeś, tak? No fakt, BMW spali z litr więcej, ale imo warto dolać tutaj. Samochód szybszy, klasę wyżej, no i premium, czyli z dwie klasy wyżej de facto.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2010, 20:54

Tak tylko, że mało kto jeździ klasą z prostych przyczyn. Klasa auta jest ważna, że marka premium, że technologie, ale na to trzeba pieniędzy. Co z tego że kupi się stare auto marki premium, wysokiej klasy jak awaryjność i koszty utrzymania będą o wiele wiele wyższe.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Lis 2010, 21:03

Dokładnie kierunkowskaz, ja nie będę mieć właśnie dużo pieniędzy na naprawy itp, bo jestem zwykłym studencikiem, który dostaje kase na utrzymanie od rodziców, co zarobi to przepije i dołoży do utrzymania i zaleje gaz/ropke(rope może kumpel załatwi po 3 zl z groszami, bo odliczenia vatu itp itp, ale z ropniaków to chyba tylko golf 3 1.9 tdi warty polecenia za tą kasę).
Klasa klasą wiadomo, tylko kurcze martwię się, że klasy nie utrzymam. Ale ta klasa jest tak piękna:( i Civic też piękna i myślę, że będzie młodsza i tańsza w utrzymaniu.

Gdyby nie studia, brałbym odrazu bawarke:]
Ostatnio edytowany przez damian1590, 24 Lis 2010, 21:04, edytowano w sumie 1 raz
damian1590
Nowicjusz

24 Lis 2010, 21:03

Wszystko zależy od egzemplarza, akurat E36 jest obecnie najtańszym w utrzymaniu BMW na rynku i raczej nie wyjdzie go drożej od takiego Japońca, który też ma nietanie części, a jak go ruda zeżre to już w ogóle się robią koszty.

Jeżeli się martwisz, że klasy nie utrzymasz, to daruj sobie BMW i japońca, kup jakiegoś Golfa SDI albo TDI 90km, jeszcze jak masz ropę po taniości, naprawdę to auto na pewno utrzymasz. Aczkolwiek coś za coś... Golf jaki jest - każdy widzi.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Lis 2010, 21:10

Peugeot 306 nie podoba mi się ^ ^. Patrzyłem jeszcze nad Lagunka, nie będzie tak zajechana...ale francuz i nie ma duszy ^ ^ A czuje, że z Honda jak i z Bmka(o których zawsze marzylemmm) bym mógł rozmawiać i sluchać całymii dniamiii.
Tylko żeby mi odpowiadała w miare często ^ ^ i nie wciągała ode mnie dużo kasiorki.
A prawda jest taka, że chyba mniej zjechaną kupi się jednak Honde niż bawarke, to tylko moje przemyślenia, które zrodziły sie w tej chwili w głowie:].
Namącone namącone<hehe> Będę rozglądał sie i za tym i za tym, znajde coś ładnego to kupie - chyba będzie to najlepsze wyjście.

A propo auto ma być na min. 3 lata i mam odczuwać radość z jazdy ^ ^

Dawajcie dalsze propozycje i komentujcie te już podane. :}
damian1590
Nowicjusz

24 Lis 2010, 21:17

Francuz nie ma duszy? Widac ze nigdy nie miales okazji sie przejechac francuzem w dluzsza trase...
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Lis 2010, 21:22

ok, to zaproponuję coś z innej beczki, może daewoo lanos?

Za 8k zł znajdziesz 1.6 16v 100km z klimą, rocznik 99/00.

[link do Otomoto wygasł]

[link do Otomoto wygasł]

[link do Otomoto wygasł]

Jeździłem kiedyś lanosem firmówką hatchback, nie jest to jakiś demon prędkości, ale auto nie waży zbyt dużo, do tego 100 parę koni i daję rade :wink:
Ostatnio edytowany przez hades, 24 Lis 2010, 23:18, edytowano w sumie 1 raz
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

24 Lis 2010, 21:24

Hmm miałem, ojciec ma peugeota 307 sw 2004 rok z silnikiem 2.0, prowadzi się niby dobrze, silnik fajny, ale nie czuje chemi do niego ^ ^
Wcześniej mial renaulta Scenica, też wszystko elegancko, ale jednak też to nie to.
Niby nic się nie psuło itp, tanio się jeździło, dobre wyposażenie ale ...
no właśnie ale.

O daewoo też myślałem, by taniutko wychodziło, ale troche wstyd podjechać po kumpli, dziewczynę, czy pod uczelnie. Zresztą nie wiem, może to tylko moje odczucie, bym wsiadł, przejechał się i zmienił zdanie.
Na pewno daewoo przy szukaniu też uwzględnię, ale to już jako tą rozsądną wersję:]
damian1590
Nowicjusz