Auto do 8000-9000 tysięcy.

30 Sty 2009, 12:58

Na wstępie chciałbym się przywitać jako, że jestem nowy na tym forum.

A więc tak ...Chciałbym zapytać WAS forumowicze jaki samochód byście mi polecili (nie znam się na samochodach zbytnio niestety). To co mnie interesuje najbardziej to:

-Oszczędność - nie potrzebuje nie wiadomo jakiego śilnika który spala mnóstwo paliwa. Głównie jeździłbym do szkoły (jakies 2-3 kilometry) no i od czasu do czasu gdzieś dalej (raz na 2 tygodnie jakieś 100km)

-Dużą bezawaryjność (w sensie żebym nie musiał co tydzień albo co miesiąc lataćdo mechanika), a jeżeli nie to aby części przynajmniej były dostępne i nie tak bardzo drogie.

-Wygląd - nie potrzebuje samochodu do "lansu", ale żeby przynajmniej jakoś wyglądał ;) (a nie np. jak taki fiat uno). Generalnie podobają mi się samochody małe, ale "dobrze zbudowane" (jak ja to nazywam) Np.
peugeot 206, opel astra 2 hatchback, honda civic ale nie ta nowa bo to za drogie :P), golf 3. Nie pogardzę także czymś większym np. BMW 323 E36 - 3 drzwiowe (takie krótkie) - dresem nie jestem, ale pooba mi się ogólna bryła tego samochodu.

I to chyba tyle ... w skrócie potrzebuje samochou względnie taniego, małego, ale ładnego i taniego w utrzymaniu. Wiem, że może dużo wymagam no ale ...

W każdym razie czekam na wasze propozycje.

[EDIT] Zaznaczam też że byłoby to moje pierwsze auto.
Ostatnio edytowany przez itachi, 30 Sty 2009, 13:31, edytowano w sumie 1 raz
itachi
Nowicjusz

30 Sty 2009, 13:17

Auto za 8-9 tys. Z wymienionych to ze względów osobistych polecam Tobie astre 2. Sam na codzień poruszam się Astrą 2 tyle że kombi, silnik diesel 2.0, troszke mało dynamiczne jak dla mnie, ale za to ekonomia na najwyższym poziomie! Codzienna trasa do pracy to ok. 20km pali nie więcej niż 7l. Kupiłem używke na początku wakacji, nawet nie wiem ile km nią zrobiłem, ale w sumie sporo, jedyne co wymieniłem to skórkę na drążku zmiany biegów:) Poza tym generalnie to auto jest miłe dla oka.
ruup
Nowicjusz

Miejscowość: Wilkowyje

30 Sty 2009, 13:21

haha astre II za 8-9 tys dobre :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

30 Sty 2009, 15:23

te które wymieniłem to tylko przykłady takich które mi się podobają, a nie koniecznie takie które chcę kupić :P
itachi
Nowicjusz

30 Sty 2009, 15:36

Fakt, astry 2 za 8-9 się nie kupi, ale jak napisałeś "astra 2" od razu włączył mi się opisywacz auta, którego jestem posiadaczem. Wybacz mój błąd i niedopatrzenie!
ruup
Nowicjusz

Miejscowość: Wilkowyje

30 Sty 2009, 23:49

Drogi itachi zrób cos dla nas i daj coś od siebie. Tym czymś niech będzie zaangażowanie w szukanie interesujących Cię informacji. Takich tematów jaki Ty założyłeś jest tu cała masa. Pomogę Ci i dam kilka linków, zawsze możesz je "podbić":
samochod-do-8000zl-nie-za-stary-rocznik-vt15823.htm
5-10-tys-zl-1sze-auto-konkrety-vt15658.htm
jakie-to-pierwsze-i-polecane-auto-do-10-tys-powinno-byc-vt15226.htm
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

13 Lip 2009, 10:38

Wskrzeszam temat, bo nie chcę mnożyć bytów a poszukuję samochodu w takim właśnie przedziale cenowym.

Samochód ma służyć do codziennych dojazdów do stacji PKP, około 15 kilometrów w obie strony. Dodatkowo czasem wypady na działkę, czy gdzieś do marketu.

Nie za duży, niezbyt stary (no np nie więcej niż 15 lat). Trochę boję się starych samochodów.
Silnik nie za duży tak do 1.5, spalanie jak najmniejsze ;). Wspomaganie obowiązkowe

Co do marek to się zastanawiam. Może Peugeot 206/306 (chociaż nie wiem czy 2006 się dorwie za te 8 tys), Nissan Almera, Opel Astra Classic.
Daewoo się boję, może niepotrzebnie. Wygląd pies trącał akurat :).

Wszelkie sugestie mile widziane. Z góry dziękuję za odpowiedź.
mayoz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa