Auto do 8000 zł - do miasto/trasa - Benzyna - Dolnośląskie

21 Lip 2015, 18:55

Siema, mam takie pytanie jakie auto byście polecali kupić do 8 tys. zł coś wielkości Forda Focusa bo właśnie te auto wpadło mi w oko. w większości będzie służyło do jazdy po mieście, ale też się zdarzą wypady na jakieś wycieczki, Byłbym wdzięczny za podesłanie ciekawych ofert które według was są godne uwagi .
Ostatnio edytowany przez Narax121, 21 Lip 2015, 23:51, edytowano w sumie 1 raz
Narax121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 10 1995
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2020

21 Lip 2015, 23:09

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lip 2015, 07:37

Z mojej strony coś sprawdzonego przeze mnie czyli Audi A3 tylko że z silniczkiem 1.8 125km :ok:
Kilka sztuk z Twojego regionu:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i taka A3 posłuży Ci dłużej niż Focus w którym po zimie będziesz musiał robić blacharke.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

22 Lip 2015, 09:05

dzięki za odpowiedź, ale szukam coś do max pojemności tak myślę 1,5 :D bo jako nowego kierowce to mnie nieźle zeżre z kasy na ubezpieczenie :)
Narax121
Nowicjusz

22 Lip 2015, 09:27

No to może Honda Civic VI 1.4 90KM? Bardzo przyzwoita dynamika jak na tak mały silnik, auto mało awaryjne, w tym budżecie powinieneś znaleźć coś zadbanego.
[link do oferty na Olx wygasł]
Focus 1.4 to będzie dramat, jeśli chodzi o osiągi - nie wyobrażam sobie jazdy czymś takim w trasę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

22 Lip 2015, 09:44

No właśnie na Hondy patrzałem to albo przebieg duży albo dość stare niestety :d a o oklepanym VW golfie co sądzisz ? w tym przedziale cenowym ?

przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Narax121
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...

22 Lip 2015, 09:57

Po raz milionowy - nie jeździ się ani przebiegiem ani rocznikiem. Poza tym jaki byś chciał przebieg w kilkunastoletnim aucie? :o za 100zł mogą ci ustawić jaki ci się tylko zamarzy
Golf 1.4 więc nawet nie ogladałem. Silnik dobry do Lupo/Polo. Uprzedzając 1.6 też słaby
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

22 Lip 2015, 10:02

heh :P może i nawyk taki ale zawsze patrzę na rocznik i przebieg, może wynika to z tego, że nie mam pojęcia o motoryzacji :D ale jak tak mówisz to chyba czas się przestawić ;) , wiadomo o kilkunasto letniego auta nie oczekuję cudów popatrzę jeszcze na te Hondy bo ciekawe jak dla mnie ;)
Narax121
Nowicjusz

22 Lip 2015, 10:05

Narax121 napisał(a):No właśnie na Hondy patrzałem to albo przebieg duży albo dość stare niestety :d

Mając 8 tys. zł na zakup auta jesteś niestety skazany na "duży" przebieg i "stary" rocznik, no chyba, że masz bardzo wysoki próg bólu i nie przeszkadza Ci jazda "młodym" powypadkowym złomem z niewielkim stanem licznika (nie mylić z faktycznym przebiegiem). Wiem, że każdy chciałby młode, niewyeksploatowane auto, ale w tej kasie to nierealne - chyba, że jakaś Dacia, Tata albo malutkie auto miejskie mało "prestiżowej" marki, w którym przy jeździe na trasie będzie strach o życie.
Hondowski 1.4 90KM zrobi spokojnie pół miliona kilometrów, więc nie obawiałbym się tego, że na liczniku z przodu będzie 2 albo 3. Auto ma trwałą mechanikę, gorzej z blacharką (jeśli przy dużej dozie szczęścia trafi Ci się egzemplarz bez rdzy trzeba będzie go zabezpieczyć antykorozyjnie), ale podobne problemy będą miały też Focusy, Ople, Fiaty itd. A3 nie chcesz, a szkoda - byłaby wolna od tego problemu, o ile znalazłbyś egzemplarz po drobnej kolizji, dobrze zrobiony (na bezwypadkowe A3 w tej kasie nie ma co liczyć).
Golf 1.4 będzie Ci palić 9 litrów w mieście przy zerowej dynamice - jeśli chcesz Golfa to silnik minimum 1.8.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lip 2015, 10:20

a jakie są to koszty naprawy ? jeśli chodzi o blachy podrdzewiałe ?
Narax121
Nowicjusz

22 Lip 2015, 12:12

Zbyt ogólne pytanie - wszystko kwestia tego, co konkretnie będzie pognite i co trzeba będzie w aucie zrobić. Czasem koszt kompleksowego zrobienia blacharki może podwoić kwotę zakupu auta, więc szukaj takiego, który będzie miał blachy i lakier w jak najlepszym stanie - w Civicach Vi najszybciej lecą tylne nadkola i progi, zwróć więc szczególną uwagę na te elementy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lip 2015, 19:42

W Hondach duży przebieg a w Golfach myślisz ile będzie? 150tysięcy? Owszem na liczniku tak ale w rzeczywistości jak będzie miał 2razy tyle to będzie dobrze.
Golf 1.4 tragedia nie dałbym za takiego więcej jak 4500zł. Uprzedz Twoje pytanie 1.6 też się nie nadaje,ani to ekonomiczne ani dynamiczne.

A może Citroen Xsara?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012