REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Furion napisał(a):2. Jeśli uważacie, że w tym budżecie i z tymi kryteriami są skrajnie lepsze opcje to proszę o podzielenie się nimi.
Furion napisał(a):1. Która wersja silnikowa jest wg. was lepsza pod względem niezawodności? Czy 1.5 VVT-i lub 1.6 Valvematic Dual VVT-i?
Do 1.5 nie założysz lpg, ma 3 cylindry i bezpośredni wtrysk. Swoją drogą pojęcia nie mam po co ci lpg przy tak małych przebiegach i tak niskim spalaniu tych aut.
Czy obiektywnie lepsze to nie wiem ale ja bym wolał ogarnąć sobie mazdę 3 2.0. Będzie co najmniej tak samo trwała a pojedzie lepiej nie paląc przy tym więcej. Oczywiście również lpg odpada
Furion napisał(a):Głównie dlatego, że cena wykroczyłaby ponad założony budżet. Poza tym taka jednostka nie jest bardziej awaryjna?
Masz niższe spalanie w mieście około 2l, mniejsze koszty serwisu, większą trwałość no i komfort jazdy na mocny plus. Więcej zapłacisz przy zakupie więcej dostaniesz przy sprzedaży. Hybrydą jak nauczysz się jeździć zgodnie z jej przeznaczeniem to zapomnisz o innych autach.
Furion napisał(a):Pojawia się też pytanie jaka jest trwałość baterii i awaryjność takiego układu.
Furion napisał(a):Jednak skąd się biorą mniejsze koszty serwisu?
Furion napisał(a):Czyli według Ciebie warto dopłacić.
franccc napisał(a):Wszystko kwestia kasy. Oczywiście hybryda będzie wygodniejsza w mieście ale nie ma co popadać w jakąś paranoję. Robisz niewiele kilometrów więc szukanie dodatkowych kilkunastu/kilkudziesięciu tysięcy w imię troszkę mniejszego spalania czy mniejszej utraty wartości (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie jeśli będziesz miał to auto rzeczywiście kilkanaście lat) nie zawsze ma sens
szybki napisał(a):No chyba nie tak. Płacisz więcej przy zakupie ale bierzesz więcej przy sprzedaży więc nie ma tu mowy o odrabianiu spalaniem.
franccc napisał(a):Dzisiaj zapłacisz więcej o np. 20k. Za 15 lat weźmiesz więcej o 20k?
franccc napisał(a):BTW do takiego wolnossaka wkładasz to lpg, które autor chciał i jeździsz taniej niż hybrydą nadal oszczędzając na zakupie
Furion napisał(a):ale z tego co widzę jest dużo mniej dostępna (w swojej okolicy w promieniu 200km widzę tylko 2 oferty i oba sprowadzone z USA).
Furion napisał(a):Jak tam wygląda w ogóle kwestia silnika (rozumiem, że mówimy o SKYACTIV-G 150KM)? Z tego co się orientuje to dość 'innowacyjne', a w związku z tym jeszcze nie są przetestowane.
Chyba nawet nie chcę wiedzieć jakie tam sobie kryteria wyszukiwania ustaliłeś