Auto do 8500 zl

22 Cze 2008, 12:37

witam.czy ktos moglby mi doradzic bo za bardzo nie znam sie na autkach z silnikami na olej napedowy..cena do 8500 zl
wybralem sobie 2 autka
1.seat ibiza (niewiem jaki najlepszy silnik dislowski..to znaczy chodzi mi o to ze za te pieniazki autko ma okolo 150 do 250 tys przejechane i nie wiem czy wybrac zwyklego disla,wolnossacego czy na turbinie- chodzi mi o zywotnosc i nieawaryjnosc..gdyby ktos byl tak mily i opisal rowniez roznice spalania w tego typu silnikach bylbym wdzieczny..)
2.volswagen polo (wybor silnika w/g kryteriow podanych wyzej)
kupujacy76
Nowicjusz

22 Cze 2008, 12:44

Oba auta są bardzo podobne, bo powstały na tej samej bazie, więc większych różnic nie ma (oprócz wyglądu zewnętrznego). Silniki wolnossące będą mniej awaryjne niż doładowane, bo nie ma tam takich obciążeń i jest prosta konstrukcja, jednak turbodiesele też są warte polecenia, bo jednak w tych autach te komponenty nie psują się często.
A co do spalania to polecam tę stronkę: [link do autocentrum.pl wygasł]
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Cze 2008, 14:18

wybralem jednak ibize...i czy ktos sie orientuje jaka jest zywotnosc takiej turbiny w modelu 1.9 tdi (jeden ma 90 km i przejechane 180 tys a drugi ma 110 km i przejechane 230 tys..) chodzi mi o to czy warto z takim przebiegiem i jaki bylby koszt ewentualnej wymiany turbiny (na uzywana oczywiscie)
mam jeszcze pytanie czy warto dolozyc 2 tys i zakupic rocznik 1999 bo to ta przejsciowka ale nie wiem czym sie rozni od 1998(zauwazylem tylko ze w srodku ma taki duzy wyswietlacz...)
kupujacy76
Nowicjusz

30 Cze 2008, 12:08

Cześć ja bym wybrała również ibizę za 8500zł
znalazłam z elektrycznymi szybami, absem, centralnym zamkiem itd..
Uważaj właśnie na turbiny, one są bardzo delikatne, wystarczy, że poprzedni właściciel nie wymieniał oleju na czas, albo wyłączał i włączał silnik podczas krótkich postojów (turbina strasznie na tym cierpi) mógł mocno tym nadwyrężyć turbo...

A naprawy sa bardzo drogie...!
EuforiaSHE
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...
    BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...