Auto do 9 tys.

25 Cze 2017, 13:46

Witam, szukam auta do max 9 tys PLN.
Sedan/Hatchback
Benzyna (max 1.6) lub Diesel (zależy mi na niezbyt wysokim spalaniu.
Auto na codzień do miasta i do wypadów w środku tygodnia lub na weekend do max 120km. Ale będą też dłuższe trasy, powiedzmy raz na miesiąc, dwa.
Nie chcę starego trupa, więc rocznik minimum 2002.
I ostatnia kwestia - nie chcę małego auta. Przeżyłem 2 wypadki i to na prawdę duże szczęście że nie jezdzę na wózku. Przykładam wagę do bezpieczeństwa. Chciałbym bezstresowo pojechać od czasu do czasu w dłuższą trasę.

Interesowała mnie mazda 323 ale gdy zobaczyłem jak się składa w crash testach i dowiedziałem się, że japońce nie przykładali wagi do bezpieczenstwa, to chyba jednak odpuszczam. Chyba, że coś źle piszę to proszę mnie poprawić.

Wczoraj dowiedziałem się o Peugeotach 407 i na prawdę wydaje się super autkiem, i zresztą też ekonomicznym, ale dużo osób pisze o awaryjności. Wiec sam już nie wiem?

Rover 45 - co myślicie?
Audi i BMW odpadają z tym budżetem.
Jakiś seacik, citroen? Coś innego? Doradźcie coś, błagam bo od 3 tygodniu szukam auta i nie mogę się na nic zdecydować.

Prosze o jakieś sensowne propozycje. Z góry dzięki.
sedor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2013
Auto: Lambordżini

25 Cze 2017, 15:11

Skąd jesteś to czegoś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Cze 2017, 15:14

Zielona Góra, lubuskie
dzięki za fatygę!

Tak sobie myślę od 2h nad Toledo II w TDI...
sedor
Nowicjusz

25 Cze 2017, 15:33

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dopytaj czy ma udokumentowane naprawy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zalatuje młodzikiem ale ładnie wygląda tylko tylne lampy od razu do wymiany.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nie wierz do końca w ten perfekcyjny stan tylko nie wiem jak u Ciebie z automatem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Cze 2017, 15:52

407 jest ok, ale nie w tym budżecie. Lepiej poszukać poprzednika, czyli 406 i zrobić mu porządny serwis.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2017, 18:44

troche mnie przeraża ten przebieg 330+ tys :D
automat u mnie odpada
a co myślicie o tym Toledo II ? Ludzie chwalą, spalanie też niskie
sedor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...

25 Cze 2017, 22:02

sedor napisał(a):troche mnie przeraża ten przebieg 330+ tys
a ile się spodziewałeś zobaczyć w 16 letnim dieslu? Przebieg normalny... dla kilkuletnich aut z Zachodu. No i za 100zł możesz mieć przebieg jaki tylko Ci się zamarzy :roll:

Toledo jest tym samym autem co Leon, tylko z większym kufrem, ale nie skupiaj się na jednym modelu w tym budżecie, bo nic nie kupisz przez ruski rok.
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Cze 2017, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie informacji
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Cze 2017, 07:07

Dokładnie,taki diesel będzie miał lekko nastukane 500tysięcy a na liczniku zapewne zobaczysz nagiczne 200tys :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2017, 18:11

A co powiecie na :
- Toledo II 1.9 TDI
- Laguna II po Facefiltingu także w dieslu (pierwsze auto w Europie, które uzyskało 5/5 gwiazdek od NCAP, ale opinie są różne jeśli chodzi o awaryjność... ale z 2 strony w dobie elektroniki chyba nie ma takiego auta, które się nie psuje?... )
sedor
Nowicjusz

26 Cze 2017, 18:14

Powiemy że jakikolwiek diesel w tej kwocie jest troszkę głupim wyborem. ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Cze 2017, 18:15

a coś więcej? rozwiniesz?
sedor
Nowicjusz

26 Cze 2017, 18:17

sedor napisał(a):Auto na codzień do miasta

To wystarczy. Po prostu nie. Codziennie takie pytania pojawiają się tutaj po 20 razy, przejrzyj forum.

Szukaj PB lub PB+LPG.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Cze 2017, 22:22

Na poliftową Lagunę trochę mały budżet.
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2017, 22:25

Nie kupisz Laguny mk2 FL w tym budżecie. Tzn kupisz, ale potem będziesz narzekać, że Francuzi to tylko dobre bagietki pieką.
sedor napisał(a):a coś więcej? rozwiniesz?
diesle w autach w tej kwoie będą miały kilkaset tys na blacie, na pewno nie będą bez wkładu (włożenie 1/3 wartości auta w osprzęt nie będzie niczym dziwnym), diesel przy Twoim sposobie użytkowania jest bez sensu (nie będzie wcale taki ekonomiczny, a ryzyko awarii spore)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Cze 2017, 10:35

sedor napisał(a):Laguna II po Facefiltingu także w dieslu (pierwsze auto w Europie, które uzyskało 5/5 gwiazdek od NCAP, ale opinie są różne jeśli chodzi o awaryjność... ale z 2 strony w dobie elektroniki chyba nie ma takiego auta, które się nie psuje?... )

Opinie są różne, bo dodawane w różnym okresie posiadania auta - jak swoje Francuzy też chwaliłem świeżo po zakupie i broniłem ich gdzie mogłem, by po jakimś czasie płynnie przechodzić z miłości do nienawiści - co staje się udziałem niemal każdego posiadacza tych aut (niemal, bo zdarzają się takie egzemplarze, w których nie dzieje się nic - co trudno mi pojąc do tej chwili), bo w pewnym momencie cierpliwość do wiecznych kaprysów tych aut się po prostu kończy. Nie popełniaj mojego błędu i nie słuchaj opinii, że Francuzy się nie psują - wygłaszają je osoby, które albo nie miały takiego auta albo mają je krótko (też takie wygłaszałem, za co serdecznie w tym miejscu przepraszam!). Nie słuchaj, że "jak dbasz tak masz" - to nieprawda, są auta kompletnie nieczułe na pieszczoty właściciela. Nie słuchaj, że wystarczy kupić zadbany egzemplarz - nie wystarczy! W przypadku Francuzów decyduje wyłącznie szczęście!
Kup normalne auto, a nie wyrób samochodopodobny :!:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM