Auto do 9 tys

28 Gru 2014, 12:06

DamianCAR napisał(a):Nie wkręcała jej wyżej niż 3000 nigdy ;)
Po mieście to do 2500 kręciła.

I bmw pewnie pali połowę tego co skoda? :) Z resztą temat spalania to never ending story, bo różnice 2 litrów na setkę to sama zmiana kierowców w tym samym aucie generuje, więc nie ma się co sprzeczać. Ja opisałem swoje spostrzeżenia z tego co tankowałem za własne pieniądze, nie wyczytałem nigdzie. Dla mnie 1.6 palące 14 litrów benzyny wylądowało by u mechanika.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

28 Gru 2014, 12:27

Pozwolicie że się wtrącę?

Mój ojciec posiada właśnie Octavię II FL z silnikiem 1.6 101 KM w fabrycznym LPG i spalanie w mieście to jest faktycznie w okolicy 11 L przy dość dynanicznym sposobie jazdy, w trasie osobiście udało mi się zejść do 7L/100km ( po zatankowaniu do pełna przejechałem jakoś 105km i zatankowałem ). Jeśli chodzi o dynamikę no to rzeczywiście szału nie ma i przy wyprzedzaniu jednak redukcja + sporo gazu obowiązkowo. Mam tylko pytanie, po co do spokojnej miejskiej jazdy jakieś super przyspieszenie? Mam porównanie z Accordem to faktycznie Skoda wypada słabiej ale kurde, nawet mi jako młodemu kierowcy, który czasem lubi przycisnąć nie przeszkadza jakoś specjalnie taka moc, jaką silnik 1.6 oferuje. Auto jest od nowości u nas, wyjechało z salony w 2009r, od tamtej pory było robione jedynie zawieszenie i to na samym początku (bo ciule z VAG'a montują jakieś badziewie) ale po przełożeniu zawiasu z wersji kombi (do liftbacka) wszystko jest miodzio. Aha, jeszcze jedna ustarka w tym aucie to było coś z elektryką bo radio wyładowywuje akumulator pomimo, że nie jest włączone - ale zamontowaliśmy zwykły przełącznik odcinający prąd do radyjka i teraz zero problemów, chociaż może to za szybko na takie stwierdzenia bo licznik dobija dopiero do 60kkm.

Ale reasumując moją wypowiedź, jeśli chodzi o auto do spokojnej miejskiej jazdy lub na spokojną trasę gdzie będziesz pomykał te 110-120/h to nie jest źle a spalanie spore ale przy LPG jest już przyzwoicie.

Aaaa... i dodam jeszcze tylko, że jakość plastików we wnętrzu Octavii jest mocno średnia, lepsze zastosowali w SuperB'ach , u nas już trochę to wszystko poskrzypuje... szczerze mówiąc o wiele bardziej niż w mojej 14 letniej Hondzie
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2014, 13:04

Technologia VAG nie jest taka oszczędna :D
Zaproponuję jdm np Nissan Primera, Toyota Avensis
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Gru 2014, 14:08

Moje e36 325i 192KM pali więcej od Octavi 1.6.
Tylko one w porównaniu do Octavi jedzie ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

28 Gru 2014, 14:36

Żeby nie było, że bronię VAG'owskie auta ! Sam bym się nie zdecydował na żadnego niemca poza BMW, chciałem tylko zaznaczyć, że 1.6 nie jest aż takim strasznie złym silnikiem jak go malują, nie jest wysilony i dla spokojnej osoby może spokojnie wystarczyć, nie są też zakatowane i nie robią kolosalnych przebiegów. Takie większe miejskie auto za stosunkowo nie wielkie pieniądze. Na pewno bardziej się opłaca od Paska ;d

Ja bym szukał JDM'a ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

30 Gru 2014, 06:51

Spalanie Octavi I jest tak duże ? ? kurcze znalazłem Reno Thalie za 8 tysi

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] będzie lepsza od Octavi ?
darkmack
Nowicjusz

Auto: Nissan sunny 1.4 liftback
Rok produkcji: 1994

30 Gru 2014, 08:55

darkmack napisał(a):Spalanie Octavi I jest tak duże ? ?

Powtórzę coś, co już kiedyś napisałem - mój kumpel taksówkarz jeździ Octavią I 1.6 (wersja 8v 101KM) po Wrocławiu (oczywiście z LPG) i pomimo niezawodności tego silnika planuje zmianę auta właśnie ze względu na spalanie - przy wybitnie "taksówkarskiej" jeździe (czyli max. 2,5 tys. obrotów, unikanie nagłych przyspieszeń, hamowanie silnikiem - wiem, bo wielokrotnie z nim jeździłem) Octavia łyka mu w mieście (na trasie nie jeździ) średnio 10 l. benzyny/12 l. LPG.
Kolega z pracy ma Leona I 1.6 8v 100KM - pali mu w mieście 12l. benzyny i okropnie narzeka na mułowatość tego silnika.
To doświadczenia i opinie osób, które tymi autami poruszają się na co dzień, a jak wiadomo ludzie raczej zaniżają w opowieściach spalanie swoich samochodów, a nie odwrotnie. Żadnemu z nich auta się nie psują, co też ma znaczenie przy ogólnych kosztach eksploatacji - osobiście wolałbym jednak większy silnik + LPG = będzie przynajmniej czym jechać.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

30 Gru 2014, 10:01

darkmack napisał(a):kurcze znalazłem Reno Thalie za 8 tysi
To nie jest w żadnym stopniu auto rodzinne. Odpuść.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Gru 2014, 10:06

Koniu napisał(a): To nie jest w żadnym stopniu auto rodzinne. Odpuść.

Nie ? A coś innego zaproponujesz ?
darkmack
Nowicjusz

30 Gru 2014, 10:11

darkmack napisał(a):Nie ?
Nie bo to budżetowy sedan klasy B a Clio ma w sobie tyle rodzinności co parówki mięsa.
darkmack napisał(a):A coś innego zaproponujesz ?
Mogę zaproponować np.Hyundaia Elantre z LPG, Astre II 1.6 8v, 1.8, 2.0 z LPG, Forda Focusa 1.6, 1.8 w samej benzynie, Renault Megane I 1.6 16v (nie za cały budżet), Toyote Avensis z LPG.
Koniu
Forumowicz VIP

31 Gru 2014, 19:11

Fordy Focusy super wyglądają z tym że słyszałem że strasznie rdzewieją to prawda ??
darkmack
Nowicjusz

01 Sty 2015, 02:20

darkmack napisał(a):Fordy Focusy super wyglądają z tym że słyszałem że strasznie rdzewieją to prawda ??
Jak się dba to się ma :wink: Zabezpieczenie blachy u blacharza co 2-3 lata i po problemie
Koniu
Forumowicz VIP

01 Sty 2015, 10:42

Koniu napisał(a):
darkmack napisał(a):Fordy Focusy super wyglądają z tym że słyszałem że strasznie rdzewieją to prawda ??
Jak się dba to się ma :wink: Zabezpieczenie blachy u blacharza co 2-3 lata i po problemie

A jaki jest koszt tego zabezpieczenia ??
darkmack
Nowicjusz

01 Sty 2015, 11:58

darkmack napisał(a):A jaki jest koszt tego zabezpieczenia ??
~300zł
Koniu
Forumowicz VIP

01 Sty 2015, 12:12

Można i taniej np. Bitexem popryskać.
Ja tak robie od lat i nie mam problemów z korozją ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG