Auto do 9 tys

28 Gru 2014, 10:28

Potrzebuje auto na rodzinę z małym dzieckiem

Mam Nissana sunny 94 i jest bardzo zardzewialy

Auto chce do miasta i na trasę gdzieś maks 10 tys kilometrów rocznie bym robił
Podoba mi się Škoda octavia 1
Zależy mi na tymn by nie rdzewial i żeby był w dobrym stanie

Wole benzyniaki i manualną skrzynia biegów
darkmack
Nowicjusz

Auto: Nissan sunny 1.4 liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

28 Gru 2014, 10:35

Octavię I znajdziesz ładną w tej cenie, silniki 1.6 101KM dają radę w codziennej jeździe i całość powoduje niskie koszty eksploatacji, jednak w skodzie też będą wyłaziły purchelki rdzy. Jest na to rada, by to zabezpieczać we wczesnym stadium wtedy nie leci dalej. Jak Ci się podoba to szukaj takiej :ok:
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

28 Gru 2014, 11:48

Żartujesz sobie?
Nie mówię o osiągach rzędu 15s do sety bo to auto rodzinne ale gdzie masz niskie koszty eksploatacji? :shock: Przeciez spalanie 10-1l w mieście to norma i to nie jest przy ostrej jeździe podane.
Jak Octavia to 2.0 8v bo przynajmniej jakiś kompromis pomiędzy spalaniem a jazdą.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Gru 2014, 12:16

Koniu napisał(a):Przeciez spalanie 10-1l w mieście to norma i to nie jest przy ostrej jeździe podane.

Widać, że nigdy nie jeździłeś takim samochodem, a jeśli jeździłeś to Astra z Twojego podpisu również powinna tyle palić.
Kombiak 1.6 octavia spalała właścicielowi/mi/a teraz obecnemu właścicielowi do 8.5/100 w mieście, bez wielkich korków, ale na odcinkach 7km dojazd do pracy, w trasie jazda do 120km/h kończy się spalaniem 6.5 na setkę, więc mówiąc o spalaniu 10 litrów w mieście trzeba odstawić takie auto do mechanika, albo zdjąć cegłę z pedału gazu.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 12:24

Jeszcze mi powiedz że produkuje paliwo. Wiem że handlarzyki to bajkopisarze ale tu na forum czegoś takiego nie toleruje się :ok:
Było tysiąc razy sprawdzane przeze mnie że 1.6 z VAG-a pali 10-12l minimum. W polo spala 9 ale Polo to nie auto rodzinne. Zresztą ktoś tu pisał że jego kolega (taksówkarz) też narzeka na spalanie i to jeszcze jeździ u mnie w mieście :ok:
Także przykro mi ale znowu nie masz racji.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 12:38

Koniu napisał(a):Także przykro mi ale znowu nie masz racji.

Skoro rzucasz takie teksty, to może zróbmy test, bo ta o której piszę została na moim osiedlu, z właścicielem na pewno się dogadam, żeby wypożyczył nam na 1 dzień, zatankujemy, pojeździmy, zatankujemy. Jeśli nie mam racji masz 500zł w kieszeni, jeśli mam, płacisz za paliwo wyjeżdżone i po 250zł dla mnie i dla właściciela samochodu za udostępnienie. Będziemy jeździć normalnie, nie kapeluszniczo, w trasie zgodnie z przepisami, po mieście również. Podejmujesz wyzwanie? Najgorzej dyskutować z kimś kto ma wiedzę z fejsbuka i googla, chociaż nawet nie, bo i w googlu [link do autocentrum.pl wygasł] podają prawdziwe dane.
AkuQ
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6 - produkcja w fabryce w Hofu
    Mazda Motor Corporation oficjalnie uruchomiła produkcję najnowszej Mazdy6. Uroczystość odbyła się w Zakładzie nr 2 w Hofu, w prefekturze Yamaguchi. W uroczystości wzięło udział około 500 osób, w tym Prezes Zarządu ...

28 Gru 2014, 12:43

Problem w tym że przez przynajmniej rok jeszcze nie ma mnie w PL, tylko okazyjnie, jakieś święta, może w wakacje a chyba ponad rok nie będziesz czekał? :sly:
Ale jeśli jesteś chętny to może ktoś z forum z Twoich okolic podejmie wyzwanie :ok:
AkuQ napisał(a):Najgorzej dyskutować z kimś kto ma wiedzę z fejsbuka i googla, chociaż nawet nie, bo i w googlu
Najlepsze jest to że nie mam fajsbuka :mrgreen: Ale jeszcze lepsi są goście co korzystają z autocentrum :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 12:46

Koniu napisał(a):może w wakacje a chyba ponad rok nie będziesz czekał?

Czemu mam nie poczekać?Nigdzie się nie wybieram, po prostu któryś z nas odszczeka za rok "swoje " brednie. Przyjedzie ktoś inny, zrobimy test, to podważysz, że to niemożliwe, spreparowane itd, więc bezcelowe takie działanie. Lubię jasne zasady. Skoro ktoś tysiąc krotnie sprawdzał, to tym bardziej miło będzie pokazać że sprawdzał kiepsko, a w przypadku przegranej z takim zawodnikiem co tysiąc krotnie sprawdzał również nie będzie bolało :mrgreen:
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 12:53

Jeszcze lepsi są goście co korzystają z Onetu :)

Moja żona miała Octavie 1.6 kiedyś.
Na trasie spalanie na poziomie 9l.
W mieście takim średnim to 12/13l.
A jak były już korki to 14l brała.
Do tego zero przyśpieszenia.
Moj stary Focus mk1 1.4 16v 75KM lepiej jechał od Octavi.
Ostatnio edytowany przez DamianCAR 28 Gru 2014, 12:55, edytowano w sumie 2 razy
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

28 Gru 2014, 12:53

To w takim razie za rok mógłbym się umówić na taki test :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Gru 2014, 12:55

Koniu napisał(a):To w takim razie za rok mógłbym się umówić na taki test

Ok, jeśli będzie w posiadaniu tego właściciela co obecnie to myślę, że nie będzie żadnego problemu.
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 12:57

DamianCAR napisał(a):Moja żona miała Octavie 1.6 kiedyś.

A który to silnik?Bo 1.6 było kilka.
Poza tym kobieta nie jest dobrym wzorcem do odzwierciedlenia spalania, bo dla nich często skrzynia kończy się na 3 biegu :D
AkuQ
Aktywny

28 Gru 2014, 13:00

AkuQ napisał(a):dla nich często skrzynia kończy się na 3 biegu :D

a sprzęgło po 10tys. km :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2014, 13:02

1.6 101KM

Mylisz sie.
Nie wkręcała jej wyżej niż 3000 nigdy ;)
Po mieście to do 2500 kręciła.
Nie wyżej.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

28 Gru 2014, 13:03

I bez 4 tys obrotów auto na pewno nie ruszy, więc lepiej nie sprawdzać nawet tylko od razu gazu na 80-90% aby przypadkiem nie zgasło 8)
AkuQ
Aktywny