Auto do domu do 30tys. zł

07 Maj 2013, 22:14

Witam. Planuje aktualnie zamianę samochodu na większy. Interesują mnie tylko auta z silnikiem benzynowym, który na pewno będzie miał zainstalowaną instalacje LPG wysokiej jakości. Zastanawiam się głównie nad Honda CR-V II generacji lub Accord VII. Interesuje mnie jeszcze kilka innych modeli takich jak: Alfa Romeo 159, Volvo V50 lub V70 oraz BMW e39 ( najlepiej z silnikiem 2.2 ). Tutaj pojawia się kilka wątpliwości, mianowicie: Jak jest z awaryjnością i kosztami utrzymania Alfy 159? To samo pytanie dotyczy również Volvo V50 i V70. Co do BMW jakiś zarys już mam gdyż jakiś czas temu użytkowałem poprzednią 520i. Hondę cenie sobie za prostotę konstrukcji, mam na myśli np. brak bezsensownego koła dwumasowego oraz za bezawaryjność, jednak ma dużo uboższe wyposażenie niż BMW. Mam nadzieje, że coś mi doradzicie. Podkreślę raz jeszcze, że na pierwszym miejscu jak na razie jest Honda CR-V. Pozdrawiam
Peter091
Nowicjusz

Auto: Mitsubishi Colt CZ5

07 Maj 2013, 23:18

troszke drozsze ale warte uwagi [link do oferty na Allegro wygasł]
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

08 Maj 2013, 00:00

Na początku patrzę - samochód do domu? I zacząłem się zastanawiać o co chodzi bo kilka dziwnych tematów ostatnio wpadło, bardzo bym się nie zdziwił :D.

Z tą awaryjnością, używanych nowszych hond to bym tak nie szalał. Znawcą JDM nie jestem ale za dużo śmieci widziałem w tych nowszych Hankach, prostota konstrukcji w nowszych Haniach??? Na pewno??? Wydaje mi się że w tych Hondach masz wielowahacz który ciężko znosi Nasze drogi ale pewności nie mam. BMW znasz sam więc tu nie ma co opowiadać :)... O Volvo Ci dużo nie powiem, osobiście ich nie lubie. Jest pare rzeczy które mnie w nich denerwuje. Alfa 159 - 159 jest już bardzo poprawiona po awaryjnych 156, zwłaszcza ts. Ale i tak zawieszenie ciężko znosi Nasze drogi, tu w przeciwieństwie do Hondy mogę Ci po wiedzieć na pewno. Jedyne co jeszcze mogę powiedzieć to o BMW - 30 tysięcy na E39 to dosyć spory budżet, nie warto już dozbierać 5k-10k i poszukać ładnej E60? E39 nawet za 20 tysięcy bez wątpienia będzie w stanie idealnym.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

08 Maj 2013, 00:23

Niekoniecznie za 20 tys kupi idealne E39 z 2002/2003 roku. :) Zależy też jaki silnik itd., według mnie 30 tys to jeszcze budżet E39.

Też mnie trapił chwilę tytuł wątka, myślałem, że facet chce autem dojeżdżać z salonu do kuchni. :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Maj 2013, 01:11

jiGsaw napisał(a):Niekoniecznie za 20 tys kupi idealne E39 z 2002/2003 roku. :) Zależy też jaki silnik itd., według mnie 30 tys to jeszcze budżet E39.

W sumie fakt, zapomniałem że one wychodziły do 2003r. Ale po tym temacie mnie już nic nie zdziwi: ile-w-przyblizeniu-moze-kosztowac-budowa-wlasnego-auta-vt64204.htm .

Ale ok. Bez off topu. Jak E39 to też bym szukał 3.0d.

Aha, diesel odpada ok.

A Laguna III??? W sumie zbyt dużo o niej nie wiem. Tyle co mogę powiedzieć to to, że I była w miarę niezłym samochodem, II była porażką głównie pod względem awaryjności, a o tej III nic nie wiem. Ale wg. mnie lepiej kupić starsze, a lepsze. Niż nowy gorszy samochód. Pomijając trochę absurdalne porównanie renault do bmw. To moim zdaniem im nowsza konstrukcja tym gorsza, producenci tną koszty i jadą w komerchę... Samochody sypią się nie długo po gwarancji. Liczy się tylko kasa, a nie jak kiedyś jakoś wykonania.
Vermin
Stały forumowicz

08 Maj 2013, 21:32

Witam. Fakt może tytuł nie jest zbyt dobrze sprecyzowany, powinno być: "Auto do użytku domowego". No i nie jestem, aż tak leniwy żeby jeździć z salonu do kuchni samochodem, ba problem by był już z wjazdem do domu po schodach. Ale do rzeczy. Oglądałem kilka BMW e60, ale za każdym razem mam wrażenie, że to auto w każdym miejscu jest "nadźgane" elektroniką, i jak to się zacznie psuć to koszty będą krótko mówiąc duże. Poza tym kupując e60 w moim budżecie mam świadomość tego, że kupuje samochód z dolnego przedziału cenowego, w którym jest on dostępny, co za tym idzie stan techniczny może pozostawiać wiele do życzenia. W przypadku e39 kupuję samochód pewny (miejmy nadzieje) za tą cenę, w którym mam prawo wymagać. Dieselka odrzuciłem ze względu na problem ze sprawdzeniem stanu technicznego silnika i jego osprzętu. Wiem, że jest on oszczędny ale co mi po tym jak za pół roku poleci turbo i całe oszczędności na nic. W przypadku benzyniaka z LPG ryzyko jest mniejsze. Nigdy wcześniej nie miałem żadnego francuskiego samochodu i nie chciałbym wchodzić w tą cześć motoryzacji z racji tego, że dużo o "Renówkach" słyszałem złych opinii, zaś w przypadku Hondy nie spotkałem jeszcze kogoś kto narzekał na samochód, w skrócie każdy kto jeździł Hondą dobrze ją wspomina. 2 Hondy jeździły w rodzinie kilka lat temu i tak samo żadna nie sprawiała problemów. Mocno zastanawiam się nad BMW 520i, ewentualnie 320i (170KM) i Hondą Accord lub CR-V.
Peter091
Nowicjusz

Auto: Mitsubishi Colt CZ5
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

08 Maj 2013, 22:29

Peter091 napisał(a):Witam. Fakt może tytuł nie jest zbyt dobrze sprecyzowany, powinno być: "Auto do użytku domowego". No i nie jestem, aż tak leniwy żeby jeździć z salonu do kuchni samochodem, ba problem by był już z wjazdem do domu po schodach. Ale do rzeczy. Oglądałem kilka BMW e60, ale za każdym razem mam wrażenie, że to auto w każdym miejscu jest "nadźgane" elektroniką, i jak to się zacznie psuć to koszty będą krótko mówiąc duże. Poza tym kupując e60 w moim budżecie mam świadomość tego, że kupuje samochód z dolnego przedziału cenowego, w którym jest on dostępny, co za tym idzie stan techniczny może pozostawiać wiele do życzenia. W przypadku e39 kupuję samochód pewny (miejmy nadzieje) za tą cenę, w którym mam prawo wymagać. Dieselka odrzuciłem ze względu na problem ze sprawdzeniem stanu technicznego silnika i jego osprzętu. Wiem, że jest on oszczędny ale co mi po tym jak za pół roku poleci turbo i całe oszczędności na nic. W przypadku benzyniaka z LPG ryzyko jest mniejsze. Nigdy wcześniej nie miałem żadnego francuskiego samochodu i nie chciałbym wchodzić w tą cześć motoryzacji z racji tego, że dużo o "Renówkach" słyszałem złych opinii, zaś w przypadku Hondy nie spotkałem jeszcze kogoś kto narzekał na samochód, w skrócie każdy kto jeździł Hondą dobrze ją wspomina. 2 Hondy jeździły w rodzinie kilka lat temu i tak samo żadna nie sprawiała problemów. Mocno zastanawiam się nad BMW 520i, ewentualnie 320i (170KM) i Hondą Accord lub CR-V.

Full rozumiem :). Ja bym obstawiał przy BMW, budżet masz aż nad to. A markę sam znasz. Bardzo dobre samochody...
Vermin
Stały forumowicz