Auto do firmy 5-8k zł

05 Kwi 2012, 12:13

Witam,
Będę zakładał niedługo działalność i jedną z najdroższych potrzeb jest samochód... Będzie używany w 95% w mieście. Liczę 5000 - 8000 zł na samo autko. Najlepiej gdybym mógł w tej cenie znaleźć coś już w miarę zadbanego żeby nie ładować kolejnych 3-4k zł w naprawy pierwsze typu hamulce, rozrząd czy inne...

Auto powinno być:
- tanie w eksploatacji i w miarę niezawodne,
- 2/3 drzwiowe (choć niekoniecznie)
- nie chce seja, cc...
- rozrząd na łańcuchu bezobsługowym mile widziany

Myślę też mocno nad silnikiem... wg. mnie diesel będzie lepszy bo dystanse nie będą duże (średnio liczę 5 km). Zanim benzyna się rozgrzeje i przełączy na gaz to będę na miejscu praktycznie... Jeśli jestem w błędzie to proszę naprostowanie :).
Na razie w oko wpadł mi cały jeden samochód... Fiat Bravo 1,9 JTD. Tylko martwi mnie tutaj OC :/ Mam 24 lata więc i 50% zwyżki za wiek :/ Chyba, ze gdzieś od 24 lat już jej nie ma?

Czy mimo wszystko PB + LPG z silnikiem 1,2 - 1,4 będzie lepszy rozwiązaniem? Niższe OC, ale czy ja rzeczywiście na gazie pojeżdżę... Jakieś pomysły? Bo ja już sam się gubię, a za bardzo się na tym nie znam :/
Alchemik
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 2008

05 Kwi 2012, 17:24

No tak ale w przypadku diesla trzeba liczyć sie z częstszymi wymianami oleju,koła dwumasowego,turbiny etc.

Z tym OC bywa różnie,trzeba pochodzić po ubezpieczalniach i popytać gdzie wyjdzie najtaniej.

Ja w tych pieniądzach polecam coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] często można takie spotkać jako auto firmowe więc o czymś to chyba świadczy?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Kwi 2012, 18:50

Jak masz zwyżki za wiek to ja na Twoim miejscu szukałbym czegoś z małą pojemnością,choćby takie Punto jak Barol wspomniał a ja do siebie moge polecić coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Kwi 2012, 22:43

zwyzke za wiek zawsze mozna obejsc dopisujac do dowodu wspolwlasciciela ktory ma60% znizek i juz jest ok , po osiagnieciu 25 lat zyciatak czy tak nie masz pelnych znizek a wchodzisz w 2 szczebel ich drabinki, pelne znizki masz jak ukonczysz 30 rok zycia :)
do miasta to jedynie benzyna , bez lpg bo tak jak piszesz 5km ledwo sie przelaczy a Ty bedziesz na miejscu , diesel tez nie jest dobrym rozwiazaniem bo w miescie go zamulisz a jak piszesz ze 95% miasto to szkoda pakowac sie w kosztowne wymiany w przypadku dieselka
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

05 Kwi 2012, 22:46

Fakt nie pomyślałem o kole dwumasowym, turbinie... ale myślę, że nie było by z tym tak źle. Ostatecznie jednak skusze się ku silnikom 1.2 -1.4 ... Szkoda tylko, że są dużo słabsze od tego Diesela :D

A może jakiś japoniec? Mitsubishi Colt?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Francuz?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeśli brać punto to z jakim silnikiem najlepiej? Miałem z nim już do czynienia nie raz i w sumie przyjemne autko :) 1,2 60KM ? czy szukać wersji 80 konnej ? bardzo się różnią te silniki?
Alchemik
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 2008

06 Kwi 2012, 21:07

Najlepiej 1.2 80KM (jest dynamiczniejsze od 60KM i pali praktycznie tyle samo) ale znowu rzadko kiedy takie jest do sprzedania więc zostaje 60KM która po mieście wystarczy spokojnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...