Auto do lawety

26 Lut 2010, 23:32

witam,
mój kolega poszukuje auta do lawety. szuka takiego auta, żeby w dowodzie miał, że może ciągnąć przyczepę z hamulcem około 1900kg i więcej. Ten samochód ma służyc zarówno do lawety jak i na codzień. Kwota jaka chce przeznaczyc to okolo 14-15tys zł. Polecałem mu mercedesa vito, albo omege 3.0(sądzę, że dała by sobie radę). Niestety mało ma on kasy, żeby można coś dobrego wybrać.....
DZIĘKI Z GÓRY ZA ODP
POZDRAWIAM
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń
0

27 Lut 2010, 08:11

A VW T4??
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

27 Lut 2010, 09:13

Omega 3.0 może go zeżreć razem z paliwem, skoro auto ma służyć na codzień to musi się zastanowić czy chce auto osobowe czy raczej takiego Vana typu T4 czy Vito. Bo to jest zasadnicza różnica przede wszystkim w cenie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
0

27 Lut 2010, 09:46

A może taki Opelek ? Na pewno dał by sobie radę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
0

27 Lut 2010, 09:53

tylko ciekawe czy zwykly T4 bez turbo by sobie dal rade z laweta
tomijunior
Początkujący

0

27 Lut 2010, 10:16

Spokojnie ale z silnikiem 2.4D a nie 1.9D bo może być za słaby ciągnąc lawete z samochodem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...

27 Lut 2010, 11:40

Odpowiedzi na ten temat już są na tym forum. Dla mnie silnik 1.9D w tym samochodzie to mało dodaj do tego lawetę, ewentualnie kilku ludzi i reszty się domyśl. Miałem 2.4D i on był taką moim zdaniem dolną granicą, niby moc niewiele większa ale w jeździe czuć wyraźnie różnicę a woziło się różne rzeczy, przez samochody, maszyny rolnicze, materiały budowlane, meble, AGD i wytrzymał u mnie 600 tyś i u następnego właściciela jeździ nadal.
Do tego prosta (do bólu niekiedy) budowa sprawia że większość zrobisz sam w garażu z podstawową wiedzą i skrzynką kluczy. Jedni twierdzą że 1.9D wystarcza do tego auta, mi znajomy który ma takiego od kilku dobrych lat powiedział że gdyby wiedział że ten silnik tak jeździ jak jeździ na pewno by go nie kupił. Jeżdżąc do Belgii z ludźmi zrobił coś powyżej 450 tyś i pierścionki do wymiany. Oczywiście jeśli wystarcza Ci samochód taki żeby tylko jechał do przodu zapominając o jakimkolwiek wyprzedzaniu to weź 1.9 który z lawetą spali tyle samo co 2.4
Ja celowałbym w 2.5 TDI 88 koni, bo pewnie wersję 102 konną ciężko będzie znaleźć ale nie wykluczone. Wybór należy do Ciebie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
0

27 Lut 2010, 11:40

skoro mówisz że ma mało kasy to niech kupi to monstrum :)
[link do oferty na Allegro wygasł]
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka
0

27 Lut 2010, 12:31

Ewentualnie może sie rozejrzeć za takim Patrolem,autko jest świetne w teren i pod przyczepe też napewno mile zaskoczy,mimo tak dużego silnika potrafi sie dość szybko i żwawo rozbujać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

0

27 Lut 2010, 13:45

Dziękuje Koledzy za szybką odpowiedź. Wydaje mi się, że z tych samochodów najlepsze auto spełnijące jego oczekiwania to byłby T4 oraz Frontera. Ta ostatnia z tego co sie orientowałem może ponad 2 tony mieć na haku tak wiec w zupełności by wystarczyla
tomijunior
Początkujący

0

27 Lut 2010, 16:27

T4 i Frontera często własnie smigają z lawetą.
Barol
Awatar użytkownika

1