27 Lut 2010, 11:40
Odpowiedzi na ten temat już są na tym forum. Dla mnie silnik 1.9D w tym samochodzie to mało dodaj do tego lawetę, ewentualnie kilku ludzi i reszty się domyśl. Miałem 2.4D i on był taką moim zdaniem dolną granicą, niby moc niewiele większa ale w jeździe czuć wyraźnie różnicę a woziło się różne rzeczy, przez samochody, maszyny rolnicze, materiały budowlane, meble, AGD i wytrzymał u mnie 600 tyś i u następnego właściciela jeździ nadal.
Do tego prosta (do bólu niekiedy) budowa sprawia że większość zrobisz sam w garażu z podstawową wiedzą i skrzynką kluczy. Jedni twierdzą że 1.9D wystarcza do tego auta, mi znajomy który ma takiego od kilku dobrych lat powiedział że gdyby wiedział że ten silnik tak jeździ jak jeździ na pewno by go nie kupił. Jeżdżąc do Belgii z ludźmi zrobił coś powyżej 450 tyś i pierścionki do wymiany. Oczywiście jeśli wystarcza Ci samochód taki żeby tylko jechał do przodu zapominając o jakimkolwiek wyprzedzaniu to weź 1.9 który z lawetą spali tyle samo co 2.4
Ja celowałbym w 2.5 TDI 88 koni, bo pewnie wersję 102 konną ciężko będzie znaleźć ale nie wykluczone. Wybór należy do Ciebie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."