Auto do max. 12 tys

06 Mar 2012, 22:10

Witam, jak w temacie, chcę kupić samochód do 12 tys. zlotych ale to już tak na maksa, to ma być pierwszy samochód, głównie do miasta, najlepiej żeby miał gaz od razu albo mógłbym go założyć później. Myślałem o Oplu Corsie C, ale o wiele bardziej wolałbym Audi A3, choć wydaje mi się, ze Audi będzie o wiele droższe w eksploatacji, tzn. części, spalanie itp. poza tym nie wiem czy w tej cenie można kupić w miarę dobre Audi A3. Chętnie zapoznam się ze wszystkimi poradami, linkami do ofert itd. Auto ma być przede wszystkim tanie w eksploatacji i mieć niskie spalanie, no ale może się też jakoś prezentować, hehe ;) Dzięki z góry i pozdrawiam.
jakieauto3
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Mar 2012, 13:52

Jeżeli Opel Corsa to montaż gazu jest kompletnie nieopłacalny. Taki samochód spali Ci powiedzmy 5L benzyny na 100km,wiec to porównywalne z gazem pod względem ceny. Moim zdaniem dobry wybór z Corsa,ekonomiczny samochód,dostęp do części powszechny.
Dabtuner
Aktywny

07 Mar 2012, 14:05

W którym miejscu Corsa spali Ci 5 litrów? Weź się lecz człowieku. Autor piszę, że będzie jeździł po mieście głównie, więc poniżej 7 nie zejdzie. Bierz na gaz jak najbardziej. Ale zamiast corsy lepiej coś większego, chyba że ważysz mniej niż 90kg:) Dla mnie Corsa jest za mała, a mam 185cm. Jechać się da, ale po co się męczyć?
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

07 Mar 2012, 20:34

Panowie, właśnie przed chwilą znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub

Pomóżcie bo jestem laikiem :-)
jakieauto3
Początkujący

07 Mar 2012, 21:41

Żadna z tych nie jest dobrą opcją. Pierwsza ma silnik 1,0. Uwierz - nie warto. Chodzi głośno, pali tyle co 1,4 więc nie bez powodu jest tania. 2 pozostałe coś niskie ceny jak za te roczniki, więc coś z nimi nie tak. No i czy w dieslu opłaca się kupować jeżdząc po mieście? Jak ma turbinę to można ją szybko wykończyć co chwile ruszając i stając na światłach. No i pytanie czy siedziałeś kiedyś w Corsie? To auto jest na seriio małe. Nie lepiej Astre II na gaz?
mj2362
Nowicjusz

08 Mar 2012, 20:08

A co myślicie o Audi A3? Myślałem też o roverze ale to chyba skarbonka ;)
jakieauto3
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 nowej generacji w wersji 3-drzwiowej
    Hyundai zaprezentował pierwsze zdjęcia nowego modelu i30 w wersji 3-drzwiowej, którego oficjalna premiera będzie miała miejsce 27 września, podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu. 3-drzwiowa wersja i30 jest ...

09 Mar 2012, 07:34

A może macie jakieś ciekawe linki do wartych kupna lub chociaż obejrzenia Corsy C, Astry II lub Audi A3? Najlepiej benzyna za około 10 tys. żeby można w nim było zamontować gaz, i prawie będzie to 12 tys. No chyba że jeszcze jakieś propozycje? ;-) Dzięki z góry :)
jakieauto3
Początkujący

09 Mar 2012, 23:10

Ja kupiłem tydzień temu A3 za 14,500zł 1.8 paliwo 1999r. Fakt, znalazłbym tańszą w nowszym roczniku ale nie warto.. Za 10 tysięcy to co najwyżej 96r. ale to i tutaj trzeba dobrze uważać, bo jest na potęgę szrotu do sprzedania. Corsa dobry wybór, z mojej strony jeszcze peugeot 206, citroen xsara
Vattras
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 2009

31 Lip 2012, 19:01

Witam, ja już wstępnej selekcji dokonałem.
Przeglądałem wszystkie samochody z przedziału 9 - 12 tys. Z tych zaciekawiły mnie : Fiat Stilo, Ford Focus (mk1), Seat Ibiza (IV), Renault Laguna (II) oraz Peugeot 307.
Po przeglądnięciu opini oraz ocen kierowców prawdopodobnie będę musiał wykluczyć peugeot'a.
Wszelakie auta firmy Opel czy Volkswagen wydają mi się przereklamowane.
Proszę Was o poradę (bo nie znam się na autach), który najlepiej kupić oraz na co zwracać uwagę ?
swie99
Nowicjusz

31 Lip 2012, 23:37

powiem Tobie tak warto zerknąć na stilo: dostaniesz je w dobrym roczniku i niezajechane. może i to fiat, ale nieraz gdy w portfelu nie masz grubej kasy- warto zainwestować w tańsze auta z lepszego rocznika.
warsztat24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 03 1974
Auto: audi

01 Sie 2012, 18:52

Co do tych samochodów to nie ma znacznej różnicy w cenie.
Teraz jeszcz dwie pogłoski, które wyczytałem. :D
Co z Seatem ? Ponoć lubią zapożyczać wiele od renomowanego (niezawodnego) Volkswagena? Czy akurat ten model jest raczej nieudany? Natomiast Ford Focus jest jednym z najbardziej popularnych aut w Polsce więc z częściami chyba nie powinno być problemu? Silniki benzynowe są dobre we wszystkich (tych) autach (trasy krótkie, sporo po mieście)?
Pozdrawiam
swie99
Nowicjusz