Auto do miasta - 10 tys.

10 Lut 2012, 15:20

Witam,

Zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest naprawdę wiele ale dotąd nie znalazłem tematu, który wpasował by się w moje "oczekiwania". Dlatego też piszę tutaj z prośbą o poradę :)
Na początku powiem, że ma to być pierwsze moje auto ale to aż tak istotne nie jest. Głównie poruszałbym się nim po Wrocławiu więc myślałem o silnikach 1.4 - 1.6 ale diesel też wchodzi w grę. Ważne żeby autko nie było "ciasne" - mierzę 190cm i wygoda to jednak sprawa ważna. Jak zaznaczyłem w temacie - kwota oscylująca w granicach do 10 tysięcy. Nie szukam auta do "wyścigów", a chcę żeby służyło i było w miarę tanie w eksploatacji, czyli wiadomo spalanie, awaryjnośc no i ceny części. W tych ramach cenowych innych roczników jak 1998-2001 chyba nie ma co na siłę szukać więc dobrze by było, żeby model nie był podatny na korozję :D
Zdążyłem się jednak przyjrzeć już kilku autkom, trochę poczytałem ale sam nie jestem w stanie podjąć dobrej decyzji.

Najbliżej mi chyba do modeli: Astra II i Honda Civic VI (kolega kupił i jest zadowolony)

Spodobała mi się też Mazda 323f (III) ale nie widziałem na jej temat wielu opinii. Corolla VII, podobno niezawodna ale i niewygodna. Golfa IV sobie odpuściłem ale Passat B4/B5 (właśnie, który?) chyba daje radę.

Z pozostałych, o których raczej mało wiem: Seat Ibiza II, Corsa C, Peugot 206, Audi A4 ?

I tutaj prośba do Was. Który z tych modeli (albo i z innych) jest Waszym zdaniem najlepszy. Jeśli możecie podajcie też wersję - silnik, moc itd.

I pytanie z innej beczki. Czy przy obecnych cenach paliw opłaca się montować instalację gazową. Co prawda jest taki temat ale chodzi mi o to jak konkretne modele to znoszą i ile wynosi koszt takiej instalacji.

Z góry dziękuje za poświęcony czas i pomoc. Za ewentualne pomyłki/głupoty przepraszam ale nie jestem na tyle mocny w temacie ;-)

Pozdrawiam
lodowylud
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 07 2011

10 Lut 2012, 15:55

W mazdzie będziesz miał wygodnie sam mam 190 i jak jechałem mi było super ale osobą z tyłu trochę gorzej.
Za to mazda jeżeli chodzi o miejsce wewnątrz wygra z corsą 206 civic.
Ibiza II to takie trochę usportowione polo III a za tą kase byś miał polo 6n2 lepszy wybór napewno tylko gabarytowo podobne to corsy czy do 206.
Passat to już do poruszania się po samym mieście w dodatku dość dużym jak Wrocław może być uciążliwy, auto dobre ale czymś mniejszym zawsze wszędzie się wśliźniesz i zaparkujesz:)
Na twoim miejscu bym się rozglądał za Astra Mazda i Corolla i objeździł wszystkie auta i wybrał najlepsze.
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

10 Lut 2012, 22:04

Jeśli jazda głownie po mieście to szukaj czegoś w klasie b lub małe c. Zadbana honda z silnikiem 1.4 jest ciekawą opcją ale nie dla każdego będzie wygodna (sportowe zacięcie), mitsubishi colt albo toyota yaris z silnikiem vvti (to dwa w jednym oszczędny ale można z niego trochę wycisnąć) z europejczyków to Fiat panda 1.2 auto udane lecz nie doceniane, corsa jak najbardziej do tego clio II. Audi za te cenę raczej będzie jeżdżącym trupem ale różnie może być. Ogólnie do miasta 1.6 to za dużo 1.4 to optimum, a jak jesteś spojonym kierowcą to 1.2 cię w zupełności zaspokoi :wink:
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław