Auto do miasta - granica: 35 tysięcy

15 Kwi 2009, 15:52

Poszukiwania jak w temacie. Jazda głównie miejska, dwa razy do roku jakis dalszy wypad. Zastanawialem sie nad Corolla e12 w wersji 1.4 97km, Honda Civic VII gen (mój dylemat 1.4 90km, czy 1.6 v-tec 110 - dylemat ekonomii, choć na papierze spalanie wiele się nie różni).

Rocznie około 15 000 kilometrów. Polecilibyście coś z diesli? Nigdy nie jezdzilem autem na on, zatem sie nie znam - czy to prawda, ze awaria diesla moze mnie niezle trzasnac po kieszeni i czy w takim wypadku (moje roczne przebiegi) jest sens pchac sie w napedowego olejowca?

bede wdzieczny za konkretne sugestie i propozycje :)

Pozdrawiam!
Piter89
Nowicjusz

15 Kwi 2009, 16:50

piszesz ze rocznie ok 15000km to diesla bym raczej nie kupowal poniewaz diesel jest najlepszy gdy rocznie robisz minimum 25000km,poszukal bym cos z benzyny,sasiad od 11 czy 12lat jezdzi tylko corollami obecnie ma cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] autem jezdzi tylko do pracy a czasami jakies 4-5razy w roku w dalsze trasy np do corki do stolicy czy syna w Krakowie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Kwi 2009, 16:53

Miałem Civica 1.4 i 1.6 i powiem tak: nawet się nie zastanawiaj nad 1.4 tylko szukaj ładnej 1.6! Spalanie wychodziło średnio o 0,5l więcej, a przyśpieszenie całkowicie inne.
Auto praktycznie bezawaryjne, zrobiłem nimi sporo kilometrów i byłem zadowolony :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Kwi 2009, 18:27

dzięki za cenna wskazowke tradelux :D
Piter89
Nowicjusz

15 Kwi 2009, 19:12

czy przy moich przebiegach (~15 tys km rocznie) odradzalibyscie diesla ze wzgledu na mozliwa droga awarie? nie ma sensu pchac sie w niego, bo zaoszczedzona akse zostawie w warsztacie? w sumie awaria zdarzyc moze sie zawsze i to w kazdym aucie, a oszczednosci dieslowskie, nie powiem, kusza :) czy za te 35k mozna wyrwac cos w miare nowego i w dobrym stanie z silnikiem na olej napedowy?
Piter89
Nowicjusz

15 Kwi 2009, 22:35

jakies sugestie
?
Piter89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...

16 Kwi 2009, 01:34

Civic 1.6 będzie palił może z 1-1,5l więcej niż oszczędny diesel z mniejszym silnikiem, więc moim zdaniem zostań przy Civicu 1.6 :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Kwi 2009, 19:22

kwestia tylko, czy znajde teraz egzemplarz z naszego salonu w sensownym stanie ;] mam nadzieje, ze mi sie to uda i nie bede musial szukac poza granicami, na szczescie mam dobrego znajomego, ktory trudni sie autami z niemiec. mimo wszystko wolalbym cos z PL, bo mniej zachodu z takim kupnem. Zasadzam sie na trzydrzwiowke, jednak w ogloszeniach przewazaja 5d :/
Piter89
Nowicjusz

16 Kwi 2009, 19:33

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012