Auto do miasta i na okazjonalne wypady. 20 tysięcy złotych.

17 Sty 2016, 21:52

Witam!

Już kiedyś pisałem na tym forum w sprawie kupna samochodu, wtedy jeszcze pierwszego. Od tego czasu minęły ponad 2 lata i przyszedł czas, aby rozejrzeć się za następnym autkiem. Dlatego też zwracam się do Was o pomoc. Postaram się w miarę jasno nakreślić czego oczekuję :)

Cena
Tak jak w tytule: 20 tysięcy złotych. Maksymalnie tysiąc, dwa więcej. Reszta pieniędzy musi zostać na wszystkie koszta po zakupie auta oraz na późniejszą instalację gazową.
Rocznik
Tutaj z pewnych przyczyn auto nie może być starsze niż 8-9 lat. Rozumiem, że rocznikiem i przebiegiem się nie jeździ (sam się o tym przekonałem), ale 2007 to wymagane minimum.
Rodzaj silnika
Koniecznie benzyna, która dobrze znosi ewentualną instalację gazową. W chwili obecnej mieszkam w mieście i z reguły pokonuje dystanse mniejsze niż 20 kilometrów. Być może liczba ta się zwiększy, ale i tak niemal codziennie na uczelnie dojeżdżam ok. 3 kilometrów, więc wydaję mi się, że po prostu szkoda Dizla na tak krótkie dystanse.
Poza tym, moje obecne auto zostało przerobione na kuchenkę i był to strzał w 10-tkę :ok:
Moc
Nie mam konkretnych wymagań co do mocy, aczkolwiek silnik nie może być słabszy ok. 100 KM. Taka moc w miarę wystarcza mi do miasta jak i na okazjonalne wypady. Oczywiście im więcej tym lepiej, ale górne widełki to okolice 150 KM :roll:
Jakie auta mnie interesują?
Chciałbym, żeby auto było pięciodrzwiowe. Jeśli chodzi o typ auta, to w grę wchodzi hatchback, tudzież sedan. Kombi odpada. Natomiast jeśli macie pomysł na jakieś 3 drzwiowe coupe, to też je rozważę. Na markę nie jestem ukierunkowany, więc możecie proponować co Wam przyjdzie do głowy :)

To tyle, liczę na Waszą pomoc :)
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

18 Sty 2016, 05:55

Przez ten rocznik odpadnie trochę fajnych aut, ja bym celował w:
Opel Astra H 1.8 122KM
Mazda 3 2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Citroen C4 1.6/2.0
Peugeot 307 II 1.6 /2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Sty 2016, 11:19

A gdybyśmy znieśli jeszcze 2 lata w tył? 2005-2006?

Co do wymienionych przez Ciebie aut, to najbardziej leży mi Mazda 3 i Civic VII. Z resztą miałem styczność i żadne z tych autek mnie specjalnie do siebie nie przekonało.

Jak to jest z tymi naprawami japońskich fur? Na prawdę są one drogie i części są trudno dostępne?

Rozważam jeszcze takie samochody, jeśli mieliście z nimi styczność to powiedzcie coś o nich:

Fiat Bravo 1.4 Turbo 120KM lub 150KM. Nie będę ukrywał, silnik bardzo zacny jak na takie autko. Mocniejsza wersja w okolicach 8 sekund do setki. Do tego całkiem przyjemny wygląd. Tylko czy Fiaciki nie są zbyt awaryjne? I jak z gazem do silnika z turbo?

Focus Mk2 1.6/1.8. Jako posiadacz MK1 mógłbym się skusić na następcę. Co o nim sądzicie?

Kia Ceed/ Pro Ceed - 1.6/2.0. O ile 5 drzwiowa wersja wydaję mi się nieco nudna, to 3 drzwiowa to całkiem fajny kąsek. Słyszałem, że LPG znoszą nieźle. Do tego z reguły są całkiem fajnie wyposażone.

Ford Fiesta mk7 1.4- Tutaj mały ukłon w stronę mniejszych aut. Silnik wydaję mi się, że wystarczający jak do takiego autka, ale nie wiem czy za te 20 tysięcy kupię egzemplarz godny uwagi...

To tyle z mojego wertowania Otomoto. Szczerze mówiąc najbardziej przekonuje mnie do siebie Bravo. Wersje Sport wyglądają zacnie jak na auta w tych pieniądzach.
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

18 Sty 2016, 12:30

jezyk10 napisał(a):Jak to jest z tymi naprawami japońskich fur? Na prawdę są one drogie i części są trudno dostępne?

Tak było w latach 90tych i zostało w opinii. Dziś w dobie internetu i dużej konkurencji mechaników to już nieaktualne. Zwykłe części eksploatacyjne nie są droższe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sty 2016, 20:44

Focus Mk2 to takie zwykłe, niczym niewyróżniające się autko. Takie do bólu poprawne. Tylko chyba z gazem niekoniecznie się przyjaźni.

Swego czasu Focusa ze zwykłym 1.6 100KM mieli rodzice i w sumie na auto nie narzekali, przez 3 lata nie zepsuło się w nim kompletnie nic poza raz przepaloną żarówką.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...