Auto do miasta (ok 10k zł)

19 Lip 2015, 13:14

Kolega w temacie porusza kwestie komfortu, więc zastanawia mnie jak jeździć Hondą wygodnie po polskich drogach? Chodzi o zawieszenie.
Roller
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.4 80KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2015, 13:29

Nie wszystkie Hondy to deski, poza tym nie tylko zawieszenie wpływa na komfort podróżowania, ale np przestrzeń. Jazz jest kompromisem pomiędzy puszkowatymi autami typu Corsa, 206, a kompaktami, z którymi niektórzy mają problem z parkowaniem w mieście. Jak na niewielkie wymiary zewnętrzne w środku bardzo pzestronnie :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Lip 2015, 14:01

Wiele osób nie docenia tych ''puszek'' ale spoko. Zauważyłem, że jak komuś doradzacie to zawsze większe auto. Jak ktoś piszę o aucie do miasta to niech będzie do miasta.

Honda Jazz to byłby jakiś kompromis , pytanie co z częściami do niej.
Roller
Nowicjusz

19 Lip 2015, 14:12

Przecież Jazz nie jest gigantem, bez przesady. Kwestie większe=lepsze poruszyłem w pewnym temacie i moje stanowisko wyglądało podobnie do Twojego :D nie jestem zwolennikiem takiego generalizowania, ale 206 jest po prostu ciasne. Wygodniej mi było w Pandzie, która wbrew pozorom jest całkiem przestronna :roll:
Roller napisał(a):Honda Jazz to byłby jakiś kompromis , pytanie co z częściami do niej.
a przepraszam bardzo, czy mamy komunę i pewexy? :o to zwykłe, popularne auto. Części nie sprowadza się statkiem z Japonii, jak to było niegdyś. Ceny też normalne
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lip 2015, 14:24

Nigdzie nie pisałem, że Jazz to gigant. Nigdzie nie pisałem, że mniejsze są lepsze. Tylko, że jak ktoś chce autko miejskie to miejskie, i tyle. Dodałem też, że Jazz to kompromis, więcej czytania kolego :ok:

Jeśli chodzi o sprowadzanie części to musisz przyznać, że jest to dosyć upierdliwa (za przeproszeniem) czynność. Pamiętam jak musiałem szukać części do Civica bo to nowszy model i nie było. Dopiero z US dało się sprowadzić, dlatego pytam bo może ktoś nie wie, jeśli znasz ten rynek i twierdzisz, że jest to popularny model to pasuje zaryzykować Ci i uwierzyć :P
Roller
Nowicjusz

19 Lip 2015, 14:57

Roller napisał(a):Wiele osób nie docenia tych ''puszek'' ale spoko. Zauważyłem, że jak komuś doradzacie to zawsze większe auto. Jak ktoś piszę o aucie do miasta to niech będzie do miasta
wyczułem tutaj lekki zarzut wobec mojej wypowiedzi, dlatego tak wyjechałem z tym gigantem :wink: spoko
Roller napisał(a):Jeśli chodzi o sprowadzanie części to musisz przyznać, że jest to dosyć upierdliwa (za przeproszeniem) czynność. Pamiętam jak musiałem szukać części do Civica bo to nowszy model i nie było. Dopiero z US dało się sprowadzić
jak miałeś jakąś wersję USDM/coupe/ SI to nic dziwnego :mrgreen: trudno oczekiwać w Pl części do auta oficjalnie nie sprzedawanego w kraju/na kontynencie. Równie dobrze mogles zażyczyć sobie części do Morgana czy TVR :roll:
Roller napisał(a):twierdzisz, że jest to popularny model to pasuje zaryzykować Ci i uwierzyć
tu nie ma co dyskutować czy wierzyć czy nie, wystarczy pomyśleć. Auto sprzedawane w całej Europie, popularny hatchback, nadal w produkcji (kolejna generacja), marka nadal istnieje, technologii kosmicznej nie zastosowano... :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
    Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...

19 Lip 2015, 16:20

ak miałeś jakąś wersję USDM/coupe/ SI to nic dziwnego

No właśnie nie do końca..normalna wersja.
Napisałem tak a nie inaczej bo części do Hondy tanie nie są, dużo Jazz nie widzę na ulicach, ale ok-nie chce mi się kłócić o takie pierdoły.
Roller
Nowicjusz

19 Lip 2015, 18:28

Czy w Corsie będziesz czuł komfort podczas jazdy? Śmiem wątpić.

Wystarczy mi że nie będę odczuwał dyskomfortu. Serio, jeździłem wieloma mieszczuchami, więcej lub mniej km ale w żadnym nie narzekałem na dyskomfort. Może mam małe wymagania ale osobiście jeździ mi się nimi przyjemnie. Dlatego poszukuję czegoś w tym stylu, tylko nie wiem jeszcze jaki model wybrać biorąc pod uwagę moje kryteria
punciarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: PUNTO I
Silnik: 1.1 55
Rok produkcji: 1999

19 Lip 2015, 19:08

W Corsie brak komfortu a w 206 niby jest? No weź się nie ośmieszaj...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Lip 2015, 20:05

A co jest komfortowego w Corsie może mnie oświecisz? Nie wiem co rozumiesz myśląc komfort w małym aucie, bo rozmawiamy o małych autach-szanujmy autora. Gdybym miał wybierać między małymi autami wybrałbym 206 prędzej niż C. Większa radocha z jazdy (bardziej dynamiczne silniki) no i przede wszystkim jest miękki co na naszych drogach ma niebagatelne znaczenie. Uprzedzając odpowiedź: tak obydwa autka są małe w środku.
Roller
Nowicjusz

19 Lip 2015, 20:17

Obydwa auta nie zapewniają komfortu bo to mieszczuchy :!: Małe, ciasne aby łatwo parkować w mieście a nie auta do trzepania kilometrów.
Wybrał byś 206 które co 30 tyś km wymaga ingerencji w zawieszenie przednie? Tylna belka też jest droga w naprawie. Elektronika w tym samochodzie to tragedia. Im mniej tym lepiej. Miałeś przypadek gdzie wywaliło poduchę bez powodu (auto bezwypadek) ? Bo ja tak i zgadnij gdzie... W 206...
Ja bym wolał mieć auto którym wiem że w ogóle gdzieś pojadę.
Co przemawia za Corsą? Ocynk. W 206 tez jest ale zdarzały się przypadki zgniłej podłogi bagażnika.
Silniki. W obu autach są porównywalne. Takie które nie jadą 1.1 w Pugu oraz 1.0/1.2 w Corsie. Oraz fajne np. 1.4 16v w Corsie a jak trafisz na 1.8 125KM to możesz wąchać kurz swoim 206 o ile odpalił i wytoczył się dalej niż na lawetę/hol.
W Corsie nie pada elektronika prócz... wyświetlacza z temperaturą zewnętrzną... :roll:
Powiedz mi dlaczego jest coraz mniej 206 na drogach? Bo trzyma się je w garażach aby zachować na żołte blachy? hmmm no kiedyś to będzie klasyk bo obecnie dużo kończy na złomach.
Problemy ze wspomaganiem pod TESCO też nie będą przyjemne.. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Lip 2015, 08:43

No już nie przesadzaj że 206 jest coraz mniej na drogach bo po Krk jeździ bardzo dużo tych autek i jakoś żadnego jeszcze nie widziałam na lawecie ani na poboczu na awaryjnych jak to się czasem zdarzało z autami niemieckimi. Autor szuka auta miejskiego, którym bez problemu będzie mógł zaparkować na ciasnym parkingu (szczególnie jak jakiś idiota w bmw zaparkuje na 2-óch miejscach parkingowych).
Poza tym remont zawieszenia w 206 nie jest drogi w porównaniu do takiego bmw - na krakowskich drogach co roku musisz wydać 1000 zeta na remont zawiechy, regenerację belki robi się co 100 - 150 tys. km i nie tylko w 206 bo 307 też miały ten problem.
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

20 Lip 2015, 09:54

1000zł co roku na remont zawieszenia? :shock:
To ja przez trzy lata tyle nie zainwestowałem w zawieszenie...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

20 Lip 2015, 11:41

nie jeździłeś po drogach w Nowej Hucie, ja codziennie jeżdżę po takich które załatwią każde zawieszenie dość szybko, niby asfaltowe ale dziura na dziurze i łata na łacie i pełno kolein po tirach, w poprzednim aucie po remoncie zawieszenia po roku znowu zaczęło się sypać
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

20 Lip 2015, 13:38

Czyli co? W tym segmencie w tych pieniądzach to tylko corsa sensowna? A co z Ibizą/Polo/Fabią? Zależy mi bardziej na tym żeby auto miało dobre blachy bo jakieś mniejsze czy większe naprawy mechaniczne jestem w stanie samemu zrobić. Gorzej z blacharką... Dlatego po Puncie chciałbym coś, co ma sensowne blachy, że nie zniknie mi podłoga za te 3-5 lat.
Co do 206 itp to jednak nie chciałbym żadnego francuza, nie tylko Renaulta.
punciarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: PUNTO I
Silnik: 1.1 55
Rok produkcji: 1999