Auto do miasta [do 8 tys.]

19 Maj 2015, 09:51

@Krzycho - co do klimy to nie przepadam za tym i tyle ;) będzie to będzie, nie to nie. przyjemniej mi się jeździ autem z szyberdachem niż z klimą :)

a że nie jest to forum o klimatyzacjach, to wracam do aut ;)

myślałam trochę i będę się zastanawiała między tymi autami:
- toyota yaris I - do miasta idealna, oszczędna i nie powinna być zajechana przez młodego gniewnego. minus to fotele, bo miałam okazję wczoraj się taką przejechać i średnio wygodne, poza tym te zegary na środku trochę irytują. auto ma opinię niezawodnego, ale jak z częściami do niego?
- renault clio II - silnik benzynowy, żaden dCi, wygoda ok, ale jak jej z awaryjnością i czy np zawieszenie daje radę na polskich drogach?
- opel astra G - wiem, że pali więcej niż Yaris, ale za to wygodniejsze i ma mniejszy kuper niż Vectra w sedanie. lepie się w tym czułam na drodze niż w Yaris dlatego umieściłam na liście :)
- i jeszcze na koniec Opel Corsa Cjako alternatywa dla Yaris czy Clio

auta z koncernu VW odpuszczam - dużo zajechanych egzemplarzy i drogo w porównaniu do wymienionych powyżej.
ksymelon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2021
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Maj 2015, 12:17

ksymelon napisał(a):będzie to będzie, nie to nie.

To podejście przy zakupie można nazwać plusem, tzn mamy 2015 rok i w aucie za 8k już większość ludzi oczekuje klimy, stąd ceny aut bez niej są wyraźnie niższe i mogą być bardziej podatne na negocjacje.

ksymelon napisał(a):auto ma opinię niezawodnego, ale jak z częściami do niego?

Z dostępem? Zero problemów, sporo Yarisów jeździ, każdy mechanik to naprawi. Cenowo może być trochę drożej niż u konkurencji, zwłaszcza oryginalne, ale ona jeszcze podchodzi pod tą "epokę" Toyoty co Corolla E11, Carina itd, czyli jak kupisz zadbaną i sama poszanujesz to o mechaniku możesz zapomnieć.

Z pozostałych na pewno Clio ma najgorszą renomę jeśli chodzi o problemowość, ale jak to się przekłada na rzeczywistość to nie wiem.

O Astrze G możesz poczytać w co drugim temacie na tym forum (i regułkę o 1.6 16v biorącym olej). Jest jej prawie tak pełno jak na drogach...
Jeśli w tym się najlepiej czujesz, to będzie najlepszy wybór.

Corsę C mogę polecić, 1.2 16v przy prędkościach miejskich i około-miejskich dobrze sobie z nią radzi i nie muli, bezobsługowy (tylko osłuchać łańcuch przed zakupem), spalanie ok. Nie gnije, nie ma większych problemów, części tanie, naprawią to wszędzie. Będzie też parę lat młodsza niż Yaris.
Byle się nie skusić na 1.0 i uważać na egzemplarze po flotach, tych to raczej nikt nie szanował.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

20 Maj 2015, 11:46

No to na tapetę trafiły dziś dwie Corsy:

[link do oferty na Olx wygasł]
oraz
[link do oferty na Olx wygasł]
ksymelon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2021
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2015, 13:48

Moze moja Honda? [link do Gumtree wygasł]
igor9088
Nowicjusz

Auto: Honda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
    Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...