Auto do ok. 14tys. zł

27 Sty 2011, 17:41

Witam!
Jestem na kupnie samochodu. Zastanawiam się nad peugeotem 307 słyszałem, że jest bardzo awaryjny. Moje pierwsze pytanie czy tak jest? i czy da rade kupić 307 w tej cenie? myślę też nad golfem IV, Audi A3 i Clio II. Najlepiej benzyna. Co mi polecicie ? może jakieś inne autko? najlepiej Hatchback. Czekam na pomoc :)
Fafik69
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

27 Sty 2011, 18:56

Polecam Golfa 4 lub Audi A3 teoretycznie psuć się tak bardzo nie powinny. A do 14 tyś na pewno coś znajdziesz :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

27 Sty 2011, 19:23

Moi znajomi jeździli przez kilka lat Peugeotem 307 i nie narzekali. Mieli go od nowości i wszystkie naprawy robili w autoryzowanym serwisie Peugeota, więc żadne koszty nie były im straszne. Jeśli trafisz na dobry egzemplarz, możesz nim długo pojeździć, choć obawiam się, że za 14 tys. zł nie kupisz zadbanego egzemplarza :wink:

Za 14 tys. zł polecałbym Ci Skodę Octavie. Będziesz zadowolony z samochodu

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Sty 2011, 23:37

Znam pewnego faceta który ma octavie, jeździ nim od 2004 r. i w serwisie był podajrze 3 razy.
Octavia to naprawde dobry wybór
mr.samochodzik
Początkujący

Miejscowość: Biłgoraj

27 Sty 2011, 23:44

Ale jak będzie sprzedawał to kupujący nieźle się natnie na aucie. Przez 7 lat 3 razy olej wymieniony to zdecydowanie za mało.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

28 Sty 2011, 14:01

olej to wiadomo że częściej wymieniał, z tym serwisem chodziło mi oto że "widywał" tam tylko z naprawami
mr.samochodzik
Początkujący

28 Sty 2011, 18:02

Za te pieniądze ja bym poszukał Megane II z początku produkcji, najlepiej w benzynie 1.6 lub 1.4.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

28 Sty 2011, 18:09

fiko7 napisał(a):Ale jak będzie sprzedawał to kupujący nieźle się natnie na aucie. Przez 7 lat 3 razy olej wymieniony to zdecydowanie za mało.

Żeby wymienić olej nie każdy musi jechać do serwisu. W tym chyba nie ma nic takiego nadzwyczajnie trudnego.

Od siebie do podanych dorzucę Stilo i Astrę II.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2011, 22:57

stasiowski121 napisał(a):
fiko7 napisał(a):Ale jak będzie sprzedawał to kupujący nieźle się natnie na aucie. Przez 7 lat 3 razy olej wymieniony to zdecydowanie za mało.

Żeby wymienić olej nie każdy musi jechać do serwisu. W tym chyba nie ma nic takiego nadzwyczajnie trudnego.

Tylko że jak się ma kanał w garażu to do serwisu jechać nie trzeba.
mr.samochodzik
Początkujący

28 Sty 2011, 23:14

mr.samochodzik napisał(a):Tylko że jak się ma kanał w garażu to do serwisu jechać nie trzeba.

Przepraszam za off-top na starcie.
Po co Ci do wymiany oleju kanał?
W normalnym osobowym samochodzie bez kombinowania można spokojnie olej wymienić w zwykłym garażu bez kanałów i innych podkopów, ewentualnie jeśli jest naprawdę niski to można wjechać przednimi kołami na jakieś cegły czy deski - odrobinę myślenia się kłania. W Mondeo wyjeżdżałem przodem po podłożonych deskach na cegły (połówki MAX'a), wchodziłem pod niego z wiadrem, odkręcałem korek w misie i podstawiałem wiadro, ot cała filozofia. W T4 nawet tego nie muszę robić bo jest na tyle wysoki, ale dla komfortu wyjeżdżam przodem na dwa kawałki grubych desek (7 cm) i po kłopocie. Nie wiem po co miałby mi być kanał potrzebny do wymiany oleju :roll:
Nigdy nie wymieniałem oleju ani filtrów w serwisie. To tak poza tematem, ale proszę moderację o nie usuwanie.

Do tematu jeszcze - Almera II 2.2 DCI lub też 1.5 DCI - wedle uznania, ten drugi ma znacznie lepszą opinię gorsze osiągi, mniejszą awaryjność. A może tak Lancia Lybra? Moim zdaniem najciekawsza opcja z wszystkich podanych.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 28 Sty 2011, 23:24, edytowano w sumie 1 raz
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Sty 2011, 23:20

Powiedz to koledze fiko7

[ Dodano: 28 Styczeń 2011, 22:21 ]
Sory że tak poza tematem, więc teraz polecę Ci golfa 4 albo audi a3
mr.samochodzik
Początkujący

29 Sty 2011, 00:27

No niby mozna tylko jak ja za wymiane płacę 10 zł to mi się nawet rąk brudzić nie chce, poza tym przy wymianie oleju zawsze uważałem że warto przejżec trochę rzeczy i przy okazji wymiany oleju zawsze się jeszcze trochę filtrów wymienia, itd, ale widac u niektórych wymienia się tylko olej samemu bo 10 zł szkoda i potem ciężko znaleźć zadbane auto.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

29 Sty 2011, 14:43

Jak nie chcesz brudzić rąk to radziłbym zainwestować w rękawice
mr.samochodzik
Początkujący

29 Sty 2011, 14:44

dzięki za dotychczasowe rady :) a chciałbym zobaczyć więcej opinii o 307 i jeszcze jedno mi autko do głowy wpadło Alfa 147 no, ale o tym aucie też wiele złego słyszałem, ale nie od użytkowników tego samochodu :) także jak ktoś miał do czynienia z tymi samochodami to proszę o jakieś opinie. jak z awaryjnością jest itd.
Fafik69
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

29 Sty 2011, 15:06

Z awaryjnością to bodoba u alf bardzo słabo, zwłaszcza w silniku, znam pewną panią której brat ma alfe 156 i mówi żeby omijać raczej alfy bo mówi że na naprawy wydał więcej niż na paliwo.

PS: Jest nawet taki kawał:
Dlaczego kierowcy alf nie mówią sobie cześć?
Bo codzienie rano widzą się w warsztacie
mr.samochodzik
Początkujący