23 Mar 2017, 15:50
Cześć,
przymierzam się do zmiany mojego Leona 1M 1.9 TDI 110 KM na coś młodszego i większego. Auto będzie służyło na dojazdy do pracy 30 km w jedną stronę + dalsze wypady 2-3 razy w miesiącu. Rocznie to wychodziło do tej pory ok 22 tys km rocznie, ale teraz przy drugim aucie pewnie będzie koło 18-20 tys km. Obecne auto posiadam od 8 lat i kolejne również chciałbym kupić z myślą o użytkowaniu te 4-5 lat na pewno.
Na czym mi zależy:
- większy bagażnik niż mój obecny Leon (preferowane kombi)
- przebieg do 120 tys km max
- rocznik minimum 2012
- trwały i możliwie tani w eksploatacji silnik
- dynamika co najmniej taka sama jak w obecnym aucie
Obecnie rozważam 3 propozycje:
Ford Mondeo IV 2.0 TDCI 140 KM r. 2012-13
- za silnik, ilość miejsca, duży bagażnik, trwały silnik, duży bak, raczej wersja Silver X bądź Gold X max
Skoda Octavia III 1.6 TDI 105 KM r. 2012-13
- świeża konstrukcja, nieco ubogo w środku przy wersja Active i Ambition
Opel Astra IV 1.7 CDTI 130 KM r. 2013-14
- z tego zestawienia będzie najmłodszy i najlepiej wyposażony, wersja Cosmo, podobno silnik drogi w naprawach z racji budowy, słabe dojście do poszczególnych elementów
Wszystko w wersji kombi, a Octavia i Mondeo wchodzi w grę również liftback. Rozważam także zmniejszenie budżetu i zakup Octavii II 1.6 TDI bądź 2.0 TDI.
Na chwilę obecną najbliżej mi do Mondeo. Czytałem dużo opinii o tym silniku i wiele osób je sobie chwali. Pozostałe dwa podobnie choć więcej minusów się znajdzie.
Myślałem też o Insigni 2.0 CDTI, Rapidzie 1.6 TDI i Octavii 1.4 TSI, ale z różnych powodów raczej je odpuszczę.
Co sądzicie o tych autach i czy może macie jakieś swoje propozycje? Będę wdzięczny za wszystkie za i przeciw.
Dzięki!