REKLAMA
Zdaję sobie sprawę, że tematów tego typu jest bardzo dużo - sam je przeglądam od bardzo dawna, jednakże będzie to moje pierwsze auto i potrzebuję Waszych porad.
1. Budżet:
Mój budżet łączny będzie oscylował w granicy ok. 10 tysięcy złotych, jednakże planuje kupić auto za ok. 4-8tys, a resztę pozostawić na opłaty, ew. naprawy i eksploatacje.
2. Rejon:
Jestem z Rzeszowa, także wszystkie oferty z tego miasta są mile widziane. Jeśli chodzi o oferty spoza miasta... hmm, o ile jeżdżenie dużej liczby km po auto w tym budżecie ponoć nie jest rozsądne, o tyle ja będę miał utrudniony dostęp do ofert spoza Rzeszowa. Jeśli chodzi o te np. 50km, to musi być to po prostu fajna oferta, bo codziennie nie dam rady podjechać takiego dystansu.
3. Użytkowanie:
Auto będzie użytkowane przede wszystkim w mieście, jakieś różne krótkodystansowe wypady. Jeśli chodzi o dłuższe dystanse - wydaje mi się, że raz w tygodniu/na dwa tyg będę pokonywał trasę 100km (łącznie), a w weekendy przynajmniej podczas wakacji planuję regularne wypady za miasto. Tak czy siak przez rok nie zrobię pewnie więcej niż te 15tys km.
Nie będę miał żadnych zniżek (współwłaściciel np), dlatego nie chciałbym, aby ubezpieczenie kosztowało majątek. Tak samo nie musi to być jakieś super mocne auto, ponieważ będę się dopiero uczył naprawdę jeździć i nie chcę, aby mnie kusiło szaleć. Jeśli będzie potrzeba, to po prostu w przyszłym roku wymienię auto na coś mocniejszego.
4. Własne potrzeby:
- Chciałbym, aby auto było jak najlepiej wyposażone, z tym, że to czego wymagam, to raczej będzie standard. Najlepiej 4×elektr. szyby, immobilizer, centralny zamek z pilota, wspomaganie kierownicy, ABS. Klimatyzacja też żeby była (i sprawna), ponieważ autko będzie eksploatowane bardzo często w lecie.
- Auto musi być wygodne dla kierowcy. To czy z tyłu będzie wystarczająco miejsca dla pasażerów to nie mój problem... tak samo może być 3drzwiowe jak i 5cio, obojętne, gdyż na co dzień będę jeździł sam w lub w dwie osoby.
- Preferowane wersje nadwozia: Hatchback, Liftback, Coupe, Compact, ew. Sedan.
- Kolor auta obojętny, byle nie różowe czy podobne takie kolory.
- Autko powinno mieć tanie i dostępne części i żeby też nie paliło jak smok.
Stworzyłem sobie też kiedyś listę aut, które chciałem brać pod uwagę. W chwili obecnej jednak będę przede wszystkim kierował się stanem auta, a nie marką. Nie ograniczam się także do tych kilku modeli, lecz może to nakieruje Was na dobry trop.
- Opel Astra G
- Honda Civic VI
- Honda Accord VI
- Rover 25/45
- Primera P11
- Peugeot 406
Hondy z tej listy mi się najbardziej podobają i przeczuwam, że z takim autem skończę ten temat. Chyba, że jakoś wybijecie mi to z głowy, ponieważ muszę jeszcze poczytać na temat tych autek, choć domyślam się, żeby zapas oleju ogarnąć.
Ostatnio dodałem do tej listy też:
- Peugeot 206?
- Fiat Stilo?
- Ford Focus Mk1?
Pojawiły się także kiedyś:
- Seat Ibiza 3
- Seat Leon 1
Jednak wiem, że ciężko w tych pieniądzach, więc już sobie odpuściłem... wolę sobie kupić tańsze auto, zrobić je i opłacić wszystko niż kupić Seacika w gorszym stanie. Nie chcę Audi ani BMW, ponieważ wydaje mi się, że będą drogie w utrzymaniu.
Ogólnie będzie to moje pierwsze auto, które będzie moim oczkiem w głowie i o które będę starał się dbać. Kwestia wyglądu to kwestia gustu, jednak chciałbym żeby mi się twarz sama uśmiechała widząc to auto za każdym razem rano.