Auto do pracy !!!

06 Wrz 2011, 18:09

Witam!!!;]
Stoje właśnie przed dylematem zakupu samochodu który będzie mi służył do pracy terenowej... Już sprostuję frazę praca terenowa... Auto w wiekszości będzie poruszac sie po dziurach , drogach szutrowych , błoto rzecz jasna oraz śnieg.. Nie jest to jakiś szalony teren ale tereny wiejskie o różnych typach nawierzchni ... Posiadam na ten cel ok. 25 tys... Auto przy tym ma mało spalać .. Wiem że mega terenówki nie będzie za to ... ale nie o to chodzi ... Musi to być auto bardzo trwałe.. i możliwie jak najmniej awaryjne ... Proszę o ewentualne Wasze propozycje ...mogą być też benzyny ... ;]
kris1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4/Skoda Roomster
Silnik: 2.0 VVTI/1.9 TDI

06 Wrz 2011, 19:33

jeśli ma być mało awaryjne, dobrze radzące sobie terenowo w serii, palące w rozsądnym przedziale
isuzu trooper lub opel monterey (z roczników 92-98) z silnikami 3,1 TDi lub 3,2V6 na LPG
krótką wersje (RS) spokojnie kupisz w dobrych pieniążkach, benzyny spala w granicach 12 litrów LPG 14, aitko bardzo dzielne terenowo, na seryjny zawias wchodzą opony 265x75r16 (czyli 32 cale a to już spora opona) oponka typu AT spokojnie będzie OK (na przykład Kumho KL78 AT bardzo dobra relacja jakość cena) sam pomykam takim zestawem (na zime co prawda mam zimówki choć da się obskoczyć na ATkach bezpieczniej wydać ciut kasy) 3,1TD spalanie ON w granicach 9 litrów na 100, oba silniki dość dobre, 3,2V6 droszy w obsłudze (rozrząd świece kable) ale dużo mocniejszy i świetnie się tym jeździ :wink:
autko w BDB stanie spokojnie kupisz za 13-14kpln reszta na opony i doprowadzenie do stanu perfekcyjnego,
jedna sprawa trzeba znaleźć kumatego mechanika, który ogarnie ten samochód,
do tego monterey jest zwykle bardzo dobrze wyposażony, standardem są
-podłokietniki
-elektryczne szyby
-elektryczne lustra, podgrzewane i elektrycznie składane
-elektryczna, automatycznie chowana antena
często spotkane
-klimatyzacja
-grzane fotele

do tego klasyczny napęd 4x4 czyli reduktor z możliwością dopinania przodu (nie ma stałego 4x4, chyba że to automat po 98 roku z systemem ToD)
pełny ocynk nadwozia (jeślinie był bity ani naprawiany to na budzie nie powinno być w ogóle rdzy)
trzeba zwrócić uwagę na rame, ale tojak w każdej terenówce

w opcji dobrego auta terenowego masz jeszcze mitsu pajero (2 generacja, uwaga na gnijącą na potęgę rame) i Jeepa Grand Cherokee ale to warto tylko z automatem i wbenzynie (dużo bardziej paliwożerne niż montek)

zostają jeszcze SUVy ale to ani dobre w teren ani na droge :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Wrz 2011, 19:44

rozumiem , mniejsza z wyposażeniem ...To auto ma jeździć ... ;] musi na siebie zarobić... No .. ten opis mnie trochę zachęca ... A jak jest z żywotnośćią podzespołów? ... mam dosyć wymiany łożysk co roku... auto bedzie służyło lekarzowi weterynarii przy jego codziennej pracy.. w terenie... Chodzi też o to aby nie traciło na wartości ... Myślałem też nad zagazowaną rav 4 ... ale czekam też na inne propozycje
kris1991
Nowicjusz

06 Wrz 2011, 22:49

a moze samuraja? :)
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

07 Wrz 2011, 07:40

auto nie traci na wartości dużo ale w zasadzie mało sprzedawalne jest :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

07 Wrz 2011, 07:48

Rozumiem... Pewnie i tak zostanie to auto u nas do zajeżdżenia... Wiadomo im starsze auto rocznikowo , tym słabiej to spada... Ciekawe , Ciekawe
kris1991
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...

07 Wrz 2011, 09:56

przymierz się, przejedź, zobacz czy takie "bujanie" w zakrętach Ci pasuje, jeśli Ci przypasuje to pytaj o cokolwiek :mrgreen:
auto ze względu na niedocenianie jest tanie i łtwo dostępne, a to na prawde jedna z fajniejszych terenówek i to terenówek z prawdziwego zdarzenia, do extremu się nie nadaje, ale do średniego terenu jest super
samuraj to taczki, jeśli już to Jimni, małe fajne zwinne, alebo Vitara, jedna wada mikroskopijne rozmiary :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP