Auto do wożenia dzieci do 30 tys

27 Paź 2024, 19:58

Cześć

Poszukuję samochodu, który ma być drugim w rodzinie i ma mi służyć głownie do wożenia dzieci do szkoły, dojazdów 2-3 razy w tygodniu do pracy, czy na zakupy.
Mieszkam na wsi, szkoła jakieś 6 km dalej we wsi obok, do pracy mam około 23 km.
Żona ma od nowości, obecnie 5-letni, samochód rodzinny, mój obecny tej samej wielkości ale znacznie starszy (18 latek) i ekonomicznie nie ma to sensu, szczególnie, że w starszym aucie, co normalne, padają kolejne rzeczy.
Wymagania? 4/5 drzwiowe, benzyna (nie chcę LPG), ekonomiczne, stosunkowo młode (mniej niż 10 lat). Jakby jeszcze nie przyspieszało do 40-50 km/h jak taczka z węglem to byłoby miło aczkolwiek wiem, że nie ma co tu wybrzydzać.
Na razie myślałem o Fabii ale z silnikiem 90KM, Clio o podobnej mocy, Spacestar ale to ponoć muł okrutny (?), Micra (jak Spacestar). Podoba mi się Swift no, ale cenowo to już wyższa pólka raczej.
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

27 Paź 2024, 21:29

Ja bym spojrzał na Hyundai i20, ten model w benzynie mógłby się u Ciebie sprawdzić :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2024, 08:50

Rokiko napisał(a):Ja bym spojrzał na Hyundai i20, ten model w benzynie mógłby się u Ciebie sprawdzić :wink:

Niestety, ale przebiegi i20, do 30 tys są raczej z tych większych ;)
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

29 Paź 2024, 07:11

Jeśli to ma być auto do wożenia dzieci to rzuć okiem na Chevroleta Aveo II modele T250,255 z silnikiem wolnossącym 1,2 , 16V 90 kM lub T300 z silnikim wolnossącym 1,4 16V 100kM oraz T300 z silnikiem 1,4 16V ale z turbiną 140kM.Dość wdzięczne auto nie sprawiające kłopotów .Części zamienne ,oleje, płyn ogólnie dostępne silnik na łańcuchu rozrządu.W zasadzie auto bezproblemowe jeździłem nim 7 lat i jedyne co wymieniłem to pióra wycieraczek, filtry i olej. Sprzedałem z fabrycznym akumulatorem
bezobsługowym .Zimą też nie sprawiał kłopotów odpalał wzorowo mimo że garażował pod chmurką .Doskonale radził sobie na ośnieżonych słabo odgarniętych drogach fabrycznie dostałem zimowe opony Dębica Frigo 2 195/65.R15 opony letnie miałem nieco węższe 175.65/R14. Spalanie silnika 1,2 16V ,- T255 ..90kM... latem 6,3 przy stale włączonej klimatyzacji 6,8 a zimą 7,3.Jazda na krótkich odcinkach 6-9km.Myśle ,że auto w zestawieniu z Hundai i20 i i30 warte uwagi i warte rozważenia z uwagi na nieco większy prześwit i siedzi się w nim zdecydowanie wyżej i ma 5 drzwi.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...