Auto dostawcze do transportu motocykli..

23 Maj 2012, 17:57

Witam. Szukam auta do 3.5t które pomieściłoby 4-5 motocykli i miało spalanie poniżej 9L/100km ponieważ będzie jeździło w dalekie trasy(ze względu na oszczędność)
Co byście mi polecili do kwoty ok. 30tys. zł max. Dobrze by było gdyby auto miało jakieś haki do zapinania pasów transportowych.
Nesil
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 05 05 2009
Auto: Seat Ibiza 07rBMW e30 325Turbo
Silnik: 1.9 TDI,M50b25 turbo

28 Maj 2012, 08:04

Ja bym poszukał Ducato/Boxera/Jumpy długiego z niekoniecznie najmocniejszym silnikiem.
Koło stu tysiecy takim zrobiłem z silnikiem 2,5 jako Peugeot i muszę powiedzieć, że w trasie przy obciążeniu około tony (czyli mniej więcej jak 5 moto) nigdy więcej niż 9 l ON nie wciągnął i to przy dość sprawnej jeździe. Natomiast kolega jeździł z silnikiem 2,8 i przy takiej samej jeździe (mamy podobny styl jazdy) palił tak do litra więcej . Najbardziej ekonomiczne (mieściło się w ósemce) było Ducato 2,5 wolnossące, ale strasznie wolno przyspieszało, choć jak już się rozbujał to te 110 można było jechać.
Ekonomiczne jest też Transit (i na pewno wygodniejszy) jednak trzeba bardzo uważać na korozję.
Uwaga co do silników taka sama - mamy w firmie 3 wersje silnikowe i czym mocniejsza tym więcej łyka.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...