Auto gaśnie na luzie. Audi A4 1.8 benzyna 1996r

08 Maj 2009, 21:59

Witam mam samochód Audi A4 1.8 benzyna 1996r.

I niedawno pojawił mi się taki problem, a mianowicie gdy samochód po odpaleniu wybijemy z biegu na "LUZ" i puścimy pedał gazu samochód gaśnie.
Natomiast gdy jest na biegu nie gaśnie. Gdy przejedziemy kilkanaście kilometrów ( z 15 ) i po tej trasie wybijam z biegu na "LUZ" to auto normalnie chodzi i wszystko jest ok.

Proszę o pomoc w miarę możliwości. Z góry dzięki wielkie.
Czato157
Nowicjusz

Miejscowość: Świdwin
  • 09 Maj 2009, 20:56

Podłącz do kompa. Wstępnie można podejrzewać sondę lambda, czujnik temperatury wody.
    wozki widlowe serwis koszalin Adamires
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

10 Maj 2009, 01:04

Wiem, będę podłączał do kompa na dniach jakoś. Ok sprawdzę to co powiedziałeś.

Pytałem też znajomego mechanika co to może być, powiedział że pewnie poszedł silniczek krokowy co o tym myślicie?
    Czato157
    Nowicjusz

Miejscowość: Świdwin

10 Maj 2009, 08:16

Może być silnik krokowy gdyż objawy na to wskazują(silnik gaśnie),nie zawsze jednak silnik gaśnie gdy silniczek krokowy przestaje funkcjonować prawidłowo,wtedy zazwyczaj wystarczy przeczyścić odpowiednim preparatem końcówkę w twoim przypadku pomoc może raczej tylko wymiana ale wiesz jak paliwo puszcza można sprawdzić ,zobaczyć na pracującym silniku,musisz tylko dobrać się do przepustnicy,nad nią jest silniczek krokowy,widać jak paliwo się leje z niego.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

10 Maj 2009, 18:27

Jak będziesz się podłączał,pod kompa,to pamiętaj,żeby nie patrzeć pod kątem błędów,bo tych na pewno nie będzie - jak jest błąd,to zaświeci się kontrolka silnika.A nie piszesz,żeby się zaświecała.Musisz patrzeć pod kątem prawidłowego sterowania silnika przez podzespoły,bo to w nich będzie leżał problem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
      Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...