Auto - głównie miasto - do 15 tys. zł

26 Mar 2016, 14:36

Witam, w najbliższych miesiącach mam zamiar kupić dla siebie nowy samochód maksymalnie do 15 tys. zł.

Samochód głównie do miasta, roczny przebieg około 10-13 tys. km.

Nie znam się zbytnio na samochodach, do tej pory jeździłem Nissanem Micrą, zbytnio nie narzekam, ale chyba czas rozstać się po 6 latach, póki jeszcze go mogę za coś sprzedać. No i przydałoby się trochę więcej mocy ;)

Kokosów nie zarabiam, tani w utrzymaniu, popularny, żeby później nie było jaj z cenami części.

Jak już mówiłem, wiedza o samochodach nie wchodzi mi do głowy. Przy zakupie samochodu będę musiał poprosić któregoś ze znajomych, żeby mi potowarzyszył, żeby mi nie wcisnęli ch...a wie czego...

Musi to być 5-cio drzwiowy hatchback, względnie małe spalanie.

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam i dziękuję.
Smithsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Mar 2016, 16:54

Toyota Corolla e12, Honda Civic VII, Ford Focus mk2, Opel Astra H oraz Mazda 3 z propozycji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2016, 21:22

Dziękuję za powyższe modele, porozglądałem się i widzę, że te modele w cenie do 15 tys., są w okolicach rocznika 2006. Czy nie lepiej kupić jakieś nowsze autko (zakładam, że gorsze) w tej cenie? Czy może rocznik nie ma większego znaczenia i liczy się jak ktoś dbał o samochód? Jak przy tym wszystkim ma się przebieg? Przeglądałem trochę ofert i większość ma przebiegi +/- 200 tys., trochę mnie to przeraża.
Smithsky
Nowicjusz

26 Mar 2016, 21:33

Nie zarabiasz kokosów, nie jeżdzisz dużo, nie znasz się na autach to po co ci nowe auto ? nie ma sensu sie pogrążać w tym temacie, kup starego seja, albo matiza za 2 tys zł i jeździj. Rocznikiem się nie jeździ.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

26 Mar 2016, 21:59

Co to w ogóle za stwierdzenie? Na czymś się nie znam, to mam sobie odmówić nowego auta? To może od razu bilet metropolitarny sobie kupię?

Mam przeznaczoną na auto konkretną sumę, chcę kupić nowe, bardziej komfortowe auto, a nie jeździć matizem za 2 tys. zł. Aktualnym autem jeżdżę 6 lat i chciałbym już je sprzedać. Także bardzo dziękuję za porady życiowe tego typu. Z twojego ostatniego zdania wnioskuję, że rocznik faktycznie nie gra tak dużej roli, więc za to dziękuję.

Doprecyzuję jeszcze gdzie będę się autem poruszał. W następnym tygodniu się przeprowadzam, więc zmieni się trasa dojazdu do pracy. Dziennie będę pokonywał 45 km, z czego około 38 km będę jechał obwodnicą. Ale wszystko się może zmienić, praca itd. więc wolałbym autka bardziej podchodzące pod miasto.
Smithsky
Nowicjusz

26 Mar 2016, 22:54

No to jak bardziej miejskie to może Fiat Grande Punto i Renault Clio III
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

27 Mar 2016, 09:09

Proponuję kompakt ze względu na uniwersalność. Na niskie spalanie możesz liczyć w:
Toyota Corolla E12 1.4 lub 1.6
Honda Civic VII 1.4 lub 1.6
Opel Astra H 1.4 (w porównaniu z powyższymi będzie mieć dużo gorsze osiągi)
Mazda 3 1.6
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

31 Mar 2016, 07:39

Witam po raz kolejny.

Z waszych typów najbardziej spodobała mi się Mazda 3, idealnie trafiła w moje gusta... aczkolwiek ze względu na osoby dokładające się do auta, muszę trochę zmienić wymagania.

A więc, auto musi być najwyżej 6-letnie. Próbowałem wytłumaczyć, że to nie jest najważniejszy czynnik, ale nic nie docierało, a to że rdza, a to że ogólnie pojęte zużycie, a to że auto 10-letnieego auta nie powinno się kupować. Szczerze, nie mam sił ani ochoty się kłócić.

Także powtórzę z nowym wymogiem.

kwota około 15 000 zł, rocznik conajmniej 2010, hatchback, 70% obwodnica 30% miasta (aczkolwiek praca może się zmienić, także żeby nie bał się miasta), benzyna, 5cio drzwiowy, tanie części, niskie spalanie., roczny przebieg 10-13 tys. km.

Także przepraszam za zmianę warunków i dziękuję za pomoc.

No chyba, że wyczaruję dodatkowe 5 000 zł i będę szukał nowszej Mazdy 3... Bo chyba się zauroczyłem tym autem.
Ostatnio edytowany przez Smithsky, 31 Mar 2016, 11:36, edytowano w sumie 1 raz
Smithsky
Nowicjusz

31 Mar 2016, 09:04

W tym roczniku ciężko będzie o coś komfotowego i co by w miare fajnie odpychało się na obwodnicy. Peugeot 206, Ford Fiesta...
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

31 Mar 2016, 11:35

Rozumiem, jako że jestem w pracy później na spokojnie obejrzę te modele. Nie musi to być szatan obwodnicy, bardziej zależy mi na relatywnym komforcie, spalaniu oraz tanich częściach.

Chyba, że macie argumentację, którą powalę powyższe osoby na ziemię, przemawiające za starszą 10 letnią Mazdą 3.
Smithsky
Nowicjusz

06 Kwi 2016, 23:23

Witam, jednak postawiłem na Mazdę 3. Teraz zostaje czatowanie na otomoto...

Co sądzicie o tym egzemplarzu? [link do oferty na Allegro wygasł]

Jestem 'w stanie' dołożyć trochę więcej do auta, jeśli jest on naprawdę tego wart.
Smithsky
Nowicjusz