Auto ja co dzień do 10 000

28 Mar 2023, 13:19

Samochód widoczny w profilu właśnie mi się posypał (padła turbina) a z racji ogólnego stanu nie opłaca mi się go naprawiać. Tak więc poszukuje auta do 10 tys. W tej kwocie chciałbym zmieścić się razem z pakietem startowym)

Benzyna (jeżdżę głównie do pracy po mieście, sporadycznie trasa 60 km), koniecznie 5 drzwi ponieważ czasem wrzuce do niego fotelik dla dziecka. Raczej sedan albo hatchback

Zdaje sobie sprawę, że w obecnych czasach za tą kwotę szału nie będzie więc nie mam preferowanej marki tylko chodzi mi o stan ogólny. Chętnie rozpatrze jakieś oferty z woj małopolskiego. Pozdrawiam!
Kaiser
Początkujący

Miejscowość: okolice Brzeska/ Tarnowa/ NS
Prawo jazdy: 07 10 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: 110 KM ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Mar 2023, 16:15

Ja bym szukał w jak najlepszym stanie czegoś w stylu Forda Focusa 1.6 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], Opla Asty II 1.6 lub 1.8 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], Fiata Grande Punto 1.4 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub Bravo. Idąc dalej z grupy VAG czegoś z silnikiem np. 1.6 MPi.

Oferty tak na szybko znalezione żebyś mógł zobaczyć jak te samochody się prezentują :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Mar 2023, 23:52

Ta oferta wygląda dość sensownie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przebieg trochę mało wiarygodny (był kiedyś sprowadzony) tylko nie wiem czy automat Ci podejdzie.
[link do oferty na Olx wygasł]

Ta sama sytuacja z przebiegiem tylko tutaj już manuał.

Ten ode mnie z miasta (czasami go widuje),1wlasciciel od nowości tylko brak klimy.

Od nowości w jednych rękach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2023, 10:34

A ja bym się zastanowił nad sensem tego pomysłu.

Masz auto z 2002 roku i chcesz kupić inne z rocznika 2002-2004... Liczysz że będzie w lepszym stanie niż obecne? Aż tak jest popsute i się sypie? ;)

Taniej by wyszło doprowadzenie obecnego do ładu moim zdaniem.

Megane za 7k bez klimy to rozbój w biały dzień, sprzedałem 3 lata starszą bez żadnej wady mechanicznej za 2500 zł... Klima, podgrzewane fotele, szyba...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

29 Mar 2023, 14:45

Zdecydowanie lepiej doprowadzić to Toledo do porządku.
Taka turbina jest wszędzie dostępna i nie jest specjalnie droga.
Części pełno bo to Golf 4.

Zmiana auta to wciąż będzie stare auto, a przesiadka na zamulone wolnossaki będzie męcząca, Toledo które ma bodajże 240 Nm poniżej 2 tys daje inną efektywność jazdy, elastyczność, reakcje na gaz.
Tak samo spalanie.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

29 Mar 2023, 16:19

Lejące wtryski, rdza na nadkolach, hałasujący dwumas, elementy zawieszenia też do roboty. No ale 467 tys przebiegu to się nazbierało tych tematów :)
Kaiser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć cech dobrego kierowcy - sprawdź czy je posiadasz
    Badania przeprowadzone przez psychologów wykazują, że większość osób ocenia swoje umiejętności kierowcy jako powyżej przeciętnej, nawet mając świadomość, iż inni oceniliby je niżej. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej ...

29 Mar 2023, 21:28

galakty napisał(a):sprzedałem 3 lata starszą bez żadnej wady mechanicznej za 2500 zł... Klima, podgrzewane fotele, szyba...

a dzisiaj byś sprzedał to samo za 5000zł

mieszkanie też 2 lata temu było u nas po 150 tys, dzisiaj chcą już 350 tys
po nowe auto można było iśc z 50 000zł , dzisiaj mając 100 000zl nie ma co kupić

Kaiser napisał(a):Lejące wtryski, rdza na nadkolach, hałasujący dwumas, elementy zawieszenia też do roboty. No ale 467 tys przebiegu to się nazbierało tych tematów :)

kupisz 2 lata młodsze, czyli DALEJ STARE, i takie auto może mieć takie same usterki :lol:
toyman40
Stały forumowicz

29 Mar 2023, 23:44

Spróbuj zwiększyc odrobinę budżet, 3-4k zrobi bardzo dużą różnicę. Jeździsz po mieście, może przez jakiś czas da się "przeczołgać" zbiorkomem, rowerem czymkolwiek. Jeśli się nie da, wycen ile wyjdzie naprawa toledo i przemyśl temat (dowiedz się ile weźmiesz za niego na złomie, może to zwiększy Twój budżet). I jeśli będziesz kupował "nowe", nie daj się namówić na diesla. Bo diesla już masz i widzisz jaki jest "oszczędny". Walną wtryski, turbo, dwumas i jesteś umoczony. A w benzynie naprawisz podobne tematy za 1/3 ceny
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

30 Mar 2023, 06:00

W grę wchodzi tylko benzyna. Raz, że pakowanie się w starego diesla byłoby zachowaniem w stylu "zamienił stryjek". Dwa- tak jak napisałem w pierwszym poście- jeżdżę tylko po mieście. Póki co jeżdżę ostrożnie, do 2 tys obrotów, nie więcej niż 60 km/h.

Za jakiś czas jest prawdopodobnie,zwiększe budżet nawet o 3-4 k. muszę być jednak przygotowany na już stąd mój temat
Kaiser
Początkujący

30 Mar 2023, 08:20

Kaiser napisał(a):W grę wchodzi tylko benzyna.

Kup sobie takie coś. Opcja auta prosta jak drut, silnik starej szkoły motoryzacyjnej czyli nawet możesz do niego mówiąc po studencki nasikać i pojedzie, spalanie podobne do diesla no i da Ci odpoczynek od jakże oszczędnych dieselków :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Mar 2023, 08:40

toyman40 napisał(a):a dzisiaj byś sprzedał to samo za 5000zł

No właśnie, 5000, a nie 7000. Do tego masz auto które lubi fochy (jak w Lidlu, co tydzień coś nowego). Daj sobie spokój.

Również obstawiam za tym żebyś zwiększył lekko budżet bo 10k to taka "magiczna" bariera i często stanem technicznym nic się nie różni albo jest gorsza od auta za 5-6k.

Kaiser napisał(a):Póki co jeżdżę ostrożnie, do 2 tys obrotów

I Ty się dziwisz że dwumas hałasuje?! Strach kupować auta po kimś.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2023, 09:15

Jeszcze przed padnięciem turbiny nie jeździłem tak. Ale teraz zwyczajnie się boję, że jak dam mu więcej to już będzie po zawodach. Gram na zwłokę:) i za Waszą radą coś wykombinuje i może zwiększe budżet
Kaiser
Początkujący

02 Kwi 2023, 14:54

Nie mogę edytować

Gdyby udało mi się zwiększyć budżet to 15k to za czym warto się rozejrzeć ?
Kaiser
Początkujący

02 Kwi 2023, 15:15

Bravo, i30/ceed, cos ze stajni VW z 1.6 mpi (najpewniej octavia, chociaż ceny są z kosmosu. Mam taka z 2012 roku i moim zdaniem nie jest warta więcej jak 18-19 k a ludzie wołają nawet po 25) focus 2. To i tak są propozycje na skraju budżetu (liczę 13-14k max), ale da się coś znaleźć. Ja bym się skupił na 2 pierwszych propozycjach.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

02 Kwi 2023, 15:40

Kaiser napisał(a):Za jakiś czas jest prawdopodobnie,zwiększe budżet nawet o 3-4 k. muszę być jednak przygotowany na już stąd mój temat

to nic nie da, auta w przedziale 8-14 tys to tylko ile co kto ceni

Równie dobrze ktoś szrota będzie cenił za 13 000, a kupi się lepsze za 10 000zł

Tutaj nikt ci nie zagwarantuje że gdy dołożysz 3-4 tys to kupisz auto dużo lepsze.
toyman40
Stały forumowicz