Auto klasy B do 50.000 km

12 Lut 2010, 20:38

Witam,
W tym roku prawdopodobnie będę musiał zmienić auto. Pytanie - do użytkowników odnośnie plusów/minusów i prośba o porady przy wyborze samochodu.
Interesują mnie samochody z 2007 lub młodsze, max. 50.000 km przebiegu, wyposażenie konieczne to klimatyzacja i cena do 27.000 zł.
Fabia II, Corsa D, Grande Punto, ewentualnie Peugeot 207 (chyba, że coś innego polecicie) - silniki 1.2 lub max. 1.4 (zwłaszcza w grande punto jest interesujący 16V + 6 biegowa skrzynia).
Pozdr.
bkroy
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

13 Lut 2010, 01:32

A moze Ibiza ? Sa to juz w wiekszosci ladne egzemplarze z koncowki serii, dobrze wyposazone ( np wersja SportRider Cool II ) - kolega kupil jako nowa taka z 1.4 benzynka 85 km i naprawde jest to zwawe auto- dobrze wykonane ale dla osob do 180 cm .. Fajnie nisko sie siedzi i przez dwa lata nie musial nic robic ..

Corsa D jest autkiem wg mnie gorszym od ibizy patrzac na jakosc wykonania - znajomy kupil w tym samym czasie nowke z salonu z 1.2 80 km opc line i szczerze? duzo pije a pod dwoch latach uszczelka od okna w tylnych drzwiach mu odchodzi, mial poza tym problemy z zapalniczka - jakies przepiecia ale juz to w aso w ramach gwarancji zrobili.. ogolnie wydaje mi sie ze ibiza bedzie lepsza bo na podzespolach VW ..
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

13 Lut 2010, 10:27

Grande Punto z tych wymienionych wydaje mi się najfajniejsze... Opel jest marnie wykonany, zarówno jeśli chodzi o jakość materiałów i ich spasowania (schowek odstaje, porwała się tapicerka), nie przemyślaną kabinę (spróbuj włączyć i wyłączyć klimatyzację, to zrozumiesz o co chodzi, żeby to zrobić musisz wcisnąć przycisk, przekręcić, wcisnąć, przekręcić, wcisnąć - nie żartuję, dokładnie taka sekwencja jest), awaryjność, kiepskie silniki jakby sprzed 10 lat (np. 1.3 diesel 90KM z 6-biegową skrzynią warkocze i klekocze jak jakiś volkswagenowski 1.9 TDI, ja rozumiem 1.9 TDI bo to już antyczna konstrukcja jest, ale żeby nowy diesel w nowym aucie które zdobyło nagrodę na Auto Roku 2007 tak hałasował? Dla porównania w Toyocie z 2005 większy diesel pracował znacznie ciszej). Fabię II odpuściłbym sobie z podobnych względów, chociaż przyznam się że tak dobrze jak Corsy jej nie znam (Corsą D wyjeździłem z 2-3tys. km i drugie tyle albo i więcej jako pasażer, nikomu z czystym sumieniem jej bym nie polecił).

Punciak robi dobre wrażenie :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Lut 2010, 11:27

ACSznycel napisał(a):Grande Punto z tych wymienionych wydaje mi się najfajniejsze... Opel jest marnie wykonany, zarówno jeśli chodzi o jakość materiałów i ich spasowania (schowek odstaje, porwała się tapicerka), nie przemyślaną kabinę (spróbuj włączyć i wyłączyć klimatyzację, to zrozumiesz o co chodzi, żeby to zrobić musisz wcisnąć przycisk, przekręcić, wcisnąć, przekręcić, wcisnąć - nie żartuję, dokładnie taka sekwencja jest), awaryjność, kiepskie silniki jakby sprzed 10 lat (np. 1.3 diesel 90KM z 6-biegową skrzynią warkocze i klekocze jak jakiś volkswagenowski 1.9 TDI, ja rozumiem 1.9 TDI bo to już antyczna konstrukcja jest, ale żeby nowy diesel w nowym aucie które zdobyło nagrodę na Auto Roku 2007 tak hałasował? Dla porównania w Toyocie z 2005 większy diesel pracował znacznie ciszej). Fabię II odpuściłbym sobie z podobnych względów, chociaż przyznam się że tak dobrze jak Corsy jej nie znam (Corsą D wyjeździłem z 2-3tys. km i drugie tyle albo i więcej jako pasażer, nikomu z czystym sumieniem jej bym nie polecił).

Punciak robi dobre wrażenie :wink:

Przeciez Oplowskie 1.3CDTI to dokładnie ten sam Fiatowski silnik 1.3JTD znany z grande punto:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

13 Lut 2010, 11:28

Dzięki za info. Szczerze mówiąc corse d typowałem na zasadzie 'stereotypu' niemieckiego (teraz już chyba prawie ruskiego) opla.
Co do samochodu - szczerze mówiąc to najbardziej mi się podoba i30 ;) zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość (wujek ma takiego 1.6 crdi 115 km) - chociaż w przedziale do 27.000 i30 na pewno nie kupię. Skoro corsa odpada, P207 raczej mnie nie przekonuje (troche zbyt 'cukierkowy' front samochodu).
Może ktoś mógłby się wypowiedzieć nt Fabii II i Grande Punto (zwłaszcza 1.4 16V + 6 biegów skrzynia). Fiat raczej jest tańszy od Skody, Fabia natomiast przekonuje 'stereotypową' jakością materiałów i wykonaniem. A jak jest naprawdę - może ktoś wie?
Pozdr.
bkroy
Nowicjusz

13 Lut 2010, 11:32

a co z ta ibiza ?? przejrzyj te autka...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

w mojej opinii duzo lepsze od grande punto...
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

13 Lut 2010, 11:47

Witam,
Co do seatów, mimo że wywodzą się z vw (czyli można zaryzykować stwierdzenie seat = skoda), to jestem troche sceptyczny (być może gdybym raz w życiu wsiadł do ibizy to zmieniłbym zdanie).
Na pierwszy rzut oka mankamenty ibizy to: mocno 'opatrzony' desing z zewnątrz i zwłaszcza w środku, oraz myśl konstruktorska tego samochodu na poziomie lat 2001/2002 (bo chyba wtedy wyszła ibiza w tej wersji)?? W stosunku do fabii II z 2008 (wtedy wyszła fabia II?) i grande punto (2005/2006) stawia ibizę z tyłu.
Za to nowa ibiza to już całkiem inny temat. Poza tym zacytuję tekst z automaniaka (porównanie seata z czymś innym) 'hiszpańska precyzja, niemiecki temperament'...
Pozdr.
bkroy
Nowicjusz

13 Lut 2010, 14:31

MajkPZM napisał(a):Przeciez Oplowskie 1.3CDTI to dokładnie ten sam Fiatowski silnik 1.3JTD znany z grande punto:)

Nie wiem, nie jechałem w Punto z dieslem, ani nie zgłębiałem tematu od strony teoretycznej, wiem natomiast że jest głośny, co w stosunkowo nie za dobrze wyciszonej Corsie przeszkadza po dłuższym czasie :razz: . Sytuację na autostradzie ratuje co prawda 6 bieg. Dynamika i spalanie 1.3CDTI 90KM są poprawne (przeszkadza jedynie mała responsywność na gaz, czyli - niezależnie od obrotów - jak wciśniesz gaz to trzeba trochę poczekać na efekty szczególnie wyczuwalne na 4 5 i 6 biegu, co irytuje podczas np. wyprzedzania)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka