Auto kombi automat do 20 tyś tanie utrzymanie najlepiej benzyna +gaz

06 Sty 2021, 03:09

Witam,
Jestem posiadaczką mercedesa w202 w automacie Kombii.. niestety staruszek rdzewieje coraz bardziej, dlatego też poszukuje zamiennika
. Choć dla mnie autko na prawdę sprawuje się na 5 ... Piękne w Mercedesie jest skrętność pojazdu oraz brak awaryjności skrzyni biegów jak i całego mechanizmu ale podobno tak jest w starszych modelach ...

Poszukuje również autka w kombi , automat i najlepiej benzyna plus gaz... Czytałam fora ale były z wcześniejszych lat i być może coś się pojawiło wartego uwagi .. podoba mi się Toyota Avensis II .. czy polecane są tylko te po 2006 roku produkcji ? czy autko jest awaryjne czy też jest w porządku jak ze rdzą w tym modelu ? Jak z utrzymaniem Toyoty słyszałam że części są drogie i duże ubezpieczenie OC się płaci z tego tytułu oczywiście tylko SŁYSZAŁAM o tym więc mogę być w błędzie... Zastanawiam się również nad Mazda 6 ... Jestem kobietą i laikiem w tym temacie więc proszę o pomoc :) mogę wydać najlepiej do 20 tyś ale jak nie ma nic godnego polecenia to ewentualnie do max 23 tys. Najważniejsze żeby skrzynia biegów była bezawaryjna.. jakoś super sportowy nie musi być :)
Trawo
Obserwowany

08 Sty 2021, 20:44

Trawo napisał(a):podoba mi się Toyota Avensis II .. czy polecane są tylko te po 2006 roku produkcji ? czy autko jest awaryjne czy też jest w porządku jak ze rdzą w tym modelu ? Jak z utrzymaniem Toyoty słyszałam że części są drogie i duże ubezpieczenie OC się płaci z tego tytułu oczywiście tylko SŁYSZAŁAM o tym więc mogę być w błędzie
Bardzo fajne auto tylko tu lepszym wyborem jest skrzynia manualna i silnik 1.8 w benzynie po 2006 roku tak jak napisałaś. Czyli po tzw. lifcie (łatwo poznać po okrągłych halogenach z przodu, starsza wersja ma prostokątne) Wcześniej silniki były podatne na nadmierne zużycie oleju i trzeba było tego mocno pilnować aby jeździć w miarę bezawaryjnie. Co do nadwozia ten model podatny jest na korozję w tylnej części nadwozia najczęściej przed tylnymi kołami dlatego warto to sprawdzić przy kupnie. Sam silnik jest dosyć oszczędny w spalaniu jak na taki samochód. generalnie jak trafisz dobry egzemplarz to powinnaś byś zadowolona. Skręt oczywiście nie będzie taki jak w twoim obecnym Mercedesie ale myślę że jest dosyć spory :) Do tego silnika można również założyć instalację gazową.

Jak ma być Mazda 6 w tym budżecie to proponuję silnik 2.0 MZR 147 KM lub 1.8 i wtedy założyć gaz. Zwracać uwagę na nadwozie bo lubi go rdza bardziej niż poprzednika.

Ciężko będzie tu polecić jakieś kombi z dobrym automatem nadające się pod LPG. Czy rocznikowo jesteś jakoś ograniczona?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sty 2021, 23:28

Dziękuję za odpowiedź... a co powiesz na temat części zamiennych do Toyoty ? Drogi biznes ?

W sumie nie upieram się tak na tym gazie jak na automacie hehe ale jeżeli jest coś innego godnego polecenia w manualu z możliwością podłączenia gazu to byłabym wdzięczna za polecenie... chyba że jakiś automat benzyniak jest wart uwagi za takie pieniążki ?

Bo bardziej to wolałabym manual młodszy niż stary automat do którego musiałabym tylko wkładać pieniądze... oczywiście czym młodszy tym lepszy od 2010 byłoby super ale pewnie za te pieniądze nie ma co szukać...
Trawo
Obserwowany