Auto kompaktowe do 30 tys.

01 Kwi 2014, 23:09

Witam
Szukam auta Segmentu C, jeżeli w tej cenie znajdzie się jakieś większe to oczywiście wszelkie propozycje rozważę. Auto będzie wykorzystywane głównie w mieście. Interesuję mnie rocznik od 2009 roku z przebiegiem nie większym niż 120 000 tys. Autem prawdopodobnie będę jeździł jeszcze dłuższy czas, także chodzi o auto mało awaryjne i z tanimi częściami zamiennymi. Zależy mi również, aby wersja wyposażenia była jak najlepsza. To znaczy nie zwykły "stock" tylko jak najwięcej "bajerów", takich jak alufelgi, wielofunkcyjna kierownica, klimatronik, sportowe fotele. Na razie myślałem nad następującymi samochodami:
Ford Focus
Fiat Bravo

Pozdrawiam
splonto
Nowicjusz

Auto: Citroen Xsara Picasso

01 Kwi 2014, 23:50

Astra H :)
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Kwi 2014, 23:59

Astra zdecydowanie najlepsza ? Problem w tym, że alfa (wyłączając kwestie techniczną) najmniej mi się podoba.
Jakie są wady samochodów które podałem ?
Co sądzicie o tym samochodzie ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

*edit
A i jeszcze chciałem zapytać, czy znajdę za te pieniądze jakiegoś Chevroleta Cruze. I co o nim myślicie ? Jeżeli chodzi o focusa II kombi to boję się, że są same zajeżdżone z poprzekręcanymi licznikami.
splonto
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 09:31

A z kompaktów nie bierzesz pod uwagę np Seata Leona lub Golfa V? Moim zdaniem są one jak jak najbardziej godne uwagi i zamkniesz budżet w 30 tyś zł. Odradzam Focusa,jest dosyć awaryjny.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Typ: Hatchback

02 Kwi 2014, 10:19

Volkswagen odpada. Może i samochód dobry, nieawaryjny, jednak brakuje mu duszy i wnętrze niezachwyca. Rano wstajac i udając się po samochód chciałbym aby mnie po prostu przyciągało.
Leon jak najbardziej bardzo interesująca stylistyka, jednak o ile się nie mylę to wciąż VW.
splonto
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 10:35

MotoAutko napisał(a): Moim zdaniem są one jak jak najbardziej godne uwagi

wcale nie są godne uwagi, bo nie mają dobrych silników prócz mulastego i paliwożernego 1,6 i 1,9TDI, który z reguły ma już nalatane 300tys. km czyli dobija do remontu

MotoAutko napisał(a):Odradzam Focusa,jest dosyć awaryjny.

i tu się mylisz, bo Focus o wiele mniej ma problemów niż te VAGi. Silniki ma bardzo, lepiej się prowadzi i nie ma jakiś słabych stron pod względem awaryjności. Wadą Focusa jest to, że bardzo dużo aut jest po handlowcach

Fiat Bravo jak najbardziej ok. Mało problemowe auto, łatwo znaleźć zadbane z polskiego salonu i ma bardzo dobre silniki diesla.
Zobacz też na Kię Cee'd i Hyundaia i30, bo podobnie jak Bravo można znaleźć ładny egzemplarz, który będzie po lifcie (lepszy) z gwarancją producenta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2014, 16:21

MotoAutko napisał(a):Odradzam Focusa,jest dosyć awaryjny.

Większej głupoty nie czytałem. Focus przebija VAG-i pod każdym względem.. :ok:
dzida napisał(a):i tu się mylisz, bo Focus o wiele mniej ma problemów niż te VAGi. Silniki ma bardzo, lepiej się prowadzi i nie ma jakiś słabych stron pod względem awaryjności. Wadą Focusa jest to, że bardzo dużo aut jest po handlowcach

Dokładnie :ok:
Ode mnie jeszcze Mazda 3 w benzynie :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Kwi 2014, 01:21

Przeglądając różne oferty i zaproponowane samochody, przekaże wam co o nich pomyślałem. Oczywiście o kwestiach technicznych nie będę się wypowiadał bo się zwyczajnie nie znam.

Astra H
Fajny samochód, znajomi mają i polecają. Stylistyka elegancka, a zarazem sportowa. Jednak auto prawie w ogóle nie przyciąga wzroku. Typowe auto do "jeżdżenia". Na portalach ogłoszeniowych dużo tych samochodów zarówno z zagranicy jak i z polskiego salonu. Przechodząc do środka samochodu... Kokpit dramat, ten szary panel jest naprawdę straszy. Wnętrze jak dla mnie najgorsze w klasie. W dodatku, patrząc na rywali to samochód jest słabo wyposażony.

i30 i cee'd
Oba podobne koreańce ciekawe... I właśnie na tym się kończy. Dużo dobrego się o nich naczytałem. "Podobno" biją golfy i astry na głowę. Czytałem artykuł gdzie facet wszedł do salonu VW i powiedział, że szuka miejskiego samochodu. Zaproponowali mu golfa z 2 poduszkami i powiedzieli, że mogą mu jeszcze radio dorzucić w gratisie. Zrezygnował. Gdy zawitał w salonie Hyundaia za tę samą gotówkę czekało na niego pachnące i30 z 6 poduszkami, automat klima, wbudowanym radiem, a Pan z salonu z uśmiechem chciał mu dorzucić alufelgi. Także ogólnie na rynku wtórym jeździ dużo salonowych aut tych marek z dobrym wyposażeniem. Nie mówiąc już o autach po-flotowych, których jest również pełno, jednak od razu widać różnice w wyposażeniu.

golf, leon, skoda(fabia)
Tych marek powiedziałem sobie, że nigdy nie kupie. Nie wiem dlaczego... SEAT; i mało kto się ze mną nie zgodzi - piękny, rewelacyjny. Wszystkie trzy ponure w środku, zero inwencji... każdy samochód w środku taki sam.

a i jeszcze mazda 3
Bardzo mało tych samochodów o kryteriach które mnie interesują. Poza tym wydaję mi się jakiś mniejszy od reszty, za mały.

Focus
Interesujący wygląd. Przy szerokich alufelgach na prawdę czuć sportowy charakter. Nie wiem co na to silnik powie... Z tego co zauważyłem najczęstszymi jednostkami napędowymi są disle 1,6 (90km), 1,6 (109km) i 1,8. Są też benzyny, ale w zdecydowanie mniejszym natężeniu. Nie wiem czy są one wstanie nadać temu autu odpowiedni ciąg. Pytanie zostawiam wam. Ogólnie: jeżeli focus to który silnik brać? Ofert jest na tyle dużo, że spokojnie można wybrzydzać. Wnętrze jest plastikowe, ale wygląda to nie najgorzej. Zwłaszcza jeżeli dojdzie do niego bogate wyposażenie. Dużo modeli posiada NAVI i automatyczną klimatyzacje. Zauważyłem, że jest dużo "szrotu" z za naszej zachodniej granicy, dlatego musiałbym uważać. Najchętniej odkupiłbym od Polskiego salonu. A i jeszcze w focusie musiałbym znaleźć samochód z inną tapicerką niż taka standardowa w niebieskie pasy. Wiem, że to nie salon itp. ale tego bym nie przeżył...
Pokaże jeszcze przykładowo który mi się podoba:

Bravo
Genialne kształty. Na auto na prawdę trudno się nie obejrzeć na ulicy. Przyciąga mój wzrok prawie tak samo jak... nie no bez przesady.... jak Panie spacerujące chodniczkami, które w związku z ociepleniem zdecydowały się zamienić jeansy na sukieneczki. Bardzo ciekawie wyglądają chyba najmocniejsze (standardowe) silniki w klasie. 1,9 mJet dysponuje mocą prawie 150KM. Jak dla mnie musi to być po prostu rakieta. Dodatkową zaletą jest to, że jest to FIAT. Z tego co słyszałem FIAT = tanie wszystko. Kolejną ważna sprawą jest to że również dużo Bravo stoi w salonach, czekając na nowego właściciela i oczywiście z pełna książką serwisową, bez jakiś lipnych przebiegów. Tutaj też prosiłbym o opinie dotycząca doboru silnika.
Przykładowy fiacik:

Ogólnie jeżeli chodzi o wszystkie auta i znajdujące się w nich silniki, to jeżeli ma być to wół pociągowy... Zdecydowanie wolę spalanie o litr większe, a mieć większą frajdę. Na pewno nie będę się o to kłócił.

A może coś z francuzów ?? 308 co o nim sądzicie ?
Pozdrawiam
splonto
Nowicjusz

03 Kwi 2014, 09:02

Albo patrzysz na to aby mieć "ładny środek z duszą",albo na to aby był niezawodny,ekonomiczny i ładną stylistykę nadwozia,musisz wybrac. Jeżeli chodzi o Focusa to odradzam wersje I- nie dość ze awaryjna to korozja,to oczywiście moje zdanie w tej kwestii,miałem ten samochód przez 3 lata,być może trafiłem po prostu na wadliwy egzemplarz,ale opinii nie zmienie. W Twoim przypadku szukałbyś II,a to już inna klasa,polecam. Astra III będzie chyba najlepszym rozwiązaniem w w kwestii wspomnianego wnętrza,to dla mnie taki samochód z duszą.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS

03 Kwi 2014, 10:59

Co do Bravo to najlepszy silnik to 1,9JTD/120KM ale 150KM też jest ok tylko ma bardziej skomplikowany (droższy) osprzęt. Wada fabryczna silnika, to możliwość Urwania się klap w kolektorze.

308 jest w porządku i proponuję szukać auta z silnikiem 1,6HDI. W wersji 90KM brak dwumasy i skomplikowanej turbiny. Bardzo dobre wykonanie wnętrza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

03 Kwi 2014, 15:22

Na Focusa z Polskiego Salonu trzeba uważać bo właśnie wszystkie te diesle 1.6,1.8 to auta z floty. Jeszcze więcej szrotu niż w Astrach.. :/ Ja bym rzucił okiem na 2.0 benzynę
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra