Auto krajowe czy sprowadzone? do 8 tys. diesel

Krajowe czy sprwoadzone?

Krajowe
3
60%
Sprowadzone
2
40%
Razem głosów : 5

09 Lip 2013, 12:01

Witam
Wiem że ten temat był już poruszany ale zawsze dotyczył on auto za jakieś 25 tys czy 40 tys, a mi chodzi jakie auto by było lepiej kupić w cenie do 8 tys zł, krajowe czy sprowadzone? Myślałem o faicie bravo/brava 1.9 jtd 2001r. albo jeszcze o punto II 1.9jtd też z tego roku lub młodsze oraz o corsa C 1.7 isuzu disel. Moglibyście doradzić czy w takiej cenie szukać tych aut w kraju czy lepiej za granicą? Dodam że auto z zagranicy nie było by kupowane od jakiegoś handlqarza czy z komisu w Polsce tylko przyprowadził by je mi mój znajomy który już kilka lat pracuje w Niemczech i raz na jakiś czas zjeżdża do Polski. Może też polecił by ktoś mi jakiegoś innego diesla w cenie do 8 tys ?
Pozdrawiam.
artur1792
Nowicjusz

10 Lip 2013, 16:18

Postawiłbym sprawę tak. Jeśli ten diesel miałby być z Polski,to musiałoby być to auto pierwotnie kupione w PL ,a nie sprowadzane kiedyś wcześniej. Dlaczego..? Bo pewnie przy sprowadzeniu z zachodu już kiedyś przeszło "lifting" przebiegu lub blacharki... Teraz zostało "dobite" na polskich drogach i za 8k jest to auto którego ktoś się pewnie pozbywa. Porównując auto w dieslu z zachodu owszem, będzie miało sporo kilometrów na liczniku i nie będzie najmłodsze ale za to pewnie będzie i tak w lepszym stanie mechanicznym i bardziej zadbane,niż to kiedyś sprowadzone z polskiego rynku. Warunkiem jednak jest to co napisałeś wcześniej,że sprowadzić je ma dla ciebie znajomy a nie handlarz.
Dobrze byłoby abyś jeszcze napisał jakie auta cie interesują,bo że kompakty to wiemy (pisałeś Brava) i te trochę mniejsze (Punto). Co jest dla ciebie najważniejsze? Spalanie,tanie części,naprawianie,wygląd czy może osiągi? Jak daleko jesteś w stanie cofnąć się z rocznikiem auta? Może będziemy mogli tobie coś podpowiedzieć wtedy? :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2013, 18:23

Najbardziej zależy mi żeby auto było ekonomiczne i żeby to byl diesel, wygląd nie ma aż takiego dużego znaczenia dla mnie, a co do rocznika to myślę że min 2000r. powinno się kupić za te pieniądze.
artur1792
Nowicjusz

10 Lip 2013, 19:41

No to jak proponuję Cordobę lub Polo Classic/Variant z 1,9 TDI. Myślę,że takie auto zaspokoi twoje oczekiwania ,a przy tym będzie tanie w wymianach. :)
artur73
Awatar użytkownika

10 Lip 2013, 20:47

Jak masz możliwość sprowadzenia zza granicy to ja bym zaryzykował i tak jak poprzednik pomyślał nad Cordobą ewentualnie Ibiza.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lip 2013, 23:46

Ale jakoś do seata nie jestem przekonany bo mam dwóch znajomych co mieli kiedyś seaty i narzekali na to że bardzo rdzewieją. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich seatów czy tylko akurat im się trafiły takie modele.
artur1792
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...

11 Lip 2013, 06:40

Bodajże od 97roku był ocynk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lip 2013, 08:11

Czyli znajomym rdzewiały,bo mieli niechlujnie naprawianą blacharkę po przejściach. Poza tym nie sprowadzisz przecież sobie auta z rdzą.?? :shock:
artur73
Awatar użytkownika