Auto które pali gumy

01 Sty 2009, 22:39

A gdzie ja niby wciskam kit??

ps.Top Gear rzadzi :D:D
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

02 Sty 2009, 12:56

a jakie masz osiągi w tym turbo dieslu?
piotrauto
Stały forumowicz

02 Sty 2009, 13:47

z ciekawosci wsiadłem w matki Octavia II 1.9 TDI 105PS, jechałem 60km/h przy obrotach 1900, komputer pokazywał chwilowe spalanie 2.5L / 100KM.
Baqś

02 Sty 2009, 14:03

No tak... Jadąc ekonomicznie diesle potrafią zejść dużżoooooo poniżej 4l...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

02 Sty 2009, 14:25

To wogole mozna palić gume na 3 biegu? xD
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

02 Sty 2009, 19:04

W końcu ktoś sprawdził jak się jeździ oszczędnie dieslem a nie tylko psioczyliście..

Katalogowo ma 8,3sek do 100km/h, max chyba 225 km/h ale żadnej z tych wartości nie sprawdzałem (zima). Na razie wiem tyle że przypierdzielenie ma na każdym z sześciu biegów :). Wyprzedza się bez żadnego wysiłku od najmniejszych obrotów.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...
    Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...

02 Sty 2009, 19:05

1. żeby diesle były tak oszczędne? tak ale co Waszym zdaniem jest oszczędniejsze lpg czy diesel?

2. co nie można spalić gumy na trójce?
piotrauto
Stały forumowicz

02 Sty 2009, 19:07

Diesel jest oszczędniejszy bo jak jedziesz oszczędnie to łyka tyle ile łyka - ale to musisz sprawdzić bo nie uwierzysz. LPG zawsze ciągnie więcej od benzyny - no ale jest tańsze.. nie wiem jak to sie tam potem układa ale koszt instalacji, jazda "na bombie", i osiągi LPG.. ja bym w to nie wszedł.. nie lubie zagazowanych aut.

Ja "gubie" trakcje na trójce (ASR się włącza) ale żeby palić gumę.. może i się da ale szkoda auta.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

02 Sty 2009, 19:20

1. jakos nadal nie wierzę, a ile waży twoja alfa?
ma 8,5s? to audi a4 z dieslem 2,0 170km tym wzmocnionym ma do setki 8,5 ale poli ok 8-12l ropy wiec oszczędne nie jest a jest dieslem
twoja alfa jest tuningowana?

2. chodzi mi właśnie o poślizg kół jak jedziesz na 3 biegu jednostajnie i mocno wciśniesz do dechy gaz to kola sie kręcą w miejscu na suchym asfaldzie?

3. a tak po za tym nie rpzeszkadza Ci klekot diesla, turbodziura, oraz głośność jakąon wydaje, niska kultura pracy, drżenie biegów, kierownicy itp?
piotrauto
Stały forumowicz

02 Sty 2009, 19:26

A mozesz jakims przyciskiem wylaczyc ASR ??
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

02 Sty 2009, 19:40

Da się ASR wyłączyć ale dzisiaj jak bym go wyłączył to bym chyba nie dojechał :/ letnie gumy - wiem moja głupota w tym no ale nie było czasu :P.

Nie wiem ile waży, sprawdź.. coś koło 1300-1500 chyba.

Audi ma więcej do setki bo to audi :P. Silnik mam seryjny taki jak z fabryki, dopiero się przymierzam (głównie finansowo muszę się odgryźć) do chiptuningu i jakichś innych przeróbek z których gładką ręką i bez problemu (ale kosztownie - 2000 - 3000 zł :/) wyciąga 225 KM i 460 Nm momentu. Pewnie nie uwierzysz i tak ale wtedy ma koło 6 sekund do 100 km/h :).

Niby ma wtedy też mniej palić :D ale ja w to nie wierze.. kiedyś mi ktoś powiedział fajną definicję chip tuningu:

Auto faktycznie ma większego kopa i mniej pali - ale chip działa również na Twój mózg i wiedząc że masz te x koni mechanicznych CIŚNIESZ ile wlezie z waflem na twarzy :P.

Jeśli chodzi o palenie gum na 3 to nie próbowałem, mogły by być problemy chociaż nie wiem.. szkoda mi testować nawet takie rzeczy :/ szanuję silnik i skrzynie.

3. a tak po za tym nie rpzeszkadza Ci klekot diesla, turbodziura, oraz głośność jakąon wydaje, niska kultura pracy, drżenie biegów, kierownicy itp?

Proszę Cie :D to nie jest mercedes z 80'. Auto jest bardzo dobrze wyciszone, silnik pracuje cicho i normalnie jak "każdy" łącznie z benzynowymi (najgłośniejszy jest jak zimny no ale to większość tak ma).

Turbo dziura? Turbo maskara jest od 2000 :P wcześniej się jedzie oszczędnie i normalnie ale tak jak pisałem zaczynam wyprzedzać od mniejszych obrotów by później mieć cały zakres na wyprzedzanie.

Największa dziura to jest benzyno dziura od 1000 do 4000 obrotów.. samochód ledwo co jedzie.. (mówię o silnikach bez turbo jakich na polskim rynku jest zdecydowana większość.)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

03 Sty 2009, 11:20

1.
Jeśli chodzi o palenie gum na 3 to nie próbowałem, mogły by być problemy chociaż nie wiem.. szkoda mi testować nawet takie rzeczy :/ szanuję silnik i skrzynie.

przeciez nic ci sie nie psuje jedź na 3 i obrotach gdzie masz max moment obrotowy i max wciśnij gaz i powiedz czy gomy zaczęły sie palić! ale zrób to na suchyb asfaldzie

2. po co Ci lepsze osiągi jesli i to masz wyśmienite?

3. silniki bez turbo nie mają turbo dziury! niewiesz co to turbodziura, mają je turbo diesle

4. wytłumacz mi dlaczego wszyscy co mają diesle przeważnie TDI te najlepsze podobno wcale nie mówią ze palą po 4-5l tylko narzekają na spalanie bo mają ok 6-9l a nawet więcej
piotrauto
Stały forumowicz

03 Sty 2009, 12:17

Myślę, że na 3 spalisz gumki.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

03 Sty 2009, 12:51

przeciez nic ci sie nie psuje jedź na 3 i obrotach gdzie masz max moment obrotowy i max wciśnij gaz i powiedz czy gomy zaczęły sie palić! ale zrób to na suchyb asfaldzie

Skrzynia, przeguby, opony... ale spróbuję jak będzie sucho.

2. po co Ci lepsze osiągi jesli i to masz wyśmienite?

Właściwie po nic.. po prostu w miare jedzenia rośnie apetyt. Ale to tak jak mówiłem "jak bym miał za dużo kasy".

3. silniki bez turbo nie mają turbo dziury! niewiesz co to turbodziura, mają je turbo diesle

Wiem co to turbo dziura, ale w coraz to nowszej technologii diesli jest ona coraz mniej zauważalna.

4. wytłumacz mi dlaczego wszyscy co mają diesle przeważnie TDI te najlepsze podobno wcale nie mówią ze palą po 4-5l tylko narzekają na spalanie bo mają ok 6-9l a nawet więcej

No bo to właśnie TDI - podobno niemiecka kopia JTD (ale to tylko zasłyszane). Ja nie chwale swojego silnika tutaj że pali mi malutko tylko pokazuje Wam to co sam zaobserwowałem i co mnie samego zdziwiło.. Chwalić też mogę i polecać ale każdy musi się tym przejechać i zobaczyć czy jemu pasuje, jednak duże "agregaty" w dieslu na prawdę dają frajdę z jazdy.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

03 Sty 2009, 16:04

przeciez ci sie nic nie popsuje ejsli odtro przyspieszysz jadąc na 3 biegu na obrotach gdzie masz max moment
piotrauto
Stały forumowicz