Auto kupione w Polsce

24 Lip 2009, 11:43

Wiem ze temat wszedzie sie powtarza - ale nikt go do konca nie wyjasnil

Kumpel kupil auto jezdzil sobie 2 lata i sprzedal. Po kupnie nie rejestrowal go wogole. Oplacal tylko OC. Wiadomo kwota na umowie nie przekroczyla 1000 zl wiec nie pokazal sie w skarbowce.

No i jak to jest - ja tak samo jezdze pol roku juz... (tylo ze kupilem w innym wojewodztwie)
I co moga mi zrobic policjanci !? Zabrac dowod ? Wystawic Mandat ? Jakim prawem ?!

Wszedzie pisza ze auto trzeba przerejestrowac w ciagu 30dni ... A jak ktos tego obowiazku nie dopelni to nie ma zadnej kary ... i co ?

Poszedlem sobie niedawno do W.Komunikacji i powiedzialem ze ojciec w niemczech (wspolwlasciciel) i nie moze sie pojawic przy rejestracji ani nie mam z nim kontaktu - a pracownik powiedzial mi ze musze jezdzic z umowa kupna i to wszystko

Czyli moge sobie tak jezdzic !?
(gosc jedzil 5 lat tak i nawet jak mial stluczke to mu nic nie zrobili)
ricoe
Nowicjusz

Miejscowość: LUBIN

24 Lip 2009, 13:22

zasadniczo nie ma kary ale....

Policja może Ci walnąć mandat za brak dokonania zmiany bo jest to jednak w przepisach.
Kiedyś widziałem taki mandat gdzie policjant powołał się właśnie na

Prawo o ruchu drogowym
Art. 78.
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie
nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Jeśli ojciec jest w Niemczech to wyślij mu upoważnienie do rejestracji w jego imieniu i załatw sprawę zgodnie z przepisami lub jeździj tak jak jest i licz na szczęście

tu masz upoważnienie do rejestracji
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

24 Lip 2009, 17:58

Czyli mandat, a nie laweta ani zabranie dowodu rej. ?
andain - beautiful things (gabriel and dresden)
ricoe
Nowicjusz

Miejscowość: LUBIN

27 Lip 2009, 09:34

proponuję zadzwonić na Policję i zapytać czy jest taka opcja w taryfikatorze i co robią w rzeczywistości.

Przypuszczam, że żeby tak się stało to trzeba mieć wielkiego pecha...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota w Rajdzie Dakar - historia startów
    Rajd Dakar nie bierze jeńców. Niedostępny teren, ekstremalne warunki pogodowe oraz walka z czasem i zmęczeniem sprawiają, że tę rywalizację mogą wygrać tylko najtwardsi ludzie i najmocniejszy sprzęt. Zakończona właśnie, ...
    Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...