Auto laweta pomoc w wyborze

23 Lut 2023, 23:16

Cześć Panowie! :)

Mam pytanie do was. Potrzebuję porady odnośnie zakupu jakiejś auto lawety, tak na początek. Myślałem czy by nie kupić czegoś w benzynie, bo mam awersję co do diesli aczkolwiek wiem, że w tym fachu najbardziej mile widziane są właśnie diesle.

Zatem pytanie jaki silnik jest najmniej awaryjny, jaki wybrać by koszty ewentualnych napraw były jak najniższe.

Pytanie też mam jeśli na przykład auto laweta ma wciągarkę a coś by "dupnęło" to czy są to drogie naprawy?

Póki co jestem zielony w temacie, ale pamiętajcie, że kiedyś to właśnie ja mogę pomóc wam na drodze :) :) :D :yes:

Nie potrzebny jest super nowoczesny bolid bo wiadomo, że im nowsze tym droższe, chciałbym póki co coś tak na początek :)

Proszę, doradźcie coś Ci którzy się znacie w w/w temacie.
Przemko001
Nowicjusz

0

24 Lut 2023, 10:06

Przemko001 napisał(a):Myślałem czy by nie kupić czegoś w benzynie

A ile razy w życiu widziałeś autolawetę z benzyniakiem? Ile autolawet z benzyniakiem pod maską jest w ogóle na sprzedaż w tym kraju? Jedna? Dwie? I to pewnie stare lt-ki

Przemko001 napisał(a):Pytanie też mam jeśli na przykład auto laweta ma wciągarkę a coś by "dupnęło" to czy są to drogie naprawy?

Nowa, przyzwoita wyciągarka dragon winch o parametrach jakie wystarczą do lawety to 3-4k

Przemko001 napisał(a):Póki co jestem zielony w temacie, ale pamiętajcie, że kiedyś to właśnie ja mogę pomóc wam na drodze :) :) :D :yes:

I to, że jesteś zielony w temacie motoryzacji dobrze nie wróży temu przedsięwzięciu.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
1

24 Lut 2023, 10:19

Witaj. Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.

Zielony jestem w temacie bo nigdy się nie interesowałem tym, ale widząc co się dzieje i jak kosmiczne ceny wołają laweciarze za holowanie myślę, że byłbym przydatny kiedyś w przyszłości innym ludziom by służyć im pomocom.

Dziś mnie oceniasz a być może za rok a może za dwa to właśnie po mnie zadzwonisz o pomoc.

Nie oceniaj więc książki po okładce :)

To, że jesteś obeznany w temacie nie czyni Cię jeszcze mistrzem.

Nie jestem tutaj po to by gasić mnie jak peta a po to by ktoś mógł podzielić się ewentualnie swoimi spostrzeżeniami i służyć jakąś cenną poradą a ja chylę czoła przed takimi ludźmi, którzy wiedzą więcej niż ja sam.
Przemko001
Nowicjusz

0

24 Lut 2023, 10:30

Nie chodzi o żadne gaszenie tylko chłodne podejście do tematu. Praca laweciarza nie polega na podjeżdżaniu po auto które nie chce zapalić na pusty parking. Są dzwony ze wszystkimi ich skutkami, są wyciągania z rowów, odwijanie z drzew. Trzeba wiedzieć co możesz zrobić a czego nie żeby jeszcze bardziej nie uszkodzić itd. Do tego presja czasu bo często blokujesz drogę
Na pewno nie porywałbym się na taką robotę zaczynając od własnej działalności
franccc
Stały forumowicz

1

24 Lut 2023, 11:19

Franc namieszałeś wypompowałeś się a konkretów zero, pomoc drogowa a laweciarstwo to całkiem co innego i mają inne przeznaczenie.
Kolego Zacznijmy od tego jaki masz budżet i kategorie prawa jazdy bo jeżeli B to już możesz o temacie zapomnieć.
Będzie budżet będą konkrety bo teraz można strzelać w starego t4 jak i nowego atego z platformą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
1

24 Lut 2023, 11:33

Ale z samego laweciarstwa dobrych pieniędzy nie będzie a już na pewno, co zresztą zauważyłeś, nie na kategorii b. Wypada mieć co najmniej te 7t ładowności żeby traktory targać
franccc
Stały forumowicz

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
    Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...

24 Lut 2023, 13:03

Ale nie Tobie w to zaglądać, może ma wtyki z warsztatami a może to a może tamto, opłacalność nas nie interesuje.
Było konkretne pytanie staraj się udzielić konkretnej odpowiedzi.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

1

24 Lut 2023, 13:05

Panowie temat jest złożony z wielu szczegółów. Trzeba zacząc od tego co to ma być za rodzaj usług. Jeżeli na miejscu, czyli posiadam lawetę ktoś zadzwoni to ok. ktoś nie zadzwoni to drugie ok. Wtedy może być rama nawet bena (wskazana) + zabudowa około 20k. Dokładnie tak jak miałem ducato 2,0 pb na lawecie. Jazda w długie trasy kiepska ale na miejscu jak najbardziej ok. No i w porównaniu do diesla skrajna taniość. Kabina pojedynka spokojnie zabiera auta około 1,5t czyli od wielkiej bidy prawo jazdy kat B.

Opcja II czyli wypełnienie pewnej luki czyli laweta w systemie PP. Wtedy już diesel vw t5/t6 (bo praktycznie brak ram 2,0 pb) i zabudowa około 60k. Opcja na krótkiej kabinie na kat B zabiera coś koło 2,2t.

Temat liznąłem od strony technicznej amatorki teraz trzeba pomyśleć na strona biznesową co tez nie jest takie oczywiste.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
1

24 Lut 2023, 17:37

Panowie dziękuję jednym i drugim za pomoc i wybicie mi pomysłu z głowy.

Odpuszczam temat bo nie widzę sensu ładowania kasy i pakowania się w koszty gdy pojęcie o tym słabe. Nie mam do was absolutnie pretensji, wręcz dziękuję za otwarcie mi oczu! :) pozdrówki dla was :)
Przemko001
Nowicjusz

0

24 Lut 2023, 17:53

szybki napisał(a):Opcja na krótkiej kabinie na kat B zabiera coś koło 2,2t.
nie wiem jak Ty to liczysz :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

24 Lut 2023, 20:21

Kao napisał(a):nie wiem jak Ty to liczysz

Znowu zjadłem jedna literę wcześniej :D

Wpisz sobie na google "vw t5/t6 ppp" :ok:
szybki
Moderator - Tuning

0

24 Lut 2023, 21:26

Przemko001 napisał(a):Odpuszczam temat bo nie widzę sensu ładowania kasy i pakowania się w koszty gdy pojęcie o tym słabe.
swoją drogą szybko Ci przeszło :lol:

Szybki pokazuj te t4ki i piątki z taką ładownością.
Swoją drogą całkiem niedawno robiłem ultralekka zabudowę na nowym ducato i z systemem pneumatyki i wyciągarka to ładowności nawet 1500kg nie było a już nie liczę szpeju obok. Już nie wspomnę że 20k jest ceną mocno mocno zaniżoną no chyba że mówisz że mówimy w wersji "złóż sobie sam" to może może.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

1

24 Lut 2023, 22:11

Kao napisał(a): Już nie wspomnę że 20k jest ceną mocno mocno zaniżoną no chyba że mówisz że mówimy w wersji "złóż sobie sam" to może może.

Dokładnie tak.

Kao napisał(a):Szybki pokazuj te t4ki i piątki z taką ładownością.

No pisałem :ok: Wpisz sobie hasło na google "t5/t6 ppp".

Przemko001 napisał(a):Odpuszczam temat bo nie widzę sensu ładowania kasy i pakowania się w koszty gdy pojęcie o tym słabe

Musisz być bardziej wytrwały. Jak masz trochę czasu, trochę kasy, podwórko do trzymania auta to dużo nie stracisz $$$. Jak pójdzie Ci dobrze to możesz mieć jakiś dodatek do stałej pensji.
szybki
Moderator - Tuning

1

25 Lut 2023, 08:00

Niestety ale mieszkam w blokach a mam takich sąsiadów i taki parking, że przegonili by mnie na 4 wiatry.

Tu o 16.00 można zapomnieć o wolnym miejscu na parkingu, każdy z każdym się bije o wolne miejsce, więc nie dość że mam osobówkę to jeszcze jakby laweta stała to rano by jej już nie było albo mojej osobówki.. :D
Przemko001
Nowicjusz

0

25 Lut 2023, 08:01

Musiałbym sobie osobówką na swojej lawecie parkować :D :D :D
Przemko001
Nowicjusz

0