Auto LPG + ocena ogłoszeń

22 Cze 2018, 20:23

galakty nie przesadzaj klimę to ja naprawiam w średnio 10-15 autach rocznie

ale nigdy nie wyszło mnie drożej jak do 1000zł max

Chyba że ktośby miał jakiś droższy wóz wyższej klasy i coś więcej do wymiany by było to tutaj się zgodzę
ale w Astrze G (sam mam takiego woła roboczego to 2 razy nabijałem w ostatnich 5 latach i raz cewkę na kompresorze wymieniałem)
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Cze 2018, 20:30

Dobra, ale autor nie pytał o Twoje naprawy, tylko o najgorszy przypadek. Policz chłodnicę, uszczelnienie sprężarki, nowy osuszacz, robociznę, nabicie klimy i ozonowanie i spokojnie tysiąc przekroczysz. Ja wiem że rzadko to się zdarza, ale to jest najgorszy przypadek.

Sam wydałem 500 zł na naprawę klimy, ale za rok chłodnica poszła i znowu 500 - 700 zł do wydania, więc jakby to wyszło na raz (a rok czasu to niewiele) to masz już ponad tysiąc.

150 zł za wymianę chłodnicy i resztę roboty to bardzo mało, pewnie po znajomości jak masz auta i nimi obracasz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Cze 2018, 20:44

Tak, inaczej jak robisz coś cały czas u mechanika ,a co innego jak raz na rok wtedy ceny są inne.

Pozatym uzależnione jest to od rejonu, inne ceny w Krakowie, inne w Warszawie, a inne w małych pipidówach
andrewb25
Stały forumowicz

22 Cze 2018, 20:55

andrewb25 napisał(a):-nabicie czynnika 150zł
jak dla mnie to niezwykle tanio, u mnie w pipidówce najtaniej zrobiłem w swoim Jagu za 250, wszędzie indziej krzyczeli 300 lub ponad.

Wróćmu do tematu, ja uważam że Astra warta uwagi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2018, 21:02

2-3k trochę mnie przestraszyło, ale z tego co widzę te średnio 500-600 zł myślę, że warto dołożyć jak reszta będzie ok. Jutro pojadę obejrzeć jak będzie możliwość. Dzięki Panowie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Radek1717
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1985
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6, 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

22 Cze 2018, 21:06

Pamiętaj, że klimatyzacji naprawiać nie musisz. No chyba że związane z kołem pasowym pasowym, bo wtedy ryzykujesz utratą wszystkich urządzeń na pasku (alternator/wspomaganie).

PS. Mały offtop i kończę bo dyskusja nie ma sensu. Ten preparat Wurth do odgrzybiania... Tak myślałem że tego używasz, szkoda kasy, to niczego nie daje, można sobie dezodorantem popsikać i wyjdzie na to samo. Tzn. czyści, ale nie klimatyzację, na nią nie ma wpływu. Tutaj potrzeba dużej puchy do ozonowania, która będzie chodzić przez godzinę, a nie jakaś puszeczka ze sklepu na 15 minut :) Z mojej strony koniec.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...

23 Cze 2018, 16:11

Ja kupiłem Cordobe która ma klime i w ogóle nie działa ale na razie mi to zbytnio nie przeszkadza a co do Astry to też jestem zdania że godna uwagi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2018, 16:28

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie mówię że jest to jakiś mega super hiper środek, ale odgrzybiałem kilka razy klimę tym środkiem i zdał egzamin, ten srodek jest silnym grzybobójczym środkiem, trzeba uważać bo drażni oczy i drogi oddechowe ,niskobudżetowo zdaje egzamin, i samemu można to zrobić. oczywiście ktoś chce ozonować czy oddać do fachowca.. też będzie :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

26 Cze 2018, 09:22

Odnośnie Astry o której mowa była wcześniej dzwoniłem w sobotę rano, już była zarezerwowana i potem sprzedana :/ :/ Ale szukamy dalej. Co sądzicie o tych 2 autach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
Jak mają się te Laguny z awaryjnością?
Radek1717
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1985
Przebieg/rok: 14tys. km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Cze 2018, 16:28

1.Ładny i świeży gaz ale 187tysięcy to on miał ale pare lat temu i coś tanio woła jak na polifta. Sam silnik jest niczego sobie.
2.Laguna II to niestety tzw królowa lawet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2018, 16:31

Laguna II tylko po FL, czyli 2005 rok. Wcześniej nie bardzo można polecić.
galakty
Forumowicz VIP

28 Cze 2018, 07:10

Ten Passat był prawdopodobnie cały malowany, listwy powinny być czarne, tylko w highline były w kolorze nadwozia ale miały także chromowane akcenty.
Szatynbury
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

28 Cze 2018, 07:48

Radek1717 napisał(a):Jak mają się te Laguny z awaryjnością?
nawet po lifcie to śmietnik, od Laguny i Megany II trzymaj się z daleka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Cze 2018, 14:31

Szatynbury napisał(a):Ten Passat był prawdopodobnie cały malowany, listwy powinny być czarne, tylko w highline były w kolorze nadwozia ale miały także chromowane akcenty.

a może ktoś po prostu to pomalował pod kolor? Czasami ludzie tak robią.
Barol
Awatar użytkownika

29 Cze 2018, 14:01

To Laguny odpuszczam. Passat, który wrzucałem wcześniej nie działająca klima i gościu ma go pół roku i sprzedaję także odpuściłem temat.
Nie sądziłem, że tak ciężko będzie auto znaleźć :/
Mam do oceny kolejne autko poproszę o opinię. Dzwoniłem silnik pracuje bez zarzutu, klimatyzacja chłodzi, w zeszłym roku wymieniane klocki tarcze amortyzatory. Ma na którymś nadkolu małe ognisko korozji,a poza tym niby ok. I butla z gazem ważna jeszcze rok.[link do oferty na Olx wygasł]
Warto?
Zyniu17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Rok produkcji: 1991