AUTO M Michał Spławski - weryfikazcja

18 Lip 2007, 15:05

Mam pytanie do Pawla25
Czy twoje zgłoszenie na Policję w czerwcu było oficjalne? Jeżeli tak, to co do tej pory robiła policja, skoro firma bezkarnie działała jeszcze przez tyle dni.
ekologia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzepin

18 Lip 2007, 15:49

Moje zgłoszenie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa po usilnym naleganiu przyjęli 26 czerwca, lecz tłumaczenie Policji było proste: "muszą czekać aż upłynie czas na realizację umowy i firma nie wywiąże się z zobowiązania".
Z tego co wiem to Policja czekała do 10 lipca aż panowie SiB nie wywiążą się z umowy czyli zapewne nie zrobili nic a można było przedsięwziąć chociaż najmniejsze środki prewencyjne!
Teraz czekam na rozwój wydarzeń, ruch jest po stronie Policji i Prokuratury, w moim przypadku lubelskiej.
pawel25
Nowicjusz

18 Lip 2007, 16:15

lukasb4 napisał(a):Mózgiem tej operacji był Bielecki. Czy ktoś ma jego dane???

nazwiska Bielecki i Spławski były podstawione
AsReal
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

18 Lip 2007, 16:21

mieki napisał(a):...Żałuje ze nie znalazłem tego forum wcześniej. No ale cóż.

Wstawilem temat na przestroge. Wstawilem też na inne fora!
ale z przyczyn o których nie chce mi sie tu pisać
konkurencyjne forum forumsamochodowe.com usuneło temat!
wiec brawo dla nich za profesjonalizm.
na przyszłość polecam google.pl
indeksuje wiekszosc strona trzeba tylko poszukać odpowiednich słów kluczowych
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:25

kry2503 napisał(a):witam, ostrzegałem potencjalnych chętnych 5 lipca na tym forum że to prawdopodobnie przekręt a widzę że niektórzy jeszcze po tej dacie podpisywali umowy i wpłacali zaliczki. Ja też jestem oszukany miesiąc temu przez firme renowekx z łomży ten sam sposób działania, kosmicznie niskie ceny, nie liczyłbym na odzyskanie kasy ale życze jak najlepiej, pozdrawiam

a mi pan spławski obiecał sprawe w sądzie... <lol2>
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:27

mieki napisał(a):Mam pytanie, czy istnieje możliwość sprawdzenia gości, którzy pisali na forum, ze samochody odebrali i wszystko było git...myślę, że jakimś sposobem można dojść po mailu

tak istnieje możliwość... ale osoby podejrzane (w moim odczuciu)
maja i-plusa i dynamiczne IP co jednak nie znaczy ze nie da sie tego sprawdzić :)
AsReal
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...

18 Lip 2007, 16:30

lordJim napisał(a):Witam,
Ponawiam zapytanie o ludzi, którzy zgłaszali w czerwcu podejrzenie o przestępstwie na Grabieszyńskiej i nie tylko. Ludzie to jest w naszym interesie!!!!!!!!!!!!
Albo zapodajcie chociaż jakieś szczegóły.

pan Mroczek nie chce juz na ten temat rozmawiać! o ile wiem dostał połowe zaliczki i czeka na następną połowe!
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:33

Ja nie mialam problemu ze zgłoszeniem sprawy na Policji, mimoże mój termin dostawy samochodu mija 31. lipca. Wyjaśniłam, że takie zgłoszenia przyjmowane są już na Komisariacie we Wrocławiu i funkcjonariusz z Wrocławia powiedział, że nie należy czekać, tylko jak najszybciej sprawę zgłosić. W zeznaniach podałam, że termin zaproponowany przez Spławskiego już minął, a z nim nie ma kontaktu. Poinformowałam ich również o forum i podejrzeniach ludzi tu piszących. Sądzę, że jeżeli nie chcieli przyjąć zgłoszenia na Policji, to powinieneś wziąść zaświadczenie, że zgłosiłeś sie z taka sprawą.
Prośba do wszystkich - jeżeli składacie zeznania na Policji, bierzcie potwierdzenia. Może sie to przydać.
Pawel25 - czy masz potwierdzenie z Policji, że zgłaszałeś sprawę w czerwcu?
ekologia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzepin

18 Lip 2007, 16:43

Witam wszystkich. Ja również dzisiaj zgłosiłem sprawę na Policji. Opisałem dokładnie sprawę, podałem wszystkie dane, również te z forum o toczącej się już sprawie i jej numer z Wrocławia. Numery z mojej umowy doczycące pana Spławskiego okazały sie fałszywe. Musimy sie trzymać razem.
peterek1975
Nowicjusz

18 Lip 2007, 16:44

szwej napisał(a):Dzięki za adres. jeżeli chodzi o procedury Policji, wszczyna sprawę natychmist, jednak ma czas 2 -mce na prowadzenie dochodzenia no i oczywiście może ją przedłuzac w terminie, takze wszyscy musimy uzbroic się w cierpliwośc9 chociaż jak sami wiecie czas dla nas jest złem koniecznym).

czas na działanie był w czerwcu! przecież było wiadomo że to oszust!
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:44

sawa15 napisał(a):Bylem dzisiaj na policji ale niestety mimo iz mija termin odbioru samochodu jutro/czwartek/ zostalem potraktowany odmownie, nie przyjeto mojego doniesienia w naszej sprawie dotyczacego oszustwa. czy ktos sie czuje kompetentny aby mi pomoc w tej sprawie?? Czy policja miala prawo odmowic przyjecia przeze mnie zeznania o podejrzenie popełnienia przestępstwa?? Czy ktos moze to wyjasnic??

Kodeks postępowania karnego:

Art. 304. § 1. Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję

Art. 305. § 1. Niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia o przestępstwie organ powołany do prowadzenia postępowania przygotowawczego obowiązany jest wydać postanowienie o wszczęciu bądź o odmowie wszczęcia śledztwa lub dochodzenia.
§ 2. Postanowienie o wszczęciu, odmowie wszczęcia albo umorzeniu śledztwa wydaje prokurator.
§ 3. Postanowienie o wszczęciu dochodzenia wydaje Policja, przesyłając niezwłocznie prokuratorowi odpis postanowienia. Postanowienie o odmowie wszczęcia lub o umorzeniu wydaje prokurator albo Policja; postanowienie wydane przez Policję zatwierdza prokurator.
§ 4. O wszczęciu, odmowie wszczęcia albo o umorzeniu śledztwa lub dochodzenia zawiadamia się osobę lub instytucję państwową, samorządową lub społeczną, która złożyła zawiadomienie o przestępstwie, oraz ujawnionego pokrzywdzonego, a o umorzeniu także podejrzanego - z pouczeniem o przysługujących im uprawnieniach.

Dlatego wspominałem żeby od razu uderzać do prokuratury, ale nie w swoim mieście lecz właściwej ze względu na miejsce przestępstwa.

Nie jestem pewien ale umorzenie nie wymaga chyba uzasadnienia, mimo to nawet jeśli ktoś was zbędzie tekstami że de facto przestępstwo jeszcze nie zostało popełnione, to będzie musiał wydać postanowienie o odmowie. Niech się ktoś pod taką odmową podpisze, zawsze to trudniej zrobić niż powiedzieć zdezorientowanej osobie żeby szła do domu bo jeszcze jej termin wyznaczony w umowie nie minął (co w tych okolicznościach jest kpiną, już sam fakt braku jakiegokolwiek kontaktu z osobami które zabrały nasze pieniądze daje podstawy do złożenia zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa).
Nie traćcie czasu na prokuratury i policje w swoich miastach, oni i tak nie będą tego prowadzić a z tego co im powiecie (dla nich jesteście odosobnionym przypadkiem) mogą wywnioskować że robicie z igły widły.
_roberto_

18 Lip 2007, 16:48

kloss napisał(a): Poczekam jeszcze do 1 sierpnia ,bo wtedy mija ostateczny termin dostawy samochodu. Może rzeczywiście ci panowie mają problem z mocą przerobową, bo nie sądzę żeby sami pchali się do paki. .
Pozdrowienia od [email widoczny po zalogowaniu]

gdyby innie nie czekali Ty nie został byś oszukany!!!
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:50

sawa15 napisał(a):Siema all!!! Słuchajcie dzwonilem do p.Redaktor z Faktów i otoz sprawa ma sie tak:
jest wielka prośba o to żeby zgłosiły sie przede wszystkim do Niej te osoby, ktore mieszkaja we Wroclawiu lub okolicy (10-20km) poniewaz potrzebuje kontaktu osobistego z tymi osobami i potrzebuje w tym wzgledzie POMOCY!!!
Nie ma sie czego bac tylko trzeba sie przelamac!!! :) Ona rozdmucha ta sprawe tylko trzeba Jej ludzi z Wrocławia i okolic a wiemy ze takie są!!!

szkoda... mieszkam daleko!
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:52

sawa15 napisał(a):Bylem dzisiaj na policji ale niestety mimo iz mija termin odbioru samochodu jutro/czwartek/ zostalem potraktowany odmownie, nie przyjeto mojego doniesienia w naszej sprawie dotyczacego oszustwa. czy ktos sie czuje kompetentny aby mi pomoc w tej sprawie?? Czy policja miala prawo odmowic przyjecia przeze mnie zeznania o podejrzenie popełnienia przestępstwa?? Czy ktos moze to wyjasnic??

nie nie miała Ci prawa odmówić!
każde doniesienie trzeba sprawdzić. Gdyby zaczeli działać w czerwcu....
AsReal
Początkujący

18 Lip 2007, 16:52

Mój ostateczny termin przekazania samochodu mija dopiero 2 sierpnia, jednak na policji nie miałam żadnych problemów ze zgłoszeniem przestępstwa. Dowiadywałam się nawet, czy będę w jakiś sposób odpowiadać, jeżeli to przestępstwo nie zostało popełnione i dowiedziałam się, że nie
Sabi
Nowicjusz