Auto miejskie (90%) do 6 000zł

23 Kwi 2013, 10:18

Dobrze, a co z tym punto? Ogólnie najbardziej to właśnie chyba Punto najbardziej mi odpowiada (spalanie nie jest złe, nie trzeba chyba nawet tak bardzo LPG).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Silnik dynamiczny, tylko nie znam się na tym co tam do naprawienia jest - warto w ogóle? Sprzedawca przynajmniej szczery
Kapeek
Nowicjusz

Auto: nie mam

23 Kwi 2013, 10:40

Kapeek napisał(a):Chcę aby kiedy będę chciał przewieźć 4-5 osób nie było problemu

W takim razie odpuść sobie 3-drzwiowe auto.
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8

23 Kwi 2013, 14:14

Dokładnie,wiem z doświadczenia jak sie żle wsiada i jedzie jeśli jest 3drzwiowe auto.
zobacz tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Kwi 2013, 19:46

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Kwi 2013, 20:14

O te punto ładne.. jeszcze co do tamtego lanosa to wstrzymałem się, ponieważ tak jak podejrzewałem fundusze trochę wzrosły.. także mam około 8.000 zł na reasumując: auto niezbyt małe (tak jak radzicie 5 drzwiowe), tanie w eksploatacji/mało awaryjne oraz przede wszystkim mało palące bo to może być moja zmora w większych autach..

faworyci to chyba jak na razie Punto II cały czas bo tutaj spory wachlarz cenowy tych aut ale coś jeszcze? Lanosy chyba odpadają skoro mam trochę więcej kasy?

ale chyba przyjrzę się temu zielonemu punciakowi, bo przecież nie muszę akurat 8 000 wydawać :)
Kapeek
Nowicjusz

23 Kwi 2013, 20:21

Dlaczego odpadają? Zobacz sobie tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i jeszcze na montaż gazu zostanie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

23 Kwi 2013, 20:24

ta brava jest fajna. a jak masz 8 tysi to starczy ci zeby w niej powymieniac sporo. styknie na rozrzad nowe oponki lato/zima albo na kumulator bo takie rzeczy moga wyskoczyc;) sporo kosztuja a nie skreslaja auta przeciez bo to sprawy eksploatacyjne.

a ta brava naprawde ladna i silnik taki jak i w punto... pewnie nie bedzie to demon predkosci ale auto wieksze wiec i wygodniejsze;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Rok produkcji: 1996

23 Kwi 2013, 20:25

Właściwie to jakoś tak wydawało mi się, że cenowo nie znajdę super igiełki, ale zapomniałem, że przecież można kupić ładny model za ~6k i gaz tylko tutaj nasuwa się pytanie czy w takie auta 10+ lat warto inwestować nowy gaz? No i jako, że na razie widzę, że lanos i punto górują to może ktoś by je porównał tak chociaż pokrótce?

@dodam, że kupując to auto za około 8 000 zł zostaje mi cały czas około 1 000 zł na naprawy oraz 1 000 zł na OC ponieważ wiem, że przy zakupie fajnie jest mieć coś dodatkowo na ewentualne poprawki :)
Kapeek
Nowicjusz

24 Kwi 2013, 06:20

To zależy jak dużo masz zamiar jeżdzić,jeśli więcej niż 15tys rocznie to opłaca sie wsadzić gaz ewentualnie kupić auto już z nim zamontowanym ale nie starszym niż 3-4lata.

Co do porównania to miałem styczność z obydwoma (Lanos 1.6 i Punto 1.2 60KM).
Odnośnie Lanosa to dużo części pasuje od Astry I i są one dostępne za grosze,w przypadku silników 1.6 uwaga na uszczelki pod głowicą bo często lubią sie wypalać,minusem może być spalanie (po mieście 9-10l pb to norma),blacha "ocynk" więc nie ma prawa rdzewieć no chyba że auto było bite,ogólnie dobre auto dla 4-5osób jak potrzebujesz i jak dobrze poszukasz to znajdziesz auto od 1właściciela (często są to starsze osoby) i z dobrym wyposażeniem (ABS,klima,elektryka,poduszki itd).
Co do Punto to tu nie ma za bardzo co napisać bo jest podobne jak Lanos,dobra blacha,wmiare przestronne autko jak na swoją klase,za 6-8tys kupisz auto od 1 lub 2właściciela również z dobrym wyposażeniem no i spalanie na poziomie 7-8l pb,uwaga na rozruszniki bo to częsta przypadłość Fiatów (wiem po sobie z ostatniego czasu - Punto,Seicento,Panda).
Ogólnie jeśli masz pytania odnosnie któregoś z nich to śmiało pytaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Kwi 2013, 09:41

No właśnie mam wątpliwości co do wsadzania gazu ze względu na to, że raczej 15 000 to ja robił nie będę - fakt raz w roku zdarzy się wypad 1000km w obie strony, ale poza tym to raczej sporadyczne wypady nie dalej niż 100-150 km, a tak to miasto jedynie :) Więc nie wiem czy mi się to opłaca..

co do punto 1.2 60KM to może powiesz mi jak z dynamiką? Słyszałem, że troszkę za mało tych koni jednak i lepiej szukać wersji 80KM, prawda to? :>

Np takie coś (chyba niezły wypas jak na punto)

Lepiej to czy może takie zielone z Twojej aukcji w zupełności wystarczy?

Oczywiście nie jestem zamknięty tylko ślepo na Punto, przykłady innych:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nie wiem o tym aucie praktycznie nic niestety, ale wygląda na ciekawe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - słyszałem, że awaryjne...
[link do oferty na Allegro wygasł] - focus świetne auto tylko nie wiem czy za te pieniądze jest co się pakować :)
Kapeek
Nowicjusz

24 Kwi 2013, 10:52

Tak mocy może brakować szczególnie jak mówisz będziesz jeżdził w 4-5osób,80KM już całkiem fajnie jeżdzi ale ciężko jest go znaleść gdyż bardzo mało ich jest na sprzedaż.
Ten srebrny jako tako wygląda ale zdjęcia kiepskiej jakości więć ciężko coś powiedzieć.
Almera N16 za 5800zł to na 99% szrot.
Clio ładne choć widać że troche podpicowane,ja negatywnych opini nie słyszałem o tym aucie.
Ibiza też wygląda ok.
Focus to zależy,użytkownik krikus swojego sprzedał coś za 7000zl w stanie do jazdy i z dobrą blachą.
Barol
Awatar użytkownika

24 Kwi 2013, 10:57

Focus stoi u mnie w mieście więc to będzie chyba pierwsze auto które zobaczę(chociaż trochę się boję go kupić za taką kasę). Nissana faktycznie odpuszczę :D Clio do zastanowienia, największe szanse dalej ma Punto i Ibiza.

Ale tutaj nie mam pojęcia jak ze spalaniem. Wydaje mi się, że focus najwięcej spali? Najmniej chyba Punto/Ibiza?
Kapeek
Nowicjusz

24 Kwi 2013, 21:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] postanowiłem pojechać jutro/pojutrze i sprawdzić tego, ponieważ chcę się przekonać trochę do lanosów :) co myślicie?
Kapeek
Nowicjusz

25 Kwi 2013, 07:25

Wygląda na zadbanego ale moim zdaniem cena troche za duża jak na ubogą wersje.
Barol
Awatar użytkownika

25 Kwi 2013, 07:47

Potargować się to nie problem, myślę, że taka cena może być ze względu na prawdziwy przebieg lub przybliżony, tylko czy po takiego "golasa" warto w ogóle jechać?
Kapeek
Nowicjusz