Auto miejskie (90%) do 6 000zł

18 Kwi 2013, 15:09

Witam, mam zamiar kupić pierwsze auto w granicach 6 000zł (lubię mieć dodatkowe pieniądze na OC, ewentualne naprawy niż kupić coś za 7-8k i nie jeździć bo nie będzie od ręki funduszu na naprawy). Auto ma być przede wszystkim do miasta, ale wypady gdzieś dalej (400km) też będą się zdarzać (maks 2 razy w roku). Zastanawiałem się nad seicento jednak jest ono dla mnie niestety małe (przymierzałem się i lekka "lipa"). Chcę aby kiedy będę chciał przewieźć 4-5 osób nie było problemu - mam tu na myśli też ewentualny bagaż i tutaj nie wiem jak sprawdzi się corsa ;/ Bo Punto wygląda na dosyć pojemne. Auto ma przede wszystkim mało palić (preferuję benzynę , ewentualnie ładny egzemplarz z gazem). Myślałem nad corsą, punto w tym przedziale.. nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Z mojej okolicy linki, które mnie zainteresowały:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wydaje się być ładny.. i 75km na takie autko to dosyć sporo co też jest miłym dodatkiem

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co do punciaków to ponoć 60km dla nich to trochę za mało i sam nie wiem..
Kapeek
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Kwi 2013, 19:08

1.2 w Corsie miało 45KM (do 97roku) lub 65KM więc sprzedający sie troche pomylił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Kwi 2013, 08:19

Lub chciał się pomylić, ale upewniałbym się dopiero gdy auto będzie w ogóle warte uwagi. Co myślicie? A punciaki? Może coś lepszego do tej kwoty z rejonu Katowice-Chorzów?
Kapeek
Nowicjusz

19 Kwi 2013, 08:48

[link do oferty na Allegro wygasł]
to tak na szybko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Kwi 2013, 15:27

Czytałem trochę o Thalii i ponoć niezbyt ciekawe auto - może ktoś coś na ten temat powie? Zależy mi na niskiej awaryjności/tanich częściach.

Co do reszty to wszystko od handlarzy - Hyundai'owi muszę się przyjrzeć i poczytać , nie znam tego auta. Lanos wygląda fajnie ale wszystko zależy od tego ile już tam gaz siedzi, a jeśli nie napisał to pewnie długo. Civic też od handlarza ale chyba wygląda najlepiej - pytanie brzmi jak ze spalaniem u niego i resztą?
Kapeek
Nowicjusz

19 Kwi 2013, 18:16

U mnie na dzielnicy są dwie Thalie które od nowości mają tylko 1właściciela i chyba nie są aż takie złe skoro cały czas jeżdzą.
W Civicu zwracaj uwage na blachy bo lubią rdzewieć.
Ja od siebie dorzuce Brave
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...

19 Kwi 2013, 19:24

Znam rodzine w której mają Thalie już z 3 albo 4lata i sobie chwalą,mieszkają pare domow dalej ode mnie.
Barol
Awatar użytkownika

19 Kwi 2013, 22:11

W takim razie przyjrzę się Thalii, co do Bravy to jakoś nie myślałem o niej, bo wygląd odstrasza, ale jestem świadomy, że w tej cenie nie mogę być zbyt wybredny.

Ogólnie miałem zamiar czekać na dobrą okazję Punto II/Lanos, chociaż w tym drugim musi być gaz, a żeby trafić w okolicy na dobry silnik z niezbyt długim gazem to będzie pewnie ciężkie, a do połowy maja chciałbym autko już mieć.

Chciałbym podkreślić też, że bardzo zależy mi na małym spalaniu (może być benzyna). Jeśli znajdziecie kolejne ciekawe aukcje z okolicy Katowic to byłbym bardzo wdzięczny, lubię mieć szeroki wachlarz wyboru :)

No i dziękuję za dotychczasową pomoc

@
żeby nie było, że tylko czekam na gotowe 3 propozycje:

Kapeek
Nowicjusz

20 Kwi 2013, 06:05

1.0 w Corsie sobie odpuść,3cylindry które nie jadą.
Thalia i Punto coś za tanie jak na te lata.
Zobacz tego Lanosa [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

20 Kwi 2013, 09:03

ta corsa to faktycznie kicha z tym silnikiem... kiedys mialem okazje sie taka przejechac wszstko fajnie tylko ten silnik... slaby to raz dwa jego charakterystyka bardzo dziwna sprawial wrazenie bardzo glosniego i umeczonego... niezbyt przyjemnie sie jezdzi czyms takim po wiekszym miescie...

ta thalia moze byc taka tania ze wzgledu na automat. w takich malych autach nie jest to zbyt popularne rozwiazanie. aczkolwiek o samej skrzyni brak mi wiadomosci.

ten lanos wydaje mi sie ciekawa propozycja;D za cene 4 tysi calkiem sensowene auto;D swoja droga tez myslalem o takim zanim nie kupilem Civica;D
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Kwi 2013, 11:53

O nie wiedziałem, że lanosy stoją tak tanio, bo właściwie i wygląd jest ok, części tanie, a jeśli spalanie gazu stoi na przyzwoitym poziomie to myślę, że mam pierwszego poważnego kandydata :)

a może w takim razie ktoś wyjaśni mi tutaj na przykładzie jak to wygląda z gazem? Nie miałem styczności z autem własnym, więc nie mam pojęcia. Po prostu pierwsze 10-15 minut(zależy kiedy się silnik rozgrzeje?) jeździ się ponoć na benzynie a potem jakoś przełączamy na gaz, tak?
Kapeek
Nowicjusz

20 Kwi 2013, 14:32

Lanosy stoją jeszcze taniej bo za około 3 tyś zł spokojnie da się coś wybrać- mowa rzecz jasna o modelu z instalację LPG. To moim zdaniem dobry wybór,ekonomiczny,dostęp do części powszechny i są stosunkowo tanie.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

20 Kwi 2013, 20:27

Za 3000zł nie ma sie co spodziewać rewelacji,jeśli szukamy Lanosa do jazdy to minimum 4000-4500zł trzeba dac.
Barol
Awatar użytkownika

20 Kwi 2013, 22:40

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a tutaj coś bliżej, ale tamten lepszy silnik :<
Kapeek
Nowicjusz

21 Kwi 2013, 08:03

1.4 kompletnie sie nie nadaje do tego auta,wogóle tylna klapa krzywo spasowana i 149tys to on miał kiedyś.
Barol
Awatar użytkownika