Auto miejskie do 9000zl

21 Maj 2016, 11:40

Witajcie
Wiem że tytuł tematu jest podobny jak wiele innych ale każdy ma swoje indywidualne potrzeby, oczekiwania i możliwości

Poszukuje z dziewczyną samochodu tak do 9000zl (1000 zl zostawiam na oplaty i nieprzewidziane koszty)
Ja nie mogę piec prawa jazdy bo jestem osobą niepełnosprawna ale ma je moja dziewczyna.
Szukamy auta miejskiego, raz do roku może na wakacje gdzieś w dłuższą trasę. rocznie Matizem robiła 8-9 tyś km

Szukamy auta nie napchanego bajerami ponieważ nie chcemy później wydawać pieniędzy na naprawy a nie mamy nikogo kto mógłby nam pomagać przy naprawach (uczciwego mechanika) itp.
Wiadomo że zawsze coś się będzie psuć ale chodzi o koszty napraw, awaryjność

Chciałbym was prosić o pomoc w dokonaniu wyboru pomiędzy
Fiat Punto II FLY lub Grande Punto
Opel Corsa C
Skoda Fabia I
VW Polo IV
Szukamy autka tak max z 2002-2003 roku aby nie było zbytnio stare. Musi być klimatyzacja i wersja 5 drzwiowa w benzynie lub Benzyna + LPG (a może desel), wspomaganie kierownicy

Silnik minimum 1,2 / 60 km
Powinien być regulowany fotel i kierownica ponieważ moja dziewczyna ma 155 cm wzrostu Będzie parkowane na dworze

Czy w ogóle patrzeć na te autka sprowadzane za granicy, zamierzam przed kupnem i tak brać autko na diagnozę ale czy to nas ochroni przed działaniami handlarzy. Szukam wśród ludzi których znamy ale nie wykluczam zakupu w komisie. Jestem z Lubelszczyzny ale po auto jesteśmy gotowi jechać nawet na drugi koniec Polski. Chcemy kupić auto na przełomie czerwca i lipca

Z góry dziękuje za pomoc
kierszniak
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Maj 2016, 12:56

kierszniak napisał(a):Skoda Fabia I
VW Polo IV

Fajne auta (polo) ale sporo palą i praktycznie dopiero 1,4 jedzie normalnie :D
Puncioki fajne ale Grande nie dostaniesz za tą kasę.
Od siebie zaproponuję Toyotę Yaris I 1.0 fajne, mało palące i przyzwoicie jadące autko które powinno dać radę nawet na LPG w razie czego :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Maj 2016, 13:07

Jak przeglądam olx lub otomoto to grande punto widziałem a Yaris nie było. Spalanie na poziomie 7-8 l na 100 km są do zaakceptowania. A jak z korozją gniciem itp w polo
kierszniak
Nowicjusz

21 Maj 2016, 13:11

kierszniak napisał(a):A jak z korozją gniciem itp w polo

Nasze jest garażowane ale jest ocynk dość dobry więc jak nie będzie bity to nie powinno nic się dziać :wink:
Generalnie 1.2 pali w trasie przy mojej nodze w granicach 6 litrów na 100 km chyba, że depnę mocniej co dość często się zdarza to więcej pójdzie ale do tych 90-100 te 6 litrów około :wink: W mieście 7-8 litrów może być z tym, że 1,4 spala około 9 litrów :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 15:54

Ale lepiej szukać takiego krajowego czy lepiej sprowadzić sobie z Niemiec lub Szwajcarii ze niby tam lepsze drogi i inna kultura jazdy
kierszniak
Nowicjusz

22 Maj 2016, 16:09

Sprowadzanie jest bez sensu, bo odliczając opłaty i wyjazd na auto zostanie Ci jakieś 5k. Sensu tu nie widzę.
No i pamiętaj, że auta na zachodzie są droższe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...

22 Maj 2016, 16:25

mike - nie wiem co się tak uparłeś ;), że sprowadzanie takie drogie, to przecież zależy też od tego, kto gdzie mieszka, w innym wątku pisałeś to samo, odnośnie chłopaka z Wrocławia. A z Wrocławia w okolice Drezna, tam i z powrotem, z kolegą to 200 zł za paliwo, do tego 100 zł - kupionym z powrotem.
Tablice żółte (jak komuś się uda) / czerwone to koszt 400 - 600 zł.
Zarejestrowanie w PL - ok. 800 zł.
To wychodzi ... 1 800 zł.

... już piszę o co chodzi - po co każdemu pisać, że sprowadzanie jest bez sensu, jak każdy przypadek jest inny?
Oczywiście, że 1 800 zł to spora kwota, jak na ten budżet, ale różnie to bywa. Mnie się udało kiedyś z Niemiec sprowadzić 11-letniego Nissana Sunny, za 1 350 EUR kupiłem od osoby prywatnej (stare dzieje, w roku 2005), 160 000 km przebiegu, gdzie miałem go 4 lata i bezproblemowo dobiłem do 220 000 km.

Po co wykluczać automatycznie jakieś opcje? Można popatrzeć na [link do mobile.de wygasł] co jest dostępne w kwocie ok. 1 500 EUR. Tak? :)
tomekdk

22 Maj 2016, 16:48

Po co też od razu pisać, że kupi auto przy granicy? No i umówmy się, że wyjazd z Lubelszczyzny nawet te Twoje 200km od granicy jest śmieszny i pozbawiony sensu. A co jak trafi na minę? A co jak się nie zna? Będzie kogoś ciągał i to może jeszcze charytatywnie?
Mając kilka tys na zwykłe auto, nie mówię tutaj o jakiś zachciankach i spełnianiu motoryzacyjnych marzeń, bo to trochę co innego, nie warto jechać po auto więcej niż te 100km
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 16:52

Kurdę no :) - autor wątku pisał, że może całą Polskę przejechać w poszukiwaniu samochodu, a Ty mike piszesz, że nie warto, no, ale skoro ktoś chce i może lubi? - na to nie ma jednej reguły.

W innym wątku podałem bodajże 7 przykładów samochodów z rejonu Drezna, w budżecie ok. 1 500 EUR (i na pewno nie tak zasyfione w środku jak tamta przykładowa Panda i Xsara, które wybrał autor - tak dbali o nie? ... a ten, który zmienia Pandę pisał, że chce samochód dostawczy ... ta Panda wyglądała tak, jakby pełniła rolę dostawczaka ;)), i nie sądzę, by wszystkie były "do odstrzału". Można wybrać sobie i 10, kto jak chce. Udzielam się sporo w różnych miejscach i ile to ja razy czytałem, że ktoś zwiedził całą Polskę, w poszukiwaniu samochodu, także zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. I w tym kontekście - pewnie, że nie warto jechać na drugi koniec Polski ;)
tomekdk

22 Maj 2016, 22:58

No i właśnie dlatego napisałem, że nie warto jechać przez całą Polskę/ za granicę - będziesz szukać i szukać aut, jeździć może i po SKP, i tak w magiczny sposób budżet (tutaj 9k) stopnieje do 6.
Nie oszukujmy się, za tylle nie kupimy perełki i nówki. W ogłoszeniach są różne bzdury i super zdjęcia, a jak przyjeżdżasz na miejsce wydaje się, jakby auto z ogłoszenia i to, przy którym stoisz to zupełnie inne pojazdy. Prowadzi to zazwyczaj do tego, że taka osoba czuje się poniekąd zobowiązana do jego kupna, bo "tyle jechałem to nie bd wracać z pustymi rękami". I potem się zaczyna jaka to marka X jest do d.py.
Tutaj na forum doradzamy najbardziej rozsądne rozwiązania. Więc jeśli lubisz jeździć za hebelkami na zachód "250km od granicy" to Twoja sprawa, i życzę Ci jak najlepiej w tych polowaniach :ok: Ale nie wpajaj tutaj ludziom nie znającym się na motoryzacji wyjazdów po tanie auta, bo to tylko marnowanie ich czasu, pieniędzy oraz nerwów. Większość takich wycieczek skończy się zapewne w przybytkach panów o imieniu Semir oraz na kupnie "perełki"...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:10

mike1735 napisał(a): Większość takich wycieczek skończy się zapewne w przybytkach panów o imieniu Semir oraz na kupnie "perełki"...

Widzę też fana Kobry 11 :P Fakt faktem widziałem gdzieś na necie na facebooku chyba jak wyglądają auta w Niemczech gdzieś u Turasów i aż się zdziwiłem jakie to "ideały" tam sprzedają :shock: Bite, klepane i jeszcze źle podobierane elementy a i tak większość na eksport to po co tam dbać o detale :P Kup ładne to tylko od prywaciarza a ci się cenią bo wiedzą co mają :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:31

Krzychu napisał(a):Widzę też fana Kobry 11
za młodu się obejrzało kilka odcinków, a i nie wpadłem na nic bardziej inteligentnego :D
Tutaj ciekawy film

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:37

No tak, tylko nikt tutaj nie pisze o Turkach, w innym wątku podałem 7 przykładów z jednego rejonu, od Niemców - osób prywatnych, i nawet na głupich zdjęciach każdy z nich wyglądał lepiej, niż te tutaj (czy z tamtego wątku). Dlatego może lepiej pojechać w 1 miejsce do Niemiec, mieć 10 typów w okręgu 20-30km, aniżeli jeździć po całej Polsce za "perełką".
I proszę bez uwag personalnych typu "wiem więcej o Tobie, niż Ty sam":
"Więc jeśli lubisz jeździć za hebelkami na zachód "250km od granicy" to Twoja sprawa, i życzę Ci jak najlepiej w tych polowaniach"
ani to zgodne z prawdą, ani śmieszne, ani pomocne. Pozdro.

P.S. a ten film to bardziej w nawiązaniu do tego, co można kupić w Polsce, a nie w Niemczech. Mam rodzinę w Niemczech i nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek z nich kupował w takim miejscu, ani jakikolwiek sąsiad.
tomekdk

22 Maj 2016, 23:56

tomekdk napisał(a):Więc jeśli lubisz jeździć za hebelkami na zachód "250km od granicy" to Twoja sprawa, i życzę Ci jak najlepiej w tych polowaniach"
ani to zgodne z prawdą, ani śmieszne, ani pomocne. Pozdro.
to nie miało być zabawne. Po prostu zasłużyłeś sobie u mnie na taką łatkę, a ja jestem z tych osób, które nie zapominają łatwo pierwszego wrażenia o danej osobie. Także u mnie już jesteś spalony :ok:
Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo w kółko używasz tych samych argumentów-inwalidów.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 00:05

mike1735 napisał(a):Tutaj ciekawy film ...

Bingo to ten film :ok: Teraz sobie tomekdk obejrzyj ten filmik i zobacz o co chodzi.
tomekdk napisał(a):P.S. a ten film to bardziej w nawiązaniu do tego, co można kupić w Polsce, a nie w Niemczech. Mam rodzinę w Niemczech i nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek z nich kupował w takim miejscu, ani jakikolwiek sąsiad.

Ale wyobraź sobie, że 99% tych "okazji" trafia do Polski i do innych państw. Te lepsze zostaną w DE. Nie mówię, że nie można kupić dobrego auta od Helmuta co go pod kocem trzymał i tylko do kościoła wyjeżdżał ale to tylko parę sztuk na 1000000 trafisz a te normalne to albo od turków właśnie chyba, że kupisz od prywatnego wtedy dobry będzie jak się znasz ale nie warto mając 9000 zł tylko na wszystko :idea: Ja sam rozważam wyjazd po auto za granicę ale to za jakieś 3 lata i jak będę dysponować budżetem około 20-30 tys zł :D Wtedy kupię fajne auto zapewne od Niemca ale zdaję sobie sprawę, że będzie miało duży przebieg zwłaszcza, że będę szukać albo jakiegoś Leszka, BMW, Merca a i koszty będą spore akcyzy >2000 ccm :D ew. jakieś fajne Renault Laguna III 2.0 turbo, Megane III itp. :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika