Auto miejskie w przedziale 9-10 tysięcy.

23 Lut 2020, 23:17

Witam, szukam jakiegoś samochodu za kwotę mniej więcej 9-10 tysięcy. Okolice Torunia +50km jestem w stanie podjechać jeśli będzie warto. Będzie eksploatowany głównie po mieście i to sporo. Do tego 1-2 razy w miesiącu jakaś dłuższa trasa ~250km w jedną stronę. Jestem młodym kierowcą i prawo jazdy mam dopiero 2 lata więc fajnie jakby OC nie było za takie autko porażające dlatego myślałem o jakimś małym silniku 1.2/1.4, jednak fajnie jakby chociaż te 75-90KM miał. Wymagania to na pewno 5 drzwi, i zależy mi na roczniku min. 2007 (autko do pracy). Fajnie jakby spalanie w mieście nie wybiegało poza 7l. Rozważam też opcję dołożenia może w przyszłości gazu ale sam nie wiem, tutaj liczę na wasze opinie. W temacie samochodów jestem całkowitym laikiem więc czekam na wasze propozycję. Myślę że będziecie lepiej ode mnie wiedzieć jakie samochody z jakimi silnikami w tym przedziale cenowym. Wstępnie patrzyłem na Peugeot 207 1.4 np w kombi coś takiego:

[link do oferty na Olx wygasł] LUB

[link do oferty na Olx wygasł]

lub taki focus:

Ceny tych 207ek mocno niższe niż średnia dlatego czy jest sens w ogóle na takie coś patrzeć? Czekam na rady.
FUITP
Nowicjusz

23 Lut 2020, 23:24

Jeszcze coś takiego znalazłem:

FUITP
Nowicjusz

24 Lut 2020, 12:17

207 od handlarzy za grosze więc rewelacji bym się nie spodziewał.

Focus z beznadziejnymi zdjęciami ale wydaje mi się że prawa strona jest jakaś łaciata (malowana) do tego kombi z tym silnikiem tak nie bardzo..

Pierwsze Grande warte uwagi i wyszczególnione naprawy.
Drugie to takie beznadziejne ogłoszenie,zero opisu i zdjęcia z dupy ale jak masz niedaleko to można podjechać obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2020, 12:22

Zainteresowala mnie bardzo Ibiza 3 2006r 1.4 benzyna 86km. To ogłoszenie dokładnie

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może się ktoś wypowiedzieć o tym modelu?
FUITP
Nowicjusz

24 Lut 2020, 12:26

Dobry silnik i ładnie się prezentuje,obejrzałbym.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lut 2020, 22:21

Jeszcze coś takiego znalazłem, które mi się podobają i są w okolicy:

Ktoś mógłby zaproponować/polecić coś od siebie?
FUITP
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...

25 Lut 2020, 00:08

Teraz doczytałem Twój pierwszy post od początku do końca i..

FUITP napisał(a):zależy mi na roczniku min. 2007 (autko do pracy)

Co ma piernik do wiatraka? Idąc tym tropem kupisz sztrucla od handlarza sprowadzonego za grosze..

FUITP napisał(a):Fajnie jakby spalanie w mieście nie wybiegało poza 7l

No i tutaj zaczynają się schody bo do 7l spalania to kupisz coś pokroju Seicento..
Barol
Awatar użytkownika

25 Lut 2020, 01:08

Barol napisał(a):Co ma piernik do wiatraka? Idąc tym tropem kupisz sztrucla od handlarza sprowadzonego za grosze..

Modele starsze niż te 15 lat po prostu mi się nie podobają to raz(z pewnymi wyjątkami oczywiście). A dwa że do pracy potrzebuję czegoś świeższego niż 20 latek. Tyle.

Barol napisał(a):No i tutaj zaczynają się schody bo do 7l spalania to kupisz coś pokroju Seicento..

Z tego co przeglądałem raporty np tej Ibizy wymienianej wyżej to spalanie oscyluje własnie w okolicach ~7l więc chyba nie jest jednak tak źle.
FUITP
Nowicjusz

25 Lut 2020, 09:56

FUITP napisał(a):Z tego co przeglądałem raporty np tej Ibizy wymienianej wyżej to spalanie oscyluje własnie w okolicach ~7l więc chyba nie jest jednak tak źle.

Tryb mieszany :wink:

Zainteresuj się tymi Grande.

A pro po Seata to tutaj bezpośrednio od właściciela i po negocjacjach zostanie jeszcze na montaż lpg.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lut 2020, 12:02

FUITP napisał(a):Modele starsze niż te 15 lat po prostu mi się nie podobają to raz(z pewnymi wyjątkami oczywiście). A dwa że do pracy potrzebuję czegoś świeższego niż 20 latek. Tyle.

Wiesz mają 10k na auto raczej się nie wybrzydza. Takie Polskie realia.

FUITP napisał(a):Z tego co przeglądałem raporty np tej Ibizy wymienianej wyżej to spalanie oscyluje własnie w okolicach ~7l więc chyba nie jest jednak tak źle.

W raportach na autocentrum np. często są takie bajki, ze zastanawiam się czy Ci co je pisza umieją liczyć spalanie lub czy sami wierzą w to co piszą. Po mieście rzadko, którym autem w pb daje się zejść do takich wartości. Oczywiście dużo zależy od długości odcinków pokonywanych na strzał oraz wielkości miasta tj korków z tym związanych.

Ibize bym sobie odpuścił ze względu na ergonomie wnętrza i blache, która jest z rudą za pan brat.

W swoim obszarze oraz wymaganiach wedlug otomoto na tą chwilę masz ok 50 aut do wyboru. PRzejrzałem je na szybko i według swojej subiektywnej opinii poleciłbym.

e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2020

25 Lut 2020, 12:31

e0hater napisał(a):blache, która jest z rudą za pan brat.

Nie ma aż takiej tragedii :wink:

e0hater napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-mi ... 53040cff06

Miałem wrzucić to ogłoszenie [link do oferty na Olx wygasł] ale coś mi śmierdziało odnośnie ceny i młodego rocznika i tak sprawdziłem to zadbane sztuki chodzą po 13-14k..
Barol
Awatar użytkownika

25 Lut 2020, 15:22

Barol napisał(a):A pro po Seata to tutaj bezpośrednio od właściciela i po negocjacjach zostanie jeszcze na montaż lpg.
[link do oferty na Olx wygasł] ... 8689e4de81

Też wpadłem na to ogłoszenie ale zapomniałem je tutaj wstawić. Spróbuje jakoś tam podjechać i zobaczyć. Wstępnie jestem umówiony na oglądanie tej Ibizy, po drodze będę mieć też to punto które podsyłaliście [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do micry to nie jestem do końca przekonany bo nie bardzo mi się podoba. Jednak chyba dam radę zobaczyć w tym tygodniu tą która stoi w Toruniu i dam znać.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego Grande Punto z lpg. Jak to jest z używanymi samochodami z lpg? Można ufać takiej instalacji? Gdzieś w internecie czytałem że lepiej kupować bez lpg i samemu założyć bo nie wiadomo w jaki sposób była eksploatowana etc.
FUITP
Nowicjusz

25 Lut 2020, 15:38

NA pewno warto sprawdzić papiery od gazu zeby wiedziec jakie komponenty są założone i od kiedy(ile już auto jezdzi na gazie).

Fiat jest prosty jak konstrukcja cepa więc nie powinien sprawiać problemów a i koszty są na poziomie spożywczego.

W aucie za 9-10 myślę, że lepiej kupić auto już z LPG chyba, że planujesz zrobić na tyle dużo kilometrów aby ona Ci się zwróciła bo inaczej robisz sobie koszty a nowemu nabywcy prezent.

Przejedziesz się autem na pb i potem na gazie i zobaczysz sobie czy czujesz róźnicę. Czy nie szarpie, nie strzela, nie zamula itp. Wtedy będziesz miał wstępne rozeznanie czy jest dobra instalacja założona i poprawnie użytkowana.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2020

25 Lut 2020, 15:46

Z punto jeszcze coś takiego znalazłem

Tylko cena nieduża i przebieg też jakby się mały wydawał? Ale mam bardzo blisko więc mogę sprawdzić. Co sądzicie?
FUITP
Nowicjusz

25 Lut 2020, 15:57

FUITP napisał(a):Tylko cena nieduża i przebieg też jakby się mały wydawał? Ale mam bardzo blisko więc mogę sprawdzić. Co sądzicie?

Dopiero przeczytałem że klimatyzacja niesprawna. Jakie to mogą być koszty?
FUITP
Nowicjusz