Auto na 10 lat

05 Sie 2015, 17:26

W passku 94 rocznik
sza
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: brak

05 Sie 2015, 19:24

Ale tak zastanówcie się jeżeli ktoś nie jest miłośnikiem akurat danej marki to po co kupować za 15k w124 z podstawowym syfnym silnikiem jak za 16-18k można kupić Lexa gs300 który pod maską ma legendę czyli 2jz pali o wiele mniej, jedzie o wiele szybciej no i też się nie psuje. Do tego trzeba dodać że nie rdzewieje a części są w100% dostępne i to za normalną kasę.
Pewnie teraz pojawią się obroćy jak zawsze przednich siedzeń i komfortu w w124 to nadmienię GS MK2 też ma duże miękkie siedzenia i też się płynie tylko o wiele ciszej i oszczędniej. :mrgreen:
sza napisał(a):W passku 94 rocznik

To samo tyczy się takich wynalazków jak passat b4 który tak naprawdę nic ciekawego nie wnosi bo jego odpowiednikiem jest np: avensis1 który tak samo jest wyglądem porywający :D, pali tyle samo co 1,9 td i to wersja 2,0 16v (16V dla wieśwagena to była kategoria super sport :D )... , ma strefy zgniotu i bardzo często 6x P.P...po prostu jedzie jak auto z tej epoki tylko proszę Was nie piszcie o tanim serwisie bo kupując staruszka passka można o wiele bardziej popłynąć niż przy młodszym avenie.

I jeszcze rozumiem gdyby to było różnicy 10k passek b4 vs aven1 ale to często jest kilka tysięcy a jazda całkowicie inna nie wspominając o ekonomii silników benzynowych.

No i tu jeszcze kłania się jeden temat czyli cena zbycia bo jeżeli cariny dorównują cenom avena1 a aven jest rozwinięciem cariny to już raczej wielkiego spadku wartości nie odnotujemy... czyli koszty będą się wiązać z tym co wyjeździmy a w przypadku passka którego można kupić za 150 eur. to czego można się spodziewać???
A no tego że kupimy sztukę za 4-5k z paliwożernym, przestarzałym benzyniakiem włożymy w niego parę złoty i za kilka lat weźmiemy 2k...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Sie 2015, 21:55

Koniu napisał(a):Zobacz na przebieg tego Audi :wink:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 3c4843ad9f

Zobacz na przebieg tego Passata b5 z 1.6 :roll:
[link do oferty na Olx wygasł]
A co do korozji. Co za problem po zakupie zabezpieczyć antykorozyjnie takiego Mercedesa?
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Sie 2015, 21:57

Każdy chwali auto, którym jeździ. ;)
Lexus fajny, tylko szkoda, że tak mało tych aut na rynku wtórnym. :/
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sie 2015, 22:01

No i ciężko o Lexa kombi :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sie 2015, 06:13

Nie no co do passata to byłem bardzo zadowolony auto praktycznie się nie psuło silnik był ok w momencie jak się go pozbywałem. Jedyne co to spalanie miał spore na gazie za miastem 10 w mieście 15 ale to idzie przełknąć bo na gazie. Części tanie, rzadko się psuł. Generalnie auto było ok ale mało pakowne jak potrzebowałem coś większego przewieźć (sedan).
Jeździłem nim 10 lat w trasie chyba nigdy nie stanął z wyjątkiem tego kielicha.
Silnik tam był 8 zaworowy benzyna 2 litry.

Co do samochodu raczej aż tak wiekowych nie chcę kupować tj. z lat 90-tych.
Na pewno benzyna, auto rodzinne, zużycie paliwa do max takiego jak passek, w miarę bezawaryjne i na te załużmy 10 lat.
15 starczy czy trzeba np. 20?
Nie chcę wam głowy truć, ale co w końcu konkretnie?

Bo przewijają się tu głównie mercedes, audi, bmw, brałem np. pod uwagę octavię combi, ktoś napisał hyundai, czy toyota lub lexus. Straszny rozrzut.
Czytając wcześniej inne wątki to ludzie piszą o:
opel 1,8; octavia, passaty audi, honda, toyota.

Jeszcze takie techniczne pytanie czy jeśli coś znajdę i damo do sprawdzenia w serwisie to po pozytywnej weryfikacji można kupować czy nie bardzo?
sza
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: brak