Auto na 10 lat

30 Lip 2015, 12:46

Ile trzeba by wydać i jakie auto kupić by posłużyło ~10 lat?

Wymagania:
1. Auto rodzinne (nie musi być wan ale takie by się zmieścić w 4 osoby + bagaż
2. Silnik adekwatny do masy auta z pasażerami np. 1,8
3. Paliwo - benzyna+gaz
4. Względnie tanie w utrzymaniu (naprawy)
5. W miarę bezawaryjne.

Zakładam np. auto 10-letnie że może do 20 pociągnie (to przykład)
Inne dane:
1. Rocznie będę robił 10-20 tys. km (głównie jazda po mieście, raz na m-c wypad 200-500 km, raz na rok 2000-3000 - urlop)
2. Powinno mieć klimatyzację, miło jakby centralny miało
3. Powinno być względnie wygodne

Jaka marka, typ itp nie wiem nie znam się generalnie prawie wszystkie samochody mi się podobają wizualnie (najbardziej warszawy ale to raczej odpada ;) ).
Ja nie będę dłubał przy samochodzie bo nie mam na to warunków

Nie napiszę jakie auto mam bo nie mam ale jeździłem przeróżnymi, dobrze mi się jeździło większymi np. primera, passat, golf, gorzej civic, średnio np. ibizą kiepsko polo, pegout 107, względnie dobrze fiatami niektórymi, astrą starą ok.

Z góry dzięki za rady.
sza
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: brak

30 Lip 2015, 13:05

Po pierwsze ustal orientacyjny budżet. Po drugie auto nowsze niekoniecznie będzie trwalsze, chociaż wiadomo, że będzie miało mniejszy przebieg. Jeśli chcesz, aby auto długo jeździło to warto poszukać zadbanego egzemplarza, serwisować w obeznanym z daną marką/modelem warsztacie i nie oszczędzać.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

31 Lip 2015, 08:20

Właśnie o to chodzi że nie znam budżetu. Oczywiście jest jakaś tam kwota którą dysponuję np. 15 tys. ale nie wiem czy to wystarczy. A jeśli nie to nie wiem ile mam jeszcze skombinować kasy. Gdzie nie pytam to słyszę to mało kasy na auto rodzinne które by chwilę pojeździło - pytam dlatego tutaj ile kasy musiałbym skombinować.

Aha zdaję sobie sprawę że pewnie na "dzień dobry" trzeba będzie dołożyć ze 2-3 tys. na np. ubezpieczenie, przegląd, wymianę paska, filtrów itp. Dlatego prosiłbym np. 20 tys. + 2 tys albo 10 tys. +3 tys. itp.

Zauważyłem, że w sprzedawanych autach jest straszny rozrzut cen - przypuszczam że wynika to głównie ze stanu.
Dużo negatywnych opinii czytałem o Renault zwłaszcza lagunie czy megane również? O ile dobrze rozumiem to chodzi tu pewnie o elektronikę.
Rozsądne ceny i opinie widziałem np. o kia sorento.

Oglądając to forum natknąłem się głównie na odpowiedzi:
Opel astra 1,8, różnego pochodne vw (audi, skoda, seat, vw), jak również auta japońskie (które mają ponoć tendencję do rdzewienia).
Z tego co pytałem to największy wpływ na np. cenę samochodu mają: "buda", silnik na drugim miejscu wyposażenie.

Szukam trochę złotego środka - z jednej strony chciałbym względnie mało wydać (by się nie zadłużać po uszy) a z drugiej możliwie długo i względnie małoawaryjnie jeździć. Miałbym zamiar jeździć autem pewnie aż je skończę - jak się przywiążę do czegoś to nie lubię zmieniać.
sza
Nowicjusz

31 Lip 2015, 09:02

15k spokojnie starczy na auto. Za tyle można kupić mazdę 6, vectre c, mondeo mk3 ale tu bez gazu, BMW e46, cytrynę c5 ii gen, lagune 2 FL (przed FL i megane ii nie polecam)
Z tańszych to za 10k wyrwiesz accorda VI, avena 1, w210,
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Lip 2015, 09:46

Koniu napisał(a):15k spokojnie starczy na auto. Za tyle można kupić mazdę 6, vectre c, mondeo mk3 ale tu bez gazu, BMW e46, cytrynę c5 ii gen, lagune 2 FL (przed FL i megane ii nie polecam)
Z tańszych to za 10k wyrwiesz accorda VI, avena 1, w210,

Dziękuję za rady - ja wiem że kupię tylko z tego co czytam na forum (nie znam się wybaczcie) to często w tej cenie są auta prawie 13, 15-to letnie. Wiem że sam rocznik (jak to często piszą ludzie) nie jeździ ale jakoś nie wyobrażam sobie że samochodem 25 letnim bez problemów będę jeździł. Jeszcze silnik rozumiem - mało jeżdżę, raczej wymiany terminowo zamierzam robić, ale blacha to raczej skoroduje za ten czas.
Znajomy mi polecał starszego merca (2001 rok - chyba w210) ładny ale odrzuciłem bo obecnie ma auto 14 lat (kosztował chyba 13 - minus sedan).
sza
Nowicjusz

31 Lip 2015, 10:08

Dysponujesz ciekawym budżetem który pozwala Ci na zakup fajnego i zadbanego auta,nawet te z roczników 2001 będą okej jeżeli faktycznie są zadbane. Z młodszych a zarazem rodzinnych możesz równie dobrze szukać wspomnianej Vectry C z 1.8 i lpg oraz Seata Toledo- tutaj również 1.8.
Atticar
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Model AA – pierwszy samochód Toyoty powstał 85 lat temu
    Toyota AA, pierwszy model w historii największej japońskiej marki, jest starsza od samej firmy. Dokładnie o rok starsza. Kiichirō Toyoda uruchomił linię produkcyjną swojego pierwszego samochodu dokładnie w kwietniu 1936 roku. ...

31 Lip 2015, 10:17

sza napisał(a):Dziękuję za rady - ja wiem że kupię tylko z tego co czytam na forum (nie znam się wybaczcie) to często w tej cenie są auta prawie 13, 15-to letnie. Wiem że sam rocznik (jak to często piszą ludzie) nie jeździ ale jakoś nie wyobrażam sobie że samochodem 25 letnim bez problemów będę jeździł. Jeszcze silnik rozumiem - mało jeżdżę, raczej wymiany terminowo zamierzam robić, ale blacha to raczej skoroduje za ten czas.
Znajomy mi polecał starszego merca (2001 rok - chyba w210) ładny ale odrzuciłem bo obecnie ma auto 14 lat (kosztował chyba 13 - minus sedan).

Ja mam nalatane minimum 700-800 tysięcy kilometrów w swoim Mercedesie (na liczniku 'tylko' 386 tysięcy) i robię 2 razy w miesiącu trasy Warszawa - Szczecin, wychodzi 2-4 tys. km miesięcznie. Ale zadbane W210 (czytaj: bez rdzy) osiągają absurdalne ceny, przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

31 Lip 2015, 10:22

Rok produkcji 2001 i przebieg 76 tys? :shock:
czyli rocznie ktoś robił 3 tys? - bez jaj
sza
Nowicjusz

31 Lip 2015, 10:26

Polecam zainwestować w kalkulator - wychodzi jakieś 5450km rocznie. ;)

Przebieg pewnie skręcony ze 176 tys. km, ale to i tak nic dla tego auta. Plus blachy wyglądają całkiem nieźle.
Ossy
Forumowicz VIP

31 Lip 2015, 11:10

Zobacz na BMW e38.. Te auta maja tyle lat a ciagle wyglądają i jeżdżą swietnie :)
Możesz zainwestować np w e39, to udana piątka, nie było tu tyle elektroniki co w e60.. :)
Moje mondeo ma lat 16 a jeździ trasę Fulda-Wrocław.
Aktualnie zrobiło trasę Fulda-Wrocław-Szczecin-Kołobrzeg a z Kołobrzegu wróci do wrocka i wróci do niemcowni.
Za rok planuje jechać do Włoch :)
Grunt to stan, moje auto na sie lepiej niż wszystkie mk4 sprowadzone z zachodu jako okazje albo sprzedawane przez firmy :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Lip 2015, 11:18

Starym dobrym BMW z R6 zawsze warto się zainteresować. Dorzucam jeszcze Audi A6C4 i Volvo 850/S70/V70.
Ossy
Forumowicz VIP

31 Lip 2015, 17:40

Szczerze mówiąc w tej kasie poszukałbym... Wychuchanego Mercedesa W124 :) auto budowane jeszcze w czasach, gdy najważniejsza była satysfakcja klienta, a nie "ekologia" czy złodziejskie profity dla korpo :mrgreen:
Ciekawostka : cytat z instrukcji obsługi W123- "producent nie podaje procedury naprawy mostu napędowego, ponieważ nie przewiduje jego awarii" :D obecnie to by było w stylu "co x km zaleca się sprawdzenie poziomu środka smarnego w silniku" lub "po każdej ingerencji w ciśnienie opon zalecana kalibracja czujników tegoż ciśnienia w ASO" :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2015, 11:21

Wszystko pięknie fajnie, ale czy faktycznie pojeżdżę tym chwilę. Bo wydaje mi się że auto które już ma np. te 15 lat to niedługo pójdzie do kasacji ze względu na korozję. Nie posiadam garaż a jeździć chciałbym codziennie, auto lekko nie będzie miało.
Myślałem że kupię tanie względnie nowe np. kia czy chewrolet i pojeździ - niektóre modele poniżej 10 lat bym mógł dostać w tej cenie, nie powiem mercedes bardziej mi sie podoba (chociaż ciut duży) ale to są auta po 15 lat i więcej za 10 to już zabytek ;)
sza
Nowicjusz

02 Sie 2015, 11:52

Wg mnie wystarczającą rekomendacją dla takich aut jak stare Toyoty czy Mercedesy w wieku 20-25lat jest to, że są bardzo porządane w Afryce :naughty: nie sądzę aby chcieli jeździć starymi awaryjnymi gratami.
Tak jak napisałem wyżej te auta przy odpowiedniej obsłudze i kulturze technicznej będą jeździć i jeździć. Nie wiadomo jak te nowoczesne "ekologiczne" kosiarki będą się prezentować za te 10 lat, ale raczej nie grozi im eksport do krajów trzeciego świata, chyba że jako materiał na surowiec :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2015, 12:56

Golfy jedynki również są pożądane z tego co gdzieś tam oglądałem - ja bym jednak takiego nie chciał. Ale nie sądzicie że w Afryce są trochę inne warunki dla np. korozji? Nie jest bardziej sprzyjający klimat czasem?
sza
Nowicjusz