Auto na 18-stke ;-)

11 Wrz 2007, 22:27

Witam.
Szukam samochodu który mógłbym dostać jako prezent na 18 urodziny. W samochód będę musiał wkładać swoje pieniądze.Tylko zakup funduje mój ojczulek ;-) Samochód powinien być do 10 tys . I wiadomo ... Mało pali, tanie części zamiennie , dynamiczny i żeby ładnie się prezentował ;-) Wiem że taki samochód nie istnieje (może sie myle :-p) Dlatego chodzi mi o jak najodpowiedniejsze zestawienie tych wszystkich własności. Nie chce mieć problemów z wyprzedzaniem czy żebym zostawał w tyle na skrzyżowaniach. W końcu mam 18 lat i chce troszke poszaleć samochodem, ale niestety i kasa na jego utrzymanie jest ograniczona ;-/ Dobrze by było gdyby spalał do 10l na 100km. Myślałem o Golfie III VR6 jednak on pali w granicach 12-15 w mieście :-/ , [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale słyszałem że jego dynamiczność jest nie zadowalająca :-/
sharqu

12 Wrz 2007, 06:53

:D Taaaa!? Mnie musiał wystarczyć używany rower...Gratulacje i moc życzeń z okazji osiemnastki :wink:
Vectra będzie niezła, ale z silnikiem 2.0. Przy startowaniu spod świateł z piskiem, będziesz co trochę odwiedzał serwis opon, bo będą się - te napędzane - nierównomiernie zużywały. I proszę: zweryfikuj swoje podejście do przedstawionego stylu jazdy, który z racji wieku zamierzasz uprawiać...Być może rychło dołaczysz do tych kolegów, którym Rodzice już tylko kwiaty na nagrobek przynoszą. 8)
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

12 Wrz 2007, 20:07

Dziękuje za życzenia Smile

I proszę: zweryfikuj swoje podejście do przedstawionego stylu jazdy, który z racji wieku zamierzasz uprawiać...Być może rychło dołaczysz do tych kolegów, którym Rodzice już tylko kwiaty na nagrobek przynoszą. Cool

Nie no bez przesady, aż taki szalony nie jestem Smile Po prostu chce żeby miał kopa czyli żeby było czuć że sie jedzie i nie było wstydu przed kolegami :-p

A co do Vectry 2.5 V6 . Orientuje sie może ktoś jakie ma spalanie. W internecie znalazłem min 4 wersje i nie wiem która jest prawidłowa :-]. Czy opłaca się dorzucić ten tysiąc czy dwa i mieć lepszy silnik , czy może bedzie to oznaczało dużo więcej wydawania pieniędzy na paliwo :-/
sharqu

12 Wrz 2007, 21:01

no vectra hmm niezły wybór ;d
golfik dosc popularny tanie czesci po lekim tuningu tez duuzo moze ;)
ja tu bym był na Honde civik z 97r mozna dostac fajne modele po 10koła
lub wersja 4 tez fajne autka ;d tanie czesci maja podobna moc co do seri 5 ;)
smigac tylko ;)
GuciO
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

15 Wrz 2007, 14:08

Ja też byłbym za Hondą... Civici, Prelude (choć nie wiem ile pali). Golf VR6 to silnik 2.9 to chyba już przesada. Jeśli VW to Golfa II, lub III 1.8, ewentualnie Scirocco(zadbane zrobi takie wrażenie, że nie będziesz musiał się ścigać).
damczer
Początkujący

15 Wrz 2007, 20:05

Scirocco ma bardzo dobry design do tuningu i ogólnie taki agresywny dosyć jest , ale jego wnętrze pozostawia wiele do życzenia. Jest za bardzo kwadratowe :-/

To samo w Prelude , a co do Golfa VR6 to silnik ma 2.8 i dla mnie to nie przesada :-D Wiadomo że nie bede jeździł nie wiadomo jak szybko ale ludzie w moim wieku lubią się szybko rozpędzić do 100 km/h i utrzymywać tą prędkość dlatego nie zależy mi żeby samochód jechał max 300km/h bo i tak nie bede aż tak go rozpędzał , chce tylko żeby miał dobre przyśpieszenie a a Golf VR6 ma bardzo dobre z tym że dużo pali ;-/

Zastanawiam się więc nad :
-Oplem Vectrą B 2.0 16v
-Oplem Vectrą B 2.5 V6 ( ten będzie ciężko znaleźc do 10tys. :-/ )
- Hondą Civic V/VI
sharqu

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
    W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...
    Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...

15 Wrz 2007, 22:58

Wcale nie potrzebujesz nie wiadomo jak wielkiego silnika, żeby mieć dobre przyspieszenie... Ja też jestem młody, lubię szybką i agresywną jazdę, a chwilowo silnik 1,8 w moim Mondeo w zupełności mi wystarcza... It's not the ride... It's the driver, who wins the race! Tak więc jak się samochód będzie rozpędzał, często zależy od tego jak jeździsz. Oczywiście, że chciałbym mieć MDO z silnikiem 2,5 ale po co, skoro i tak nie mam gdzie nim zaszpanować. I tak większa ilość dresiarzy ma pełno tuningu na swoich autkach, i nie potrafią tak naprawdę nimi jeździć, a jeśli chodzi o start od świateł, to zostają daleko z tyłu. Nie trzeba wcale dresiarza, MDO wystarcza mi też chwilowo, żeby pokazać od świateł łajzom w BMW, że najczęściej nie potrafią jeździć.... W ciągu ostatnich 4 miesięcy tylko raz mi się trafił kierowca, który mnie wyprzedził od świateł... Gościu w Mini Cooper, który też wie jak jeździć, a nie tylko szpanuje, co ma pod machą... Ja wcale nie mam zamiaru szpanować, nie twierdzę że Mondeo to jakaś super fura... Ma swoją przyczepność, a silnik 1,8 jest wystarczający, a nie jakiś wypasiony... Jak napisałem wcześniej, jeśli chcesz zaszpanować przed kumplami, naucz się jeździć i rozpędzać samochód, a nie kupuj czegoś co wypije benzynę razem z twoimi oszczędnościami.... Tymbardziej 10,000... moim zdaniem w tym zakresie raczej nie jest łatwo o coś super wypasionego z ogromnym kopem w naprawdę dobrym stanie.... no chyba że kochasz skarbonki bez dna :lol:

P.S. Jeśli chcesz na sportowo, to stawiam na Hondę Civic... ma dużo lepszą przyczepność niż Vectra, a za to będziesz wielce wdzięczny.... Naprawdę przydaje się!
DFireCrow

16 Wrz 2007, 08:21

No to musze Ci powiedzieć że naprawde bardzo mi pomogłeś. Wielkie dzięki . A co do skarbonek bez dna :-p to nie lubie ich xD

Mój kuzyn ma forda mondeo 1.6 i strasznie mi sie podoba , ale tak jak mówiłeś trzeba umieć jeździć bo jak byłem pasażerem to czułem kopa a jak jechałem jako kierowca to...d..a :-] W końcu jestem młody i musze sie jeszcze wiele nauczyć ;-)

Wielkie dzięki jeszcze raz ;-)

A jeżeli Hond Civic to z jakim silnikiem ?
sharqu

17 Wrz 2007, 13:37

Może zwróć uwagę na Mazdę MX-3? Z 1.8 V6 jest bardzo dynamiczna (nie wiem jaz ze spalaniem), 1.6 z tego co wiem pali średnio 8,5-10,5 jest dość niezawodna (jak to japończyk)
aragass1
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Wrz 2007, 19:57

Tak kup mondeo 2.5 24v ... spoko wozik ;D .. widać nie chcesz szpanować .. a nie jeden dresik w golfie II full tjunink sie zdziwi że go mondeo połknął... tylko do 2.5 trzeba mieć sprawną prawą noge i dobre koła:D
V6 rox
Death Angel
Początkujący

17 Wrz 2007, 20:11

Mazda MX-3 mi sie spodobała

a co do Forda 2.5 V6 to bardzo bym chciał ale wydaje mi sie że bedzie miał spalanie około 12-13 l :-/ Jeżeli sie myle to prosze o poprawe ;-)

EDIT: Z tego co udało mi się wyczytać w necie to przy w miare dynamicznej jeździe pali troszke poniżej 10l . Jeżeli to prawda to chyba sie zdecyduje na niego . Jednak 170km robi wrażenie i do tego nie jest trudno znaleźć ładny zadbany rocznik 98' za 10k ;-)
( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] )
sharqu

18 Wrz 2007, 13:13

Mi spala okło 8-10l na setke .. chociaż po zrobieniu dolotu i wydechu potrafi zejść do 7 litrów w trasie i około 9-10 w mieście.. a dynamika jak na tak duży wóz b dobra.. komfort jazdy przedni :) z tym że mam troche starego bo z 94 roku i to mk1 nie mk2 ale wnętrze jest takie same tylko z zewnątrz troche się różni...
V6 rox
Death Angel
Początkujący

18 Wrz 2007, 14:29

jesli chcesz dobrze sie prezentujace, nie awaryjne i w mnire oszczedne autko o sporej mocy i osiagach to polecam HONDE CRX II silniczek 1.6, 2 walki rozrzadu, 16 zaworow i 125KM zapewnia naprwde dobre osiagi, swietny start na swiatlach 8,5sekundy do setki i v max ponad 200km/h....swietne autko za tania kase
tomek stachu
Nowicjusz

Miejscowość: wronki

18 Wrz 2007, 14:47

Wszystko pięknie ładnie z tym że ta honda jest z tego co widze dwuosobowa. Nie zależy mi na samochodzie rodzinnym ale powinien mieć te min 4 miejsca. Chociaż samochód urzekł mnie niesłychanie. Widać że sie znacie a ja jestem głupi i każdy to nowy samochód zawraca mi w głowie i już chce go mieć :-D
sharqu

18 Wrz 2007, 14:54

nie nie nie...dwo osobowa jest wersja DEL SOL...a jego poprzednik CRX "ED9" jest 4 osobowy;) chodzi mniej wiece o cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tomek stachu
Nowicjusz

Miejscowość: wronki