Auto na abonament - opinie

07 Lip 2019, 18:03

Auta na wynajem długoterminowy. Jakie są Wasze doświadczenia i opinie?
nieznamsienaa
Nowicjusz

07 Lip 2019, 20:17

Moim zdaniem to się nie opłaca.
Ja porównywałem taki wynajem do leasingu operacyjnego i jak by nie liczyć, wychodzi to dużo drożej.
Po pierwsze, auto już na samym początku ma zawyżoną cenę(przeważnie jest to cena katalogowa), a w leasingu negocjujesz cenę z dealerem i 15% rabat nie jest jakimś ewenementem, a bywają i wyższe.
Po drugie, to słynne zużycie ponadnormatywne. Ja niedawno sprzedawałem 4 letnią poleasingową pandę z zarysowanymi drzwiami, opuściłem na naprawę tysiaka i klient był zadowolony. Zdając takie auto musiałbyś naprawić je w wybranym przez wynajmującego serwisie, a w takim przypadku tanio by nie było.
Do tego warunki ubezpieczenia- nie wiem jakie są tam klauzule, ale bardzo prawdopodobny jest spory udział własny i np wysoki próg działania ubezpieczenia(np drobne szkody się nie kwalifikują do naprawy z AC).
Ale to wszystko trzeba sprawdzić samemu, bo przez telefon to tylko reklamowe formułki usłyszysz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lip 2019, 21:11

Ja dokładnie nie znam polskich warunków takowego wynajmu no ale jednak musi mieć to jakiś sens skoro tyle ludzi z tego korzysta.
Fakt faktem jest ze auto musisz oddać w stanie wizualnym takim jakim wziąłeś co do reszty kwestia umowy.
Napewno nie możesz poobijać auto przez czas użytkowania i przed oddaniem skorzystać z AC i naprawić sobie wszystko... tak się nie da, każde jedno zdarzenie jest traktowane oddzielnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sie 2019, 18:30

Wszystko zależy od osobistych uwarunkowań. Czy chcesz posiadać, czy użytkować. Na jak długi okres, ile kilometrów robisz rocznie, itp. itd. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możesz wziąć samochód taki o jakim marzysz np. różowy z białą skórą, bo i tak go oddasz na zakończenie kontraktu, a nie taki który łatwiej będzie sprzedać.
Jeżeli patrzeć się tylko od strony finansowej to tutaj: http://www.kdk.pl/images/katalog_dla_ki ... df#page=29 na przykładzie Alfy Giulia jest to szczegółowo policzone.
teksty to wyraz moich poglądów, nie należy ich identyfikować z linią programową firmy Trynid
Trynid
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Polska