10 Sty 2020, 20:25
Cześć,
ostatnio z uwagi na zmianę pracy zacząłem dużo więcej jeździć, ok. 50 - 60k km rocznie. Obecnie posiadam Skodę Fabię, którą kupiłem z myślą o przebiegach podmiejskich ~20k km rocznie, ale nie sprawdza się.
90% mojego przebiegu to autostrady, z czego połowa to ok. 100 km/h, a połowa to 140 km/h.
Moja Fabia ma lpg i kosztowo wychodzi świetnie, ale z uwagi na mój wzrost (194) jest super niewygodna na autostradzie. I nie ma mowy, by ktoś za mną usiadł/jechało dziecko w foteliku.
Co potrzebuję:
- skrzynia automatyczna
- tempomat
- czujniki parkowania i kamerka
- bluetooth
- reflektory przeciwmgielne
- podłokietnik
- wygodne fotele z wydłużonym siedziskiem z przodu
- dużo miejsca z tyłu (na co najmniej drugiego "dwumetrowca" / fotelik z dzieckiem, który ma bazę) i ISOFIX
- bagażnik min. 500 litrów
Budżet - chciałbym zamknąć się w 230 000 zł. Auto może być używane i w sumie im tańsze, tym lepiej, bo niższa miesięczna rata. Zależałoby mi na tym, by było jak najmniej awaryjne i pozwalało rzadko odwiedzać serwis (nie mam na to czasu za bardzo) i byłoby ekstra zamknąć się w 35 gr/km za koszt energii/paliwa.
Preferowane napędy to LPG, hybryda + LPG, CNG, elektryczny, ale dopuszczam też ewentualnie Diesel, tylko boję się kosztów serwisowania.
Mam możliwość sprowadzenia auta ze Stanów. Na co dzień mieszkam w Niemczech, tutaj też auto będzie zarejestrowane i ubezpieczone.