Auto na dalekie trasy do 6 tysięcy

03 Sty 2012, 16:58

w Biłgoraju taki jest do sprzedania
[link do Tablica wygasł]
niestety mało informacji i zdjęć
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Sty 2012, 17:48

A co myślicie o czymś takim [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , bo miałbym jak kupić mu od innego znajomego ojca bo jeździ takim hyundaiem z 1994 w 1.5 z gazem
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

03 Sty 2012, 18:07

W ogóle to trochę poroniony pomysł wybierać się w taką trasą tak starym samochodem.
Żeby przejechał ją bezproblemowo to musi być egzemplarz w naprawdę dobrym stanie.
Dwa razy pokonałem samochodem trasę 1500km i nigdy więcej, zdecydowanie lepiej latać samolotem.
Ciekawe czy znalazł by części do Pony gdyby rozkraczył mu się gdzieś za granicą.
Poza tym właśnie kwestia rozkraczania się, w starej UE koszty napraw auta są znacznie wyższe więc jeśli w trasie mu coś siądzie(a to dość prawdopodobne) to może się okazać, że naprawa będzie droższa niż samochód.
Moim zdaniem to pozorna oszczędność.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2012, 18:13

Ale to nie chodzi o oszczędność, bo kolega po prostu nie ma kasy skąd pożyczyć. Jak masz kase to dorzuć mu do samochodu. nie ma na tyle kasy żeby latać samolotem.
maciek1203
Aktywny

03 Sty 2012, 18:17

Tyle, że przelot tanimi liniami lotniczymi typu Rayanair wychodzi nawet taniej niż przejazd samochodem.
Wiem bo latałem do Hiszpanii, wliczając opłaty za autostrady i noclegi samolot wychodzi podobnie a jak się trafi jakaś promocja to można latać wręcz za darmo.
Rodzice miesiąc temu wyskoczyli na weekend do Barcelony, za bilety zapłacili 480zł za dwie osoby.
Jasiek90
Stały forumowicz

03 Sty 2012, 18:23

Jezeli ktos duzego bagazu nie potrzebuje i potem moze bedac w tej Barcelonie pare dni jezdzic autobusem czy taksowka, to glupota faktycznie jest jechac autem, meczyc sie(dluga podroz, spanie w samochodzie), liczyc na to ze sie nie zepsuje itp... W124/190tka 1-szy lepszy nie dojedzie pewnie do Barcelony, trzeba w to auto pierw zainwestowac troche, a majac 6k zl to za bardzo nie bedzie tutaj za co.

Swoja droga, ktos podal wczesniej A6 C4, chyba Anglik, albo wyciagniete z Odry, co najwyzej Audi 100.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...
    Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...

03 Sty 2012, 19:57

nie oszukujmy sie za 6tys nie mozna kupic dobrego auta w ktore wsiadzie sie odrazu i zrobi trase 1500km to jest wrecz nie realne, skoro kolega jezdzi do barcelony to albo tam pracuje albo jakies interesy to nie lepiej wziac pozadny kredyt na auto nie mowie ze na nowe ale tak 15-20k na kilka lat i kupic juz samochod z prawdziwego zdarzenia ktorym nie bedzie sie bal jechac te 1500km ?
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

03 Sty 2012, 20:03

Pamiętam jak raz swego czasu w jakimś czasopismie motoryzacyjnym czytałem artykuł o Vencie które przejeżdziło pół europy (właściciel jeżdził z przyjaciółmi na mecze ligi europejskiej),Vento nie było w stanie idealnym i w większości przypadków było naprawiane żeby ino dojechało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2012, 20:06

Ja 2 lata temu zrobiłem swoim W202 trasę do Chorwacji i wróciłem z niej bez żadnych przygód.
A samochód wart pewnie niewiele większe pieniądze niż zakładany budżet.
Z tym, że raczej nikt kto dba o auto podobnie jak ja nie będzie je sprzedawał za takie pieniądze, bo po prostu nie opłaca się.
Jasiek90
Stały forumowicz

03 Sty 2012, 20:33

Gadałem z ty kolegą po tych odpowiedziach od was i gada żę jest taka możliwość żeby dobrać max 10 tysiecy do tego (ale najlepiej by było żeby autko kosztowało troche mniej) czyli autko tak za max 15-16tysiecy. W tej chwili na myśl mi przychodzi VW Bora w TDI 90KM. Tani w utrzymaniu, mało palący, dość pojemny, mało awaryjny i od 11-12 można już szukać... Macie jakieś inne propozycje jeszcze?
maciek1203
Aktywny

03 Sty 2012, 20:51

no i to jest najsensowniejsze rozwiazanie, ja szukal bym albo bory albo toledo w 1.9tdi 90 lub 110 konny, malo awaryjne autka , wszystko na bazie passata i a4 , czesci tansze i napewno bedzie dlugo służyć za 12-14k juz powinno sie cos dostac
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

03 Sty 2012, 21:02

Jeśli jednak uparł się by tam jeździć to pasowałoby, żeby jeździł komfortowym samochodem.
W takim przypadku trudno wyobrazić sobie lepszą pozycję niż Citroen C5 2.0HDI.
Za 14tys. zł kupi 10 latka.
A w Hiszpanii pełno ich jeździ więc problem części odpada.
Jasiek90
Stały forumowicz

03 Sty 2012, 22:39

Do głowy mi jeszcze przychodzi [link do oferty na Allegro wygasł] i [link do oferty na Allegro wygasł]
maciek1203
Aktywny

04 Sty 2012, 00:56

W wyzszej kwocie na pewno kolega ma wiekszy wybor. W tej sytuacji bez watpienia najlepszym silnikiem do wyboru bedzie 1.9 tdi o mocach 90 lub 110 km. W tej cenie mozna przebierac posrod marek VAG i spokojnie cos wybrac. Z mojej wiedzy zwykle najmniej zajechane sa seaty bo zwykle kupuja je prywatni uzytkownicy - toledo II to dobry kierunek poszukiwan. Uwazalbym na wszelkie VW bo ciezko znalezc nie dojechany i z dobrym zawieszeniem (passat) - poza tym caly czas chetnie kradzione.. Mozna tez pomyslec o klasycznym wole roboczym jakim jest skoda octavia - duzo z nich bylo w polsce kupionych wiec przy odrobinie szczescia mozna znalezc serwisowany egzepmlarz ale rowniez uwaga na przebieg..

Faktem jest ze nie oszczedzalbym na serwisie przedzakupem - dobrze je przebadac czy glowne elementy sa sprawne a nie zrobione na drut i wtedy ewentualnie kupic... Czasem faktycznie lepiej kupic taniej i miec ewentualna $$ na serwis niz szukac za caly bidzet igly bo uzywanych igiel nei ma ... predzej czy pozniej zawsze cos sie sypnie ... pytanie tylko jak bardzo dotkliwe to bedzie..
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

04 Sty 2012, 08:14

Może Ford Focus I? Silnik bezawaryjny, właściwie traktowany benzynowy (min 2tys.obr.) mało pali. W Hiszpanii chyba mniej deszczu pada, więc karoseria zaczniej trochę później rdzewieć (z tego znane są Fordy). Podobno po 200tys. szwankuje elektryka, ale u mnie alternator padł przy 310tys. akumulator miałem od nowości ten sam :)
Jedyny poważny minus to bardzo wysoka cena części :/
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM